İnfaz yasasında 51 ret oyu olması “Muhalefet nerede?” diye sordurttu!

Dün gece kabul edilen ceza infaz yasasına TBMM’de sadece 51 ret oyu çıkması, vatandaşa “muhalefet nerede, ne iş yapar?” diye sordurttu. Bir vatandaş muhalefetin tutumuna, “Bahçeli oylamaya katılabiliyor da muhalefet mi katılamıyor?” diyerek tepki gösterdi.

İnfaz yasasında 51 ret oyu olması "Muhalefet nerede?" diye sordurttu!

Ceza infaz teklifinin Meclis’teki nihai oylamasına sadece 52 muhalefet milletvekilinin katılması eleştiri konusu oldu.

TBMM Genel Kurulu’nda infaz kanunu teklifinin oylamasına 589 milletvekili bulunan Meclis’te sadece 330 milletvekili katıldı.


Oylamaya katılan 279 milletvekili “kabul”, 51 milletvekili “ret” oyu kullandı.

Getirilen teklifi yetersiz bulan, genişletilmesini isteyen ama bu konuda adım atılmayınca “hayır” oyu kullanacağını beyan eden CHPHDP ve İYİ Parti gruplarından oylamaya sınırlı sayıda milletvekili katılımı tartışma konusu oldu.

CHP’li Özkoç: Konuşma hakkı kullanarak muhalefet ettik

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, oylamaya katılımın az olmasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Korona virüsü salgını nedeniyle büyük risk altına çalışıldığına dikkat çeken Özkoç, sağlık durumu ve yaş gözeterek bazı milletvekillerinin özellikle gelmemeleri konusunda uyarıldığını söyledi.

Nöbetleşe, gruplar halinde tüm konuşma haklarını kullanarak teklife muhalefet ettiklerini anlatan Özkoç, sabah saat 4:00-5:00’lere kadar görev yapıldığına dikkat çekti.

Söz konusu oylama açısından tüm milletvekillerinin Meclis’te bulunması yönündeki çağrıların AK Parti ve MHP çoğunluğunun bulunduğu Meclis aritmetiği düşünülmeden yapıldığını söyleyen Özkoç, “Hayati risk altında sabah 4’lere kadar çalıştılar diye bakan yok” serzenişinde bulundu.

HDP’li Beştaş: İç tüzükten doğan tüm hakları kullandık

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da infaz paketi görüşmelerinin korona virüsü salgını sürecinde yapıldığına dikkat çekti, bu nedenle rahatsızlıkları bulunan, kronik hastalıkları olan milletvekillerinin görüşmelere katılmadığını söyledi.

27 milletvekili ile komisyon aşamasından Genel Kurul sürecine gece gündüz demeden, saatlerce süren görüşmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Beştaş şunları söyledi:

“Meclis tarihinde en fazla yoklama, karar yeter sayısı istenen, katılımın en yüksek olduğu bir çalışma yürütüldü. Sayının daha da yüksek olmasını isterdik ama korona dönemindeyiz. Buna karşın bu infaz paketinin adaletsizliği, eşitsizliği konusunda geri adım atmadan düşüncelerimizi her aşamada dile getirdik.

Geneli, bölümler üzerinde tüm konuşmaları gerçekleştirdik. 70 maddeye de değişiklik önergesi vererek itirazlarımızı kayda geçirdik. İç tüzükten gelen tüm haklarımızı sonuna kadar kullandık. Ne yazık ki itirazlarımız dikkate alınmadı bu şekilde yasalaştı.

Bu paketin değişmeden geçmiş olmasından üzüntü duyuyoruz. Çünkü yaşan hakkı tehlikede. Adalet Bakanlığından cezaevindeki korona virüsünden kaynaklı ölümleri gösteren son yapılan açıklama da endişelerimizde haklılığımızı ortaya koydu.”

İYİ Parti’li Dervişoğlu: Akıbeti belli bir oylamada arkadaşlarımızın evlerine gitmesini istedik

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da oylamaya neden tüm milletvekillerinin katılmadığı eleştirilerini “haksızlık” olarak nitelendirdi.

TBMM’de yasaya muhalefet eden milletvekillerinin komisyon aşamasından 7 gün süren genel kurul sürecine kadar çok yüksek performans sergilediğini söyleyen Dervişoğlu bunun dikkate alınmasını istedi.

Covid-19 salgını nedeniyle çok büyük risk olmasına karşın Meclis’in açık kalması için uğraş verdiklerini anlatan Dervişoğlu, diğer yandan bu süreçte milletvekillerinin de sağlıklarını düşünerek hareket ettiklerini söyledi.

Nöbet sistemiyle çalıştıklarını belirten Dervişoğlu, Meclis’teki sandalye dağılımına dikkat çekerek; “Akıbeti belli bir oylamada milletvekillerini düşünerek konuşmalarını yapan arkadaşlarımızın evlerine gitmesini istedik. Bu salgında herkesin dikkat etmesi gereken konulara milletvekillerinin de etmesi gerek. Buna karşın yapılan muhalefeti görmezden gelmek haksızlık. Bu Meclis’in itibarını bu anlamda hepimizin koruması gerekiyor” dedi.

TBMM’de sandalye dağılımı:

  • Adalet ve Kalkınma Partisi 291
  • Cumhuriyet Halk Partisi 139
  • Halkların Demokratik Partisi 61
  • Milliyetçi Hareket Partisi 49
  • İyi Parti 37
  • Türkiye İşçi Partisi 2
  • Büyük Birlik Partisi 1
  • Demokrasi ve Atılım Partisi 1
  • Demokrat Parti 1
  • Demokratik Bölgeler Partisi 1
  • Saadet Partisi 1
  • Bağımsız Milletvekili 5
  • Toplam 589

51 ret oyuna tepki: Bahçeli oylamaya katılabiliyor da muhalefet mi katılamıyor?

muhalefet 51 ret oyu Bahçeli oylamaya katılabiliyor da muhalefet mi katılamıyor?

CHP’nin eski Zonguldak ve İzmir Milletvekillerinden Kemal Anadol, infaz yasası oylamasında hayır oyu veren 51 milletvekilinden kaçının CHP’li olduğunu sorgularken, hasta yatağından kalkıp TBMM’ye gelip oylamaya katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katıldığına dikkat çeken bir yazıyı da paylaştı.

Anadol, Eskişehir’den Ersin Ertürk isimli vatandaşın iletisini de paylaştığı. “BU YASA BİZİ İLGİLENDİRMİYOR MU?” başlıklı ileti şöyle:


• İnfaz Yasası oylamasına katılan 330 Milletvekilinden 279 kabul oyu ve 51 ret oyu ile yasalaştı. Siyasileri kapsamayan bu yasaya muhalefetten evet oyu veren var mıdır?

• Öte yandan hayır oyu veren 51 milletvekillerinden kaçı CHP Milletvekili?

• Ayrıca çok önemli bir yasanın oylanması sırasında muhalefet neden tam kadro katılmaz ki?

• Acaba Covid-19’dan iktidar MV’leri korkmuyor da, muhalefet MV’leri mi korkuyor?

• Ya da bu yasa muhalefeti hiç ilgilendirmiyor mu?

• Bilmemizde yarar var sanırım.

• Ayrıca günlerdir hastanede öldü ölüyor denen Bahçeli oylamaya katılabiliyor da muhalefet mi katılamıyor?

• Ya da CHP MV’leri Kurultay çalışması içinden fırsat mı bulamıyorlar?

• İlginç ve sorgulanması gereken bir durum değil mi?

• Siyaset Covid-19’dan sonra çok farklı ve neşeli olacak gibi sanki.

• Nereden biliyorsun derseniz, oylamaya katılmayan MV’lerimiz sağlıklı bir şekilde meclisin tozunu artıracak gibi geliyor da ondan.”

Kemal Anadol bu iletinin ardından şu yorumu paylaştı:

• Ersin Ertürk arkadaşımızı bu haklı uyarısından dolayı kutluyorum.

• Aynı olay bacasına filtre takmayan termik santral sahiplerine tanınan ayrıcalıkların oylamasında da meydana gelmişti

• TBMM’nin işlevinin iyice saldığı günümüzde bu manzaralar hiç iç açıcı değil. CHP’li vekil arkadaşlarımdan rica ediyorum.

• AKP her zamanki gibi sabaha karşı önergeleriyle baskın düzenliyor. Gazetecilerin özgürlüklerini elinden alıyor.


• Bu kritik günlerde lütfen olayı duyarlılıkla izleyen kamuoyunda, “Muhalefet ne işe yarıyor?” Kanısı uyandırmaktan kaçının.

Çocuk istismarına af önergesi metni tepkilere neden oldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.