Market alışverişi ürünleri nasıl dezenfekte edilmeli?

Market alışverişi sonrasında ürünler buzdolabına nasıl yerleştirilmeli? Prof. Dr. Galip Ekuklu, corona salgını ile mücadele sürecinde, dışarıdan alınan ürün paketlerinin sabunlu su veya çamaşır suyu ile yıkandıktan sonra dolaba yerleştirilmesini önerdi.

Market alışverişi ürünleri nasıl dezenfekte edilmeli?

Market alışverişi ürünleri nasıl dezenfekte edilmeli? Buzdolabına nasıl yerleştirilmeli?

Prof. Dr. Ekuklu, yaptığı açıklamada, corona virüsü (Covid-19) salgınına ilişkin özellikle alışveriş sonrası mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti.


Vatandaşların sokağa çıkma konusunda ne kadar dikkatli davransa da temel ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Ekuklu, alışveriş sırasında veya alınan malzemeler dezenfekte edilmezse corona virüsü riskiyle karşılaşılabileceğini belirtti.

Market ve pazarlarda bazı önlemler alınsa da raflardaki ya da tezgahlardaki ürünlere sıkça dokunulduğunun altını çizen Ekuklu, “Bu temaslar Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerce de yapılabilmektedir. Özellikle hastalığı geçirdiğinin farkında olmayan bireyler ve gençler bu bakımdan daha risklidir ve neredeyse virüslü hastaların yüzde 80’e yakını hastalığı farkında olmadan, yani asemptomatik geçirmektedir.” dedi.

Çamaşır suyu nasıl kullanılmalı?

Bu sebeplerden hastaların ürünlere farkında olmadan temas ettiğini vurgulayan Ekuklu, “Toplumumuzda özellikle sebze alırken ürüne dokunma ve seçme geleneği nedeniyle bu risk daha da artmaktadır.” diye konuştu.

• Alışverişten sonra ürünlerin paketlerinin hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor.

• Paketli ürünler sabunlu su ya da çamaşır suyuyla yıkandıktan sonra dolaba veya saklanacak yere yerleştirilmelidir.

• Bu amaçla kullanılacak çamaşır suyu 1’e 100 sulandırılarak kullanılmalıdır. Bunun için pratik bir yol olarak 1 litre suya 1 yemek kaşığı ya da kullanılan üründen 1 kapak konulması yeterli olacaktır.


• Paketli ürünler bu suyla silindikten sonra temiz bir bezle kurutulmalıdır.

Cep telefonu, kredi kartı, anahtarlar da kolonya veya dezenfektan ile silinmelidir!

Alışveriş sonrasında alınacak bazı diğer tedbirler:

• Alınan ürünler eve sokulmadan, kişinin üzerindeki kıyafetleri çıkarıp çamaşır makinesine atması, elini ve yüzünü yıkaması gerekir.

• Kıyafetler günlük yaşamda sık kullanılmayan bir alanda çıkarılmalıdır (örneğin balkonda).

• Kaban ve ceket gibi yıkanması zor kıyafetler açık havada birkaç saat bekletilmelidir.

• Ayakkabılar evin dışında çıkarılmalıdır.

• Cep telefonu, kredi kartı, anahtarlar kolonya ya da el dezenfektanı ile silinmelidir.


• El ve yüz temizliği için klasik sabunla ellerin en az 20 saniye yıkanması gerekir. Bu olanak yoksa yüzde 60’tan 90’a kadar alkol derecesi olan kolonya ve el dezenfektanı kullanılabilir.

Alışveriş yaparken corona virüsünden nasıl korunuruz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.