Venüs 28 Nisan’da en parlak haliyle görünecek: 2020 astronomi olayları

Gezegenler arasında Dünya’ya en yakın olan Venüs, gökyüzünde Ay’dan sonra en parlak cisim olarak biliniyor. Venüs, 28 Nisan Salı günü, en parlak haline gelecek ve Dünya’dan da kolay bir şekilde görülecek.

Venüs 28 Nisan en parlak haliyle görünecek: 2020 astronomi olayları

Dünya’ya en yakın gezegen olan Venüs, tüm dünyaya Süper Ay’ın ardından yeni bir gökyüzü olayı yaşatacak. Dünya’ya benzerliği ile bilinen ve ikiz gezegen olarak da isimlendirilen Venüs, 28 Nisan Salı günü, en parlak olacağı konuma erişecek.

Jüpiter ve Sirius yıldızından daha parlak görünecek

Venüs 28 Nisan’da Jüpiter’den dokuz kat ve en parlak yıldız olan Sirius’tan ise 20 kat daha parlak olacak. Venüs mayıs ayına kadar en parlak görüntüsünde kalacak.


Venüs, mayıs ayı sonuna kadar hemen herkes tarafından gözlenebilir bir parlak seviyesinde olacak. Mayıs sonuna doğru Venüs, parlaklığını kaybetmeye başlayacak.

venüs gezegeni

Bu yıl gerçekleşecek astronomi olayları:

Nisan 2020

Merkür: Gündoğumundan önce kısa sürelerle doğu ufkuna yakın olan gezegenin gözlenebilmesi için temiz bir gökyüzü ve yüksek bir gözlem yeri gerekecek. Ayın ortalarından sonra gökyüzündeki konumu Güneş’e yaklaşmaya başlayacak olan gezegenin gözlenmesi mümkün olmayacak.

Venüs: Ay boyunca günbatımından sonra batı gökyüzünün yine en parlak gezegeni olan Venüs üç saate varan sürelerle gökyüzünde kalacak. Ayın 26’sında gezegen Ay ile yakın görünecek.

Mars: Gözlem süresi yavaş yavaş artan gezegenin yüksekliği fazla olmasa da parlaklığı hafifçe artacak. Gezegen gece yarısından yaklaşık üç saat sonra doğudan yükselecek ve gündoğumuna kadar gözlenebilir olacak.

Jüpiter: Mars ve Satürn ile gökyüzünü paylaşan gezegen oldukça parlak ve gece yarısından yaklaşık 3 saat sonra doğudan yükseliyor olacak. Ay sonuna doğru parlaklığını hafifçe artıran gezegenin yüksekliği fazla olmasa da gözlem süresi dört saate kadar uzayacak. Ayın 15’inde sabaha karşı Satürn, Mars ve Ay ile birlikte gökyüzünde yakın görülebilecek.

Satürn: Ayın ilk günü gökyüzünde Mars’a oldukça yakın bir şekilde sabaha karşı doğudan yükselecek olan gezegenin parlaklığı fazla olmayacak. Günler ilerledikçe Satürn ve Jüpiter’in bulunduğu bölgeden uzaklaşacak olan gezegenin parlaklığı hafifçe artacak ve gündoğumuna kadar gözlenebilecek.

Astronomi olayları:

03 Nisan Merkür ve Neptün birbirine yakın konumda
07 Nisan Ay Dünya’ya en yakın konumunda (356.910 km)
15 Nisan Mars, Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
16 Nisan Mars ve Ay birbirine yakın konumda
20 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.435 km)
26 Nisan Venüs, Ay ve Aldebaran birbirlerine yakın konumlarda

Mayıs 2020

Merkür: Gökyüzündeki konumu Güneş’e yakın olan gezegen ayın ortalarından sonra Güneş’in doğusuna geçmeye başlayacak. Ayın son haftasından itibaren akşamları günbatımından hemen sonra temiz bir gökyüzünde batı ufkunda parlak Venüs’ün yakınlarında kısa sürelerle gözlenebilecek.

Venüs: Yine muhteşem parlaklığı ile günbatımından sonra batı bölgesinin tek gezegeni olan Venüs’ün gökyüzündeki konumu yavaş yavaş Güneş’e yaklaşmaya başlayacak ve ay sonuna doğru gözlenmesi oldukça zorlaşacak.

Mars: Gündoğumundan yaklaşık üç saat önce doğudan yükselecek gezegenin parlaklığı fazla olmasa da ay boyunca sabaha kadar gökyüzünde kalacak. Gezegene doğu gökyüzünde Satürn ile Jüpiter eşlik edecek ve ayın 15’inde Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak.

Jüpiter: Ayın başında gece yarısından bir saat sonra yakınındaki Satürn ile birlikte doğudan yükselecek. Gezegen gündoğumuna
kadar parlak bir şekilde gözlenebilecek ve ayın sonlarına doğru gece yarısında doğmaya başlayacak. Ayın 13’ünde Ay ve Satürn ile güzel bir üçlü olacaklar.

Satürn: Ayın ilk günlerinde gece yarısından yaklaşık bir saat sonra doğudan parlak Jüpiter ile yükselecek olan gezegen gündoğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Günler ilerledikçe batıya doğru hareketini sürdürecek gezegen ayın son haftasında artık gece yarısında doğmaya başlayacak.

Astronomi olayları:

06 Mayıs Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.655 km)
13 Mayıs Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
15 Mayıs Mars ve Ay birbirine yakın konumda
18 Mayıs Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.580 km)
22 Mayıs Merkür ve Venüs birbirine çok yakın konumda

Haziran 2020

Merkür: Akşam ufkuna geçmiş olan gezegen çok parlak olmasa da ayın ortalarına kadar uygun hava koşullarında günbatımından hemen sonra batı ufkunda kısa sürelerle gözlenebilecek. Ay sonuna doğru gökyüzündeki konumu Güneş’e yaklaşmaya başlayacak gezegenin gözlenmesi mümkün olmayacak.

Venüs: Ayın ilk haftasından itibaren Güneş’in batısına geçmeye başlayan gezegenin gözlenebilir olması için ayın ortasını beklemek gerekecek. Bu tarihten itibaren gündoğumundan önce giderek artan sürelerle doğuda gözlenebilecek. Gezegenin parlaklığı yine etkileyici olacak.

Mars: Gezegenin ay boyunca parlaklığı artacak. Gece yarısından yaklaşık bir saat sonra doğacak ve sabaha kadar gökyüzünde kalacak. Ayın 13’ünde Ay ve Neptün gezegeni ile gökyüzünde güzel bir yakınlaşması olacak.

Jüpiter: Gecenin ikinci yarısının en parlak gezegeni olacak Jüpiter gece yarısında doğacak ve sabaha kadar gökyüzünde kalacak. Ayın 9’unda Satürn ve Ay ile yakın görünecek. Büyük çaplı teleskobu ve kamerası olan amatörler özellikle ayın sonlarında Jüpiter’e gökyüzünde çok yakınlaşacak olan sönük Plüton’u görüntülemeyi deneyebilirler.

Satürn: Gezegen artık gece yarısından önce gökyüzünde olacak. Jüpiter ve gözle görülemeyecek kadar sönük Plüton ile aynı bölgeyi paylaşacak Satürn‘ün parlaklığı yavaşça artacak. Gezegen ay sonuna doğru günbatımından yaklaşık iki saat sonra doğudan yükselecek.

Astronomi olayları:

03 Haziran Ay Dünya’ya en yakın konumunda (364.380 km)
04 Haziran Merkür en büyük doğu uzanımında (24°)
05 Haziran Parçalı Ay Tutulması
09 Haziran Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
13 Haziran Mars, Neptün ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
15 Haziran Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.595 km)
17 Haziran Uranüs ve Ay birbirine yakın konumda
19 Haziran Venüs ve Ay birbirine çok yakın konumda
21 Haziran Yaz Gündönümü (en uzun gündüz, en kısa gece)
21 Haziran Parçalı Güneş Tutulması
30 Haziran Ay Dünya’ya en yakın konumunda (368.960 km)

Temmuz 2020

Merkür: Gökyüzünde Güneş’in batısına geçmiş olan gezegenin gözlenebilir konuma gelmesi için ayın ortasını beklemek gerekecek. Ayın ikinci yarısında gezegenin gökyüzündeki konumu Güneş’ten yeterince uzak olacak ve kısa sürelerle gündoğumundan önce doğu ufku civarında gözlenebilecek.

Venüs: Gündoğumundan önce doğu bölgesinin en parlak gezegeni olacak Venüs iki saate varan sürelerle gökyüzünde kalacak. Ayın 17’sinde son dördün evresindeki Ay ile oldukça yakın görünmesi gökyüzü fotoğrafçıları için güzel bir fırsat olabilir.

Mars: Gözlem süresi ve parlaklığı giderek artan gezegen gece yarısından kısa bir süre sonra doğudan yükselecek ve gündoğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Ayın 12’sinde Ay ile oldukça yakın görünmesi gözlemciler için ilginç olabilir. Ay sonuna doğru gezegen gece yarısına varmadan doğudan yükselmeye başlayacak.

Jüpiter: Giderek gecenin hâkim ve parlak gezegenlerinden olmaya başlayacak Jüpiter, ayın başlarında günbatımından bir saat sonra gökyüzünde olacak. Parlaklığını biraz daha artıracak olan gezegen yine Satürn’ün yakınlarında gündoğumuna kadar gözlenebilecek. Ayın sonlarında gezegen günbatımında doğudan yükselecek.

Satürn: Parlaklığı biraz daha artacak olan gezegen artık günbatımından yaklaşık bir saat sonra doğuda görünecek. Ayın 6’sında parlak Jüpiter ve Ay ile yakın görünecek olan gezegen günler ilerledikçe erken doğmaya başlayacak ve ayın son haftası günbatımında doğuda kendini gösterecek ve gündoğumuna kadar gökyüzünde olacak.

Astronomi olayları:

04 Temmuz Dünya Güneş’e en uzak konumunda (152 Milyon km)
06 Temmuz Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
10 Temmuz Neptün ve Ay birbirine yakın konumda
12 Temmuz Mars ve Ay birbirine yakın konumda
12 Temmuz Venüs ve Aldebaran birbirine çok yakın konumda
12 Temmuz Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.200 km)
17 Temmuz Venüs, Ay ve Aldebaran birbirlerine yakın konumlarda
22 Temmuz Merkür en büyük batı uzanımında (20°)
25 Temmuz Ay Dünya’ya en yakın konumunda (368.360 km)

Ağustos 2020

Merkür: Gökyüzündeki konumu Güneş’e yaklaşmaya başlayacak gezegen ancak ayın ilk haftası uygun gözlem koşullarında ve kısa sürelerle gündoğumundan önce doğu ufkunda gözlenebilecek. Gezegen daha sonra Güneş’in doğu tarafına geçmeye başlayacak.

Venüs: Gece yarısından yaklaşık üç saat sonra doğudan yükselecek olan gezegen ay boyunca gündoğumuna kadar oldukça parlak bir şekilde gökyüzünde kalacak. Gezegenin ayın 15’inde Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak.


Mars: Parlaklığı yavaşça artmaya devam edecek gezegen artık gece yarısından önce doğacak ve gündoğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Ay sonuna doğru gezegen günbatımından yaklaşık iki saat sonra doğudan yükselecek.

Jüpiter: Ayın ilk günü günbatımında doğudan Ay ve Satürn ile birlikte yükselecek olan gezegen hâlen çok parlak ve gözlem
için uygun konumda olacak. Gökyüzünde yavaş yavaş konumu Güneş’e yaklaşmaya başlayacak olan gezegenin gözlem süresi de kısalıyor.

Satürn: Ayın başında Jüpiter ve Ay ile günbatımında doğudan yükselecek olan gezegenin parlaklığı artık fazla değişmeyecek. Günler ilerledikçe batıya olan hareketini sürdürecek gezegen ayın sonlarına doğru günbatımından önce doğuda yükselmiş olacak ve gece yarısından üç saat sonrasına kadar gökyüzünde kalacak.

Astronomi olayları:

01/02 Ağustos Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
06 Ağustos Neptün ve Ay birbirine yakın konumda
09 Ağustos Mars ve Ay birbirine yakın konumda
09 Ağustos Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.660 km)
13 Ağustos Venüs en büyük batı uzanımında (46°)
15 Ağustos Venüs ve Ay birbirine yakın konumda
21 Ağustos Ay Dünya’ya en yakın konumunda (363.510 km)
29 Ağustos Satürn ve Ay birbirine çok yakın konumda

Eylül 2020

Merkür: Geçtiğimiz ay akşam ufkuna geçmiş olan gezegen günbatımında batı ufkundan fazla yükselemeyeceğinden gözlenmesi neredeyse imkânsız olacak.

Venüs: Hafifçe azalmaya başlayan etkileyici parlaklığı ile yine gündoğumundan önce gökyüzünün tek hâkim gezegeni olacak. Gökyüzünde giderek Güneş’e yaklaşmaya başlayacak olsa da üç saate varan sürelerle doğu gökyüzünde görülmeye devam edecek.

Mars: Günbatımından yaklaşık iki saat sonra doğmaya başlayacak gezegenin parlaklığı oldukça artacak. Ayın 5’inde dolunay evresine yaklaşan Ay ile çok yakın görünecek. Giderek gözlem süresi artacak olan gezegen ay sonuna doğru günbatımından kısa bir süre sonra doğacak ve tüm gece gökyüzünde olacak.

Jüpiter: Ayın ilk günlerinde günbatımında güneyde Satürn ile birlikte yükselecek olan gezegen parlaklığını koruyacak ve gündoğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Ayın 25’inde Satürn ve Ay ile yakın görünecek ve gece yarısına varmadan batacak.

Satürn: Ayın başlarında günbatımında güney gökyüzüne yakın görülmeye başlayacak gezegenin parlaklığı giderek hafifçe azalacak. Günler ilerledikçe Jüpiter’e yakın görülmeye başlayacak gezegen ayın son haftası günbatımından sonra ancak gece yarısına kadar gökyüzünde kalacak.

Astronomi olayları:

02 Eylül Neptün ve Ay birbirine yakın konumda
05 Eylül Mars ve Ay birbirine çok yakın konumda
06 Eylül Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.606 km)
06 Eylül Mars, Uranüs ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
14 Eylül Venüs ve Ay birbirine yakın konumda
18 Eylül Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.075 km)
22 Eylül Merkür ve Spika birbirine çok yakın konumda
22 Eylül Sonbahar Ilımı (gece ve gündüz süreleri eşit)
25 Eylül Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda

Ekim 2020

Merkür: Ufuktan fazla yükselemeyecek ve giderek gökyüzündeki konumu Güneş’e yaklaşacak olan gezegen bu ay gözlenemeyecek. Gezegen ayın sonuna doğru Güneş’in batısına geçmeye başlayacak.

Venüs: Parlaklığından fazla bir şey kaybetmeyecek gezegen gündoğumundan önce iki saate varan sürelerle ay boyunca
doğuda gözlenebilecek. Ayın 14’ünde Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak.

Mars: Ayın başında günbatımından yaklaşık bir saat sonra doğacak gezegen tüm gece oldukça parlak bir şekilde gökyüzünde
kalacak. Ayın 29’unda neredeyse dolunay evresindeki Ay ile oldukça yakın görünecek olan gezegen ay sonuna doğru günbatımından önce doğmuş olacak.

Jüpiter: Gözlem süresi günler ilerledikçe kısalmaya başlayacak gezegen artık günbatımında Satürn ile birlikte gökyüzünün güneyinde yükselecek. Ayın sonlarına doğru gece yarısından iki saat önce batacak gezegenin parlaklığı hâlâ etkileyici olacak.

Satürn: Günbatımında gökyüzünün güney bölgesinde ufuktan fazla yükselmemiş olarak gözlenebilecek gezegenin parlaklığı fazla olmayacak. Ayın 22’sinde parlak Jüpiter ve Ay ile yakın görülecek gezegen ayın son haftası günbatımından sonra yaklaşık dört saat gökyüzünde kalacak.

Astronomi olayları:

01 Ekim Merkür en büyük doğu uzanımında (26°)
03 Ekim Venüs ve Regülüs birbirine çok yakın konumda
03 Ekim Mars ve Ay birbirine çok yakın konumda
03 Ekim Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.320 km)
04 Ekim Uranüs ve Ay birbirine yakın konumda
06 Ekim Mars Dünya’ya en yakın konumunda (62 Milyon km)
14 Ekim Venüs ve Ay birbirine yakın konumda
17 Ekim Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357.930 km)
22 Ekim Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
27 Ekim Neptün ve Ay birbirine yakın konumda
29 Ekim Mars ve Ay birbirine yakın konumda
30 Ekim Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.395 km)
31 Ekim Uranüs ve Ay birbirine yakın konumda

Kasım 2020

Merkür: Sabah gökyüzüne geçecek gezegen ayın ortalarına kadar gündoğumundan önce kısa sürelerle doğu ufkunda görülecek. Yine de gözlenebilmesi için temiz bir ufuk ve yüksek bir gözlem yeri gerekecek. Gezegenin gökyüzündeki konumu giderek Güneş’e yaklaşacağından ay sonuna doğru gözlenmesi mümkün olmayacak.

Venüs: Gökyüzünde konum olarak Güneş’e yaklaşmaya başlayacak gezegen yeterince uzun süreyle gündoğumundan önce doğu gökyüzünde kalacak. Ayın 13’ünde Merkür ve Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak gezegenin gözlem süresi ayın sonunda iki saatin altına inecek.

Mars: Günbatımında doğudan yükselmiş olacak gezegen tüm gece gökyüzünde kalacak. Ayın 25’inde Ay ile yakın görünecek
olan gezegenin parlaklığı günler ilerledikçe yavaş yavaş azalacak.

Jüpiter: Günbatımında gökyüzünün batı bölgesine geçmiş olan gezegenin parlaklığı da giderek hafifçe azalacak. Ayın başlarında yaklaşık üç saat olan gözlem süresi ayın sonlarına doğru azalarak günbatımından sonra iki saate kadar düşecek.

Satürn: Ay boyunca gökyüzünde batıya doğru hareketini sürdürecek gezegenin gözlem süresi de kısalacak. Parlaklığı hafifçe azalmaya devam edecek gezegen ayın sonlarına doğru günbatımından sonra yaklaşık iki saat süreyle gökyüzünün batısında parlak Jüpiter ile birlikte gözlenebilecek.

Astronomi olayları:

10 Kasım Merkür en büyük batı uzanımında (19°)
13 Kasım Merkür, Venüs ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
14 Kasım Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357.840 km)
15 Kasım Merkür, Venüs ve Spika birbirlerine yakın konumlarda
19 Kasım Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
23 Kasım Neptün ve Ay birbirine yakın konumda
25 Kasım Mars ve Ay birbirine yakın konumda
27 Kasım Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.480 km)
27 Kasım Uranüs ve Ay birbirine yakın konumda

Aralık 2020

Merkür: Gezegen ayın büyük bölümünde konum olarak Güneş’e yakın bulunacağından gözlenmesi mümkün olmayacak. Ayın son haftası Güneş’in doğusuna geçmeye başlayan gezegenin tekrar günbatımında gözlenebilir olması için gelecek yılı beklemek gerekecek.

Venüs: Yılın son günlerinde konum olarak gökyüzünde Güneş’e yaklaşmasını sürdürecek gezegen sabahları gündoğumundan önce doğu ufkunda yine de kolayca gözlenebilecek kadar parlak olacak. Ayın son haftası gündoğumundan önce bir saate varan sürelerle doğu ufkunda görülebilecek.

Mars: Gözlem süresi kısalmaya devam edecek gezegen yine de günbatımından itibaren gecenin büyük bölümünde gökyüzünde kalacak. Parlaklığı azalmaya devam edecek gezegen ayın sonuna doğru günbatımında gökyüzünün güney-doğu bölgesinde iyice yükselmiş olacak.

Jüpiter: Bu ay gezegenin gözlenebilmesi için son şans. Günbatımında Satürn ile birlikte batı ufkuna yakın görünecek ve hâlâ parlak olan gezegen ayın ilk haftasında iki saat kadar gökyüzünde kalacak. Özellikle 21 ve 22 Aralık tarihlerinde günbatımından sonra batı ufkunda âdeta Satürn’e değecek gibi yakın görünecek. Gökyüzü fotoğrafçıları bu fırsatı iyi değerlendireceklerdir.

Satürn: Günbatımında batı ufkunda Jüpiter ile birlikte iyice alçalacak gezegenin görülebilmesi için son fırsat olacak. Günler ilerledikçe gözlem süresi iyice kısalacak gezegenin parlaklığı da azalmaya devam edecek. Ayın sonuna doğru özellikle 21 ve 22 Aralık’ta batı ufkunda parlak Jüpiter ile yakınlaşması görülmeye değer.

Astronomi olayları:


12 Aralık Ay Dünya’ya en yakın konumunda (361.775 km)
12 Aralık Venüs ve Ay birbirine yakın konumda
17 Aralık Jüpiter, Satürn ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
21 Aralık Jüpiter ve Satürn birbirine çok yakın konumda
23 Aralık Mars, Uranüs ve Ay birbirlerine yakın konumlarda
24 Aralık Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.010 km)
24 Aralık Uranüs, Mars ve Ay birbirlerine yakın konumlarda

Astroloji: 27 Nisan – 3 Mayıs 2020 haftalık burç yorumları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.