MAK seçim anketi: Yüzde 43 hükumeti başarılı buluyor

MAK Danışmanlık tarafından Türkiye genelinde 5 bin 200 kişi ile yapılan seçim anketi sonuçlarına göre AKP’nin oyu yüzde 37,4 olurken, katılımcıların yüzde 43’ü hükümeti başarılı bulduğunu belirtti.

MAK seçim anketi: Yüzde 43 hükumeti başarılı buluyor
MAK seçim anketi: Yüzde 43 hükumeti başarılı buluyor

MAK Danışmanlık seçim anketi: Yüzde 43 hükumeti başarılı buluyor

Erken seçim tartışmaları devam ederken, MAK Danışmanlık tarafından yapılan seçim anketinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan ankete göre; HDP’nin baraj altında kalması dikkati çekti.


MAK Danışmanlık, 81 ilde 5 bin 200 kişiye, “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusunu yöneltti.

İşte seçim anketi sonuçları:

• AKP – yüzde 37.4

• CHP – yüzde 25.3

• İyi Parti – yüzde 10.9

• MHP – yüzde 10.7

• HDP – yüzde 9.4

• Gelecek Partisi – yüzde 2.4

• Deva Partisi – yüzde 1.7

• Saadet Partisi – yüzde 1.1

Yüzde 43’lük kesim hükûmeti başarılı buluyor

Ankette vatandaşlara “Koronavirüs konusunda hükûmeti başarılı buluyor musunuz?” sorusu da yönetildi.

Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 43’ü başarılı bulduğunu ifade ederken, başarısız yanıtını verenlerin oranı yüzde 35 olarak belirlendi. Kısmen başarılı bulanların oranı ise yüzde 17‘de kaldı.

İstanbul Ekonomi Araştırma seçim anketi: Salgın döneminde AKP’nin oyu arttı, CHP’nin azaldı

Corona salgınının siyasi partilerin oy oranlarını nasıl etkilediğine yönelik bir başka anket de İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapıldı.


12 ilde gerçekleştirilen seçim anketi çalışmasına göre AKP yüzde 35.8’den yüzde 39.0’a kadar yükseldi; CHP ise yüzde 19.7 seviyesine kadar indi.

İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki, koronavirüs salgınının siyasi partilerin oy oranını nasıl etkilediğini anlattı.

Her ay iki kez farklı konularda 12 ilde 1537 kişi ile yapılan araştırmaların sonucunu Türkiye Raporu sitesinde yayınlayan Selçuki son anket çalışmasıyla ilgili şunları söyledi:

• Anketi Türkiye çapında 4- 5 Mayıs tarihlerinde 1537 kişiyle yaptık.

• AK Parti’nin yüzde 35.8’den yüzde 39.0’a kadar geldiği görülüyor.

• MHP ise yüzde 8 civarında.

• CHP ise yüzde 19.7. Sonuçları parti bazında değil ittifak bazında değerlendiriyoruz.

• Cumhur İttifakı’na baktığımız zaman son 6-7 aydır yüzde 50’ye en yaklaştıkları yerlerdeler yüzde 47 civarındalar. 7 Ay öncesinde yüzde 43 civarlarındaydı.

“Pandemi, korku ve güvensizlik ortamı yarattı”

• Dünyanın başka yerlerinde de gördüğümüz gibi pandemi çok büyük korku ve güvensizlik ortamı yarattı. Böyle bir ortamda mevcut iktidarlar zaten puan kazanıyor.

• AK Parti’den biraz daha oy alma ihtimali varmış gibi gözüken Gelecek ve Deva Parti’sinin bu dönemde çok kenarda kaldığı gözüküyor. Doğal bir sonuçtur çünkü yeni kurulan muhalefet partileri medyada çok yer bulamıyorlar. Kendilerini anlatmakta güçlük çekiyorlar. Bunu aşabilmenin yolu sokak siyaseti yapabilmek ki o da şu an mümkün değil. Dolayısıyla seçmene kendini anlatabilme fırsatını henüz bulamadı. Korona’nın sosyal yaşama getirmiş olduğu olağanüstü durumun geçmesini bekliyorlar.

Can Selçuki: CHP kazandığı zaferi, geniş kitleleri ikna edecek bir stratejiye dönüştüremedi

‘Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy vermezsiniz’ sorusundan çıkan tablo:

• Yüzde 30.7 AK Parti’ye kesinlik oy vermem dedi. Aynı cevap CHP için 19.5. CHP Yerel yönetim seçimlerinde kazandığı zaferi ve bugüne kadar gösterdiği iyi performansı halkın daha geniş kitlelerini ikna edecek bir stratejiye dönüştüremedi.


• Pandeminin sağlık katkıları, ekonominin sağlık katkıları ve yerel yönetimlerin çok önemli bir kısmını elinde tutan muhalefet partisi var. Bu koşullarda oylarının artmasını beklersiniz ama öyle bir sonuç görmüyoruz.

Area son seçim anketi: Cumhur İttifakı’na büyük şok!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.