Mansur Yavaş Atatürk’ün mirası Çubuk Barajı için harekete geçti

Atatürk’ün talimatıyla, Ankara’nın su ihtiyacının karşılanması için 1936 yılında hizmete açılan Çubuk Barajı, 25 yıldır kaderine terk edilmiş vaziyetteydi. Mansur Yavaş, “Atatürk’ün mirasını ayağa kaldıracağız” diyerek harekete geçti. Çubuk 1 Barajı ve çevresindeki Atatürk Evi’nin yeniden düzenlenmesi için başlayan çalışmalar salgın sonrası hız kazanacak.

Mansur Yavaş Atatürk ün mirası Çubuk Barajı için harekete geçti

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, Ankara’nın su ihtiyacının karşılanması için 1936 yılında hizmete açılan Çubuk 1 Barajı, 1994 yılında ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra kaderine terk edildi. Su tutmayan ve DSİ tarafından belediyeye devredilen baraj ve mesire alanı ile Atatürk Evi, 25 yıl atıl kaldı, çürüdü.

Sözcü‘de yer alan habere göre; Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, barajın halini görünce 29 Temmuz’da çalışma başlattı. Salgından sonra çalışma hızlı biçimde devam edecek.


“Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağız”

Baraj, mesire yeri ve rekreasyon alanına dönüştürülecek. Mobilyaların toz tuttuğu Atatürk Evi de müze yapılacak. Yavaş “Baraj alanı ayağa kaldırılacak, Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağız” dedi.

Gökçek döneminde baraj bakımsız kalmış, gazino da yıkılmıştı. Eski Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise, 2018 yılında bölgede rekreasyon çalışması yaptırmış ancak bu çalışma sonuca ulaşmamıştı.

çubuk barajı atatürk evi

Çubuk 1 Barajı, Atatürk’ün talimatıyla Ankara’da içme-kullanma- sanayi suyu temini ve taşkın kontrolü amacıyla, Çubuk Çayı üzerinde 1927 yılında etütleri yapılıp, DSİ tarafından tasarlanarak 1930’da yapımına başlanmıştı.

Çubuk Barajı Cumhuriyet döneminin ilk betonarme barajı

Cumhuriyet döneminin ilk betonarme barajı olan Çubuk Barajı 1936’da bitti ve 3 Kasım 1936’da Atatürk tarafından törenle açıldı. Barajda yer alan plakada “Bu Çubuk Bendi Türk Ulusunun İlk Cumhur Reisi Kemal Atatürk Devrinde Devlet Merkezi Ankara’nın su ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur. 1929-1936” ifadeleri bulunuyor.


Atatürk vefatından kısa süre önce 7 Mayıs 1938’de de baraj alanında incelemede bulunmuş ve şimdi müze yapılması öngörülen dönemin müdür evinde dinlenmişti.

Mansur Yavaş: Başarı asfaltla değil insanımızı yemeksiz bırakmamakla ölçülür!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.