Pandemi krizini uzaktan eğitim fırsatına çevirmek

2019 yılında başlayıp 2020 yılında dünyayı etkisi altına alan corona salgını dünya çapında büyük bir krize yol açtı. Devletler, sağlık görevlileri hayatlarımızı tehdit eden bu krizle savaşırken bizler bu krizin hayatlarımızda yarattığı etkilere karşı ne yapıyoruz?

Pandemi krizini uzaktan eğitim fırsatına çevirmek
Pandemi krizini uzaktan eğitim fırsatına çevirmek

Pandemi krizini uzaktan eğitim fırsatına çevirmek

Hızla dijitalleşen eğitim sistemi pandeminin yaygınlaşmasıyla öngörülemez şekilde yükselişe geçti. Bugün Türkiye’de 207 üniversitede toplam 7,5 milyon öğrenci eğitim alıyor. 120 üniversitede uzaktan eğitim ve araştırma merkezi bulunuyor. * Bu öğrencilerin bir kısmı uzaktan eğitimle mezun olup iş hayatına atılacak.


Eskiden aslanın ağzında olan ekmek artık midesinde ve yeni mezunlar için o ekmeğe ulaşmak çok daha zorlayıcı. Gençlerin mezun olup iş hayatına taze bilgileri, yüksek enerjileriyle dahil olmaları mevcut çalışanlar için de rekabet ortamını kızıştırıyor.

Kırmızı Kraliçe etkisiyle koşmak

“Evrimsel bir sistemin, onunla aynı zamanda evrim geçiren diğer sistemlere göre sağlıklı kalabilmesi için devamlı gelişimi gereklidir.” – Amerikalı biyolog Leigh Van Valen

Levis Caroll’un edebiyat klasiği Alice Harikalar Diyarında adlı kitabındaki karakterlerden Kırmızı Kraliçe’nin ikinci kitapta Alice ile konuştuğu diyalog pek çok teoriye ilham olmuştur.

Hikâyenin bir bölümünde Kraliçe, Alice’i kolundan sürüklemeye başlar ve “Daha hızlı koş Alice, daha hızlı” diye bağırır. Fakat ne kadar hızlı koşsalar da oldukları yerden ileri gidemezler. Onca çabasına rağmen hala bulunduğu yerden ayrılamayan Alice şaşkınlıkla sorar:

“Bunca zamandır koşuyoruz neden hala aynı ağacın altındayız? Sanki her şey bizimle beraber hareket ediyor.”

Kraliçe cevap verir: “Elbette. Başka ne bekliyordun? Sadece bulunduğun yeri koruyabilmen için olabildiğince hızlı koşman gerekiyor. Eğer ki başka bir yere gitmek istiyorsan hızını en az iki misli arttırmalısın.”


Peki siz dünyanın geçtiği bu süreçte ne kadar gelişim kaydettiniz?

Evde dizilere, filmlere, oyunlara kapılıp gidenlerden mi oldunuz yoksa bu süreç geçtiğinde İnsan Kaynakları’nın en gözde sorularından olacak “Karantina döneminde neler yaptınız?” sorusuna gelişiminizde fark yarattığınız cevabını verebilecek misiniz?

Kurumsal eğitimler veren bir eğitmenim aynı zamanda Yaratıcı Drama öğretmeni de olduğumdan her yaş grubuna eğitimler verme şansına sahibim “iyi bir eğitmenin her zaman öğrenci de olabilmesi” gereğini hayatımda bizzat deneyimliyorum.

Bu süreçte dünyaca ünlü üniversitelerin ücretsiz sertifika programlarına kaydoldum, online müze ziyaretleri yaptım, henüz kütüphanelere sıra gelmedi onlar için heyecanlanıyorum ve zamanımın en büyük kısmını önceden kayıtlı olduğum ama zaman çakışması nedeniyle derslere katılamayıp üzüldüğüm online eğitimlere ayırdım.

Mevcut bilgilerimi güncelledim, yeni bilgiler edindim donanımlı nice eğitmenle canlı yayınlanan derslerde etkileşimli ders yapma bilgi paylaşımında bulunma imkanından yararlandım. İster kişisel gelişiminiz ister mesleki uzmanlığınızla ilgili pek çok eğitim alanından eminim ki sizin de dikkatinizi çekenler olacaktır.

Pek çok arkadaşım paylaşımlarımdan görüp “nereden alıyorsun bu eğitimleri” sorusunu sordu onlarla da bilginin ışığını paylaşmanın mutluluğunu yaşadım. Eğitimlere katılım çok yoğundu sınıflarda ortalama 140 kişi olduğunu gözlemledim yeni mezun gençlerden benim gibi meslek hayatının içindeki katılımcılara kadar profil genişti, eğitime zaman ayıran bu kadar nitelikli insan olması beni umutlandırdı.

Evden çalışabilmenin önemini ve değerini daha çok anladığımız bugünlerde insanın her zaman evden yapabileceği geleceğin mesleklerinden olan dijital bir meslek edinmenin de gerekliliğini düşündüm. Aslında aklımda vardı da üzerine düşünmeme sebep olan eş zamanlı olarak katıldığım İçerik Editörlüğü, WordPress eğitimleri gibi eğitimler ve donanımlı hocaların teşviki oldu.

Sokrates “Bilgi erdemdir” der, bilginin ışığı bu karanlık günleri de aydınlatıyor mutlaka sizin de ilginizi çekecek hayatınıza katkı sağlayacak bir eğitim başlığı vardır. Hadi bugün bir eğitime başlayın bu kriz dönemini eğitim fırsatı olarak değerlendirin. Coursera, Khan Academy, İstanbul İşletme Enstitüsü, pek çok üniversitenin uzaktan eğitim programları katılımınızı bekliyor. Evde kalın, gelişimle kalın…


Kaynak: Yasin Kılıç. “Uzaktan eğitim sistemi 120 üniversitede var” (Nisan 2020). https://www.teknolojidenbihaber.com/uzaktan-egitim-sistemi-120-universitede-var/

Çocuklarla yaratıcılık dolu zamanlar geçirme önerileri


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...