Sabah gazetesi 19 Mayıs haberinde Atatürk’ün yanına Vahdettin ve Damat Ferit’i koydu

Sabah gazetesi 19 Mayıs ile ilgili yaptığı haberinde, Atatürk’ün yanına, Kurtuluş Savaşı’nı ‘fitne ve fesat’ olarak gören ve Atatürk ile mücadele arkadaşları hakkında idam kararı çıkaran Padişah Vahdettin ile Damat Ferit’i koydu.

Sabah gazetesi 19 Mayıs haberinde Atatürk ün yanına Vahdettin ve Damat Ferit koydu

Sabah gazetesi, Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs 1919’un 101’inci yıldönümü için hazırladığı ‘Adım adım zafere’ başlıklı haberinde, Atatürk hakkında rütbelerinin sökülmesi ve idam kararı veren Osmanlı Padişahı Vahdettin ile Damat Ferit’in görsellerini kullandı. Gazete, 2013 yılında internet sitesinde yayımladığı bir haberde bile Damat Ferit’ten “işbirlikçi” olarak bahsetmişti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasının 101’inci yıldönümü kutlanırken, hükümetin kontrolündeki Sabah gazetesi konuyla ilgili hayli tartışmalı bir habere imza attı.


Sabah gazetesi, haberin görselinde, Atatürk ve mücadele arkadaşlarının yanına Osmanlı Padişahı Vahdettin ile Damat Ferit’i de koydu. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“İzmir’in işgal edildiği 15 Mayıs günü ise Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanlığında Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) paşalara, sonra da Babıali’de bazı hükümet üyelerine veda etti. Aynı gün Yıldız Sarayı’nda Padişah Vahdettin tarafından kabul edilen Mustafa Kemal, daha sonra Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey’i Şişli’deki evine çağırarak yolculukla ilgili bilgi aldı” ifadelerine yer verildi.

Sabah gazetesinin o haberi:

sabah gazetesi atatürk vahdettin damat ferit

Rütbelerini almak istediler

Padişah Vahdettin ve Damat Ferit, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Atatürk’e destek vermek yerine rütbelerini almış ve idamını istemişti.


Mayıs 1920’de Damat Ferit imzalı ‘padişah buyruğu’ doğrultusunda, Mustafa Kemal ve destekçilerinin idamı istenmişti. Kararda, Mustafa Kemal dahil, söz konusu isimlerin ‘sahip oldukları askeri ve mülki rütbe nişanlarına el koyulacağı’ ve ‘her türlü resmi unvanlarının kaldırılacağı’ kaydedilmişti.

Söz konusu buyrukta, Atatürk ve mücadele arkadaşlarının ‘Kuvayı Milliye adı altında fitne ve fesat çıkardıkları’ ve ‘iç güvenliği bozdukları’ savunulmuş, Atatürk’ten de ‘paşa’ değil, ‘Selanikli Mustafa Kemal Efendi’ diye söz edilmişti.

Bununla birlikte, Padişah Vahdettin, İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edildiği günlerde, İngiliz gazetelerine İngilizlere olan hayranlığını dile getiren açıklamalar da yapmıştı.

Sabah gazetesinin 2013’teki haberi

Bugünkü haberinde Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yanına Damat Ferit’i koyan Sabah gazetesi, Şubat 2013’teki bir haberinde ise aynı Damat Ferit’e ‘hain’ iması yapmıştı.

sabah 19 mayıs


Tarihçi Cezmi Yurtsever’in “Vahdettin’in Atatürk hakkında verdiği idam fermanının sahte olduğu” yönündeki iddiasını haberleştiren gazete, Damat Ferit’i “İngiliz yanlısı” olarak nitelendirmiş ve “Yurtsever, Vahdettin’in milli mücadele hareketinin amacına varması için İngiliz yanlısı Damat Ferit’i görevden alarak, milli mücadeleye dolaylı destek verdiğini belirtti” ifadelerini kullanmıştı.

History Life dergisi kapağında Atatürk: Sarsılmaz bir Cumhuriyet yarattı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.