Atatürk’ün Yalova’daki mirasına millet bahçesi yapılacak!

Atatürk’ün 1929 yılında tarımsal üretimi teşvik etmek için satın aldığı ve Türk milletine bağışladığı Yalova’daki araziye millet bahçesi yapılacak. Hazine’ye ait olan arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ’ye bağışladı.

Atatürk Yalova mirasına millet bahçesi yapılacak!

Atatürk’ün Yalova’daki mirasına millet bahçesi yapılacak!

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan’ın haberine göre; Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine bağışladığı tarım arazisine millet bahçesi yapılacak. “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” olarak kullanılan ve Hazine’ye ait olan taşınmaz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ’ye tahsis edildi.


Atatürk’ün hazineye  bağışladığı ve üzerinde Ankapark adıyla 750 milyon dolara metal mezarlığı kurulan Atatürk Orman Çiftliği arazisinden sonra şimdi de Yalova’da Atatürk’ün millete bağışladığı tarım arazisi Millet Bahçesi yapılıyor.

Millet Çiftliği, 1929 yılında Atatürk tarafından tarımsal üretimi teşvik için satın alınmıştı. Millet Çiftliği halen “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” olarak kullanılıyor. 113.4 dekar büyüklüğünde olan Hazine’ye ait taşınmaz, koronavirüs pandemi sürecinde 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile “Millet Bahçesi” yapılması için TOKİ’ye tahsis edildi.

“Bu bir ihanettir”

CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel yaşanan olaya sert tepki gösterdi. Özel,  “Bu bölgenin tarım dışı amaçla kullanılıp millet bahçesine dönüştürülmesi’ Atatürk’ün mirasına saygısızlık’ Yalova’ya ve Türk tarımına ihanettir. Burası birinci sınıf tarım arazisi. ‘Yalova benim kentimdir’ diyen Atatürk’ün Türk tarımının geliştirilmesi için millete bağışladığı arazidir. Bu yanlıştan dönün, tarım arazilerine dokunmayın” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de “Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği gibi’ Yalova’daki Millet Çiftliği de Atatürk’ün vasiyetine bu duruma getiriliyor. Talan bugün de devam ettirilmek isteniyor. Bu yanlıştan ivedilikle dönülmeli” açıklaması yaptı.

1929 yılında kuruldu

Millet Çiftliği 1929 yılında Atatürk tarafından ülke tarımının gelişmesi, yetiştiricilikte modern tekniklerin kullanımı ve çiftçilerin bu tekniklerle tanışması amacıyla Yalova’daki arazi üzerine kuruldu.

11 Haziran 1937’de Atatürk’ün vasiyetiyle Türk Milleti’ne bağışlanan çiftlik, 1938 yılında Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu’na devredildi. 1950 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü ve Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.

1961’de Yalova Bahçe Kültürleri Bölge Araştırma Enstitüsü kuruldu. Halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü adıyla tarımsal faaliyetlerine devam ediyor. Enstitüde bugüne kadar toplam 3 bin 704 çeşit gen kaynaklarında muhafaza edilirken, 114 yeni çeşit geliştirilerek üretime kazandırıldı.

Danıştay, Ensar’a devredilmesine engel olmuştu

2015 yılında da Yalova’daki Millet Çiftliği’nin 20 dönümlük alanına İmam Hatip Lisesi ve Külliyesi yapılması için Ensar Vakfı ile sözleşme imzalanmıştı. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emin Ergun bu girişimi yargıya taşımış ve Danıştay 6. Dairesi, arazinin Araştırma Enstitüsü’nde kalmasının kamu yararı olduğuna karar vermiş, sözleşmeyi iptal etmişti.

“Atatürk’ün vasiyeti var”

son atatürk çiftliği yalova

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, “Bu çiftlik Atatürk tarafından 11.06.1937 tarihinde bizzat kendisi tarafından yazılan vasiyet mektubunda yer alıyor” dedi. Suiçmez vasiyeti de şöyle aktardı:


“Çiftliklerin yerine göre arazi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin etmek, bazı yerlerde ihtikarla fiili ve muvaffakiyetli mücadelede bulunmak gibi hizmetleri de bulunmak zikre şayadır. Bünyelerinde metanetine ve muvafaffakiyetlerinin temelini teşkil eden geniş çalışma ve ticari esaslar dahilinde idare edildiği takdirde tecrübelerini müspet iş sahasından alan müesseselerin ziraat usullerini düzeltme istihsalatı artırma ve köyleri kalkındırma yolunda devletçe alınan ve alınacak olan tedbirlerin hüsnü intihap ve iktisabına birer amil ve mesnet olacaklarına kani bulunuyorum ve bu kanaatle tasarrufumdaki bu çiftlikleri bütün tesisat, hayvanat ve demirbaşları ile beraber hazineye hediye ediyorum.”

atatürk yalova millet çiftliği

Yürüyen Köşk’ün hikayesi

Yürüyen Köşk’ün hikayesi duygulandırıyor. 21 Ağustos 1929 tarihinde Atatürk’ün talimatıyla yapımına başlanan köşk, çınar ağacının dalının kesilmemesi için raylar üzerinde yürütülmüştü.

Başmühendis Ali Galip Alnar, Atatürk’ün emriyle yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova’ya giderek çalışmaya başlar.

Köşk 1930’da raylarla kaydırıldı

8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul’dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtulur.

Bina 4.80 metre civarında kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve ulu çınar ağacı da kesilmekten kurtulur. O günden itibaren köşkün adı Yürüyen Köşk olarak kayıtlara geçti. Köşk, 2006 yılında Yalova Belediyesi bakıma alınıp onarılmış ve müze haline getirilmiştir. Köşk halen Belediye tarafından korunuyor.

Güncelleme: 08 Haziran 2020 – 00:36

Yalova Valiliği’nden açıklama

Yalova Valiliği, Millet Bahçesi olarak düzenlenecek taşınmazın Yürüyen Köşk arazisinde kaldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Millet Bahçesi için Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde 113 bin 396 metrekarelik arazinin tahsis edildiği duyurulan açıklamada, Yürüyen Köşk’ün de bulunduğu taşınmazın ise Süleymanbey Mahallesi’nde 524 bin 748 metrekarelik alan olduğu aktarıldı.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce Ar-Ge çalışmalarında kullanılan ve Yürüyen Köşk’ün de yer aldığı parsellerin tahsislerinde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:


“Millet Bahçesi olarak halkın hizmetine sunulacak olan taşınmazın Yürüyen Köşk’e uzaklığı yaklaşık 1300 metredir. Taşınmazın üzerinde zeytin ağaçları bulunan kısmının muhafaza edilmesi koşuluyla Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca uygun görülmüştür.”

Atatürk’ün çiftlik evi olan tarihi Marmara Köşkü yıkıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.