90 ülkeye bedava maske dağıttık, kumaşını parayla satın alacağız!

Resmi Gazete’de yayımlanan son bir genelge ile maske yapımında kullanılacak kumaşların gümrük vergileri sıfırlandı.

90 ülkeye bedava maske dağıttık, kumaşını parayla satın alacağız!

90 ülkeye bedava maske dağıttık, kumaşını parayla satın alacağız!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanlığı kararına göre, maske yapımında kullanılan kumaş türlerinin içinde bulunduğu gümrük tarife cetveli değiştirildi.


Bu değişiklikle birlikte ülke sınıflarına göre ithal edilen kumaş türlerine uygulanan vergi “İthalat Rejimi Ek Kararı” ile değişti. Kararname ile ‘meltblown’, ‘spunbond’ gibi kumaş türleri ve bunların birlikte dokunduğu kumaşların vergileri şu şekilde belirlendi:

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ülkeler olan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre’den ithal edilecek bu tür kumaşlarda vergi oranı sıfır oldu. Ayrıca, İsrail, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Morityus, Moldova, Faroe Adaları, Güney Kore, Malezya, Singapur’dan yapılacak maske imalatında kullanılan kumaşlarda Gümrük Vergisi sıfır olarak kararnamedeki yerini aldı.

maske kumaşı gümrük vergisi cumhurbaşkanı kararı

90 ülkeye malzeme yardımı

Öte yandan Ankara’nın 90 ülkeye bedava tıbbi yardım malzemesi dağıtması ise tartışmalara neden olmuştu. Başta maske olmak üzere, tıbbi malzeme stokunda sıkıntılar yaşandığı iddiaları ve devlet tarafından vatandaşa bedava dağıtılması gereken maskelerin bir türlü dağıtılamaması  tepkileri de beraberinde getirmişti.


O süreçte başta İngiltere, ABD gibi dünya devleri olmak üzere 90 farklı ülkeye bedava tıbbi malzeme yardımı yapılması ise dikkat çekmişti.

800’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.