BTK’nın açıkladığı yeni taslağa göre nesnelerin interneti teknolojisini kullanan bozdolabından kahve makinesine kadar birçok ürüne IMEI kayıt şartı getirilecek.
Nesnelerin İnterneti (IoT) özellikli elektronik eşyalara IMEI kayıt şartı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), IMEI kayıt düzenlemesine yönelik yönetmelik taslağında değişiklik yaptı.
BTK’nın yaptığı değişikliğe göre; nesnelerin interneti (IoT) teknolojisini kullanan cihazlar kapsamında olan kahve makinesi, buzdolabı, otomobil gibi tüm ürünler bir elektronik kimlik numarasına (IMEI kayıt) sahip olacak. Bu cihazların yurt dışından getirilmesi halinde bin 838 TL’lik yurt dışı kayıt harcı ödemesi zorunlu tutulacak.
Son yapılan düzenlemeler ile yurt dışında elektronik kimlik numarası (IMEI) taşıyan bir cihaz getirdiklerinde cihazlarını süresiz kullanabilmek için 1.838 TL harç ödemeleri gerekiyor. Bu düzenlemenin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çalışmalarına devam etti ve bu yönde yaptığı yeni bir düzenlemeyi daha resmen paylaştı.
IoT için IMEI kayıt yönetmelik taslağı yayımlandı
BTK’nın “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” düzenlemesine göre, IMEI kaydının kapsamı genişletilecek. Nesnelerin İnterneti (IoT) kapsamında haberleşen kahve makinesinden buzdolabına kadar tüm ev eşyalarının elektronik kimlik numarası (IMEI) olacak ve kaydı yapılacak.
Düzenlemeye göre acil durumda otomatik olarak 112’yi arama ve konum bilgisi gönderme özelliğine sahip e-call sistemli kartlara sahip araçların da cep telefonu gibi kaydı zorunlu hale gelecek.
Söz konusu düzenleme, ses haberleşmesi bulunmayan ancak nesnelerin interneti (IoT) özelliğiyle birbirleriyle haberleşen cihazları da kapsayacak. Yeni nesil teknolojiye sahip kahve makinesinden buzdolabına kadar tüm eşyalardan giyilebilir teknolojiye sahip tüm cihazlara kadar her ürünün IMEI numarasıyla kaydı zorunlu tutulacak.
Ödenmeyen akıllı telefon borçları için de yeni düzenleme
Düzenlemeden sadece buzdolapları veya kahve makineleri etkilenmeyecek. Akıllı telefonlar konusunda da bir değişiklik taslakta yer alıyor. Bu değişikliğe göre operatörlerden satın alınan akıllı telefonların borcu ödenmediği takdirde, cihazların elektronik haberleşme hizmeti kesilecek. Yani diğer bir deyiş ile arama yapamayacak, mobil bağlantıyı kullanamayacaklar.
7 yıllık telefonlar kara listeye düşecek!
7 yıldır kullanılmadığı tespit edilen telefonlar ise BTK tarafından kara listeye alınacak ve böylece 7 yaşındaki telefonlar elektronik haberleşme sağlayamayacak. Bu düzenleme ile birlikte IMEI kopyalama gibi yasal olmayan yolların önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenleme şimdilik kurum görüşü alınması için taslak halinde duruyor.
IMEI kayıt ücreti 170 liradan 1838 liraya yükseldi!
IMEI kayıt ücreti, Başkanlık sistemine geçilmesi ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Kasım 2018’de 170,70 TL’den 500 TL’ye, Haziran 2019’da 618 TL’ye, Temmuz 2019’da ise 1500 TL’ye çıkmıştı. Yüzde 22,58’lik zammın yansıtılmasının ardından bu ücret 2020 yılında 1838 TL oldu.
Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir?
Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesnelerin tekil anahtar ile işaretlenerek İnternet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür.