Pamukkale Kleopatra antik havuzunu bu hale getirdiler!

Denizli’de dünyada bir eşi benzeri olmayan Pamukkale Antik Havuzu (Kleopatra Havuzu), Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ‘Daha iyi hizmet vereceğiz’ bahanesiyle başlattığı proje nedeniyle, binlerce yıllık ve sadece Pamukkale yöresine özgü doğal bitkisi olarak literatüre geçen zakkumlar köklendi, yerine beton yığını konduruldu. Bu doğal katliam, aynı zamanda Antik Havuz’un, dünyaca bilinen siluetini de ortadan kaldırılmış oldu

Pamukkale Kleopatra Antik Havuzu bu hale getirdiler!

Pamukkale Kleopatra Antik Havuzu bu hale getirdiler!

İyi bir şey yapmışlar gibi duyurdular

Pamukkale Kleopatra Antik Havuz’da yaşatılan doğa ve tarih katliamını, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi facebook sayfasından,  gülücük ikonları da ekleyerek “Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için Pamukkale’deki Antik Havuzda (Kleopatra Havuzunda) başlatılan tadilat çalışmaları hızla devam ediyor. Yenilenmiş haline az kaldı. Çok yakında Antik Havuz da ziyaretçilerine ‘merhaba’ diyecek” şeklinde, iyi bir iş yapmışlarcasına paylaşıldı.


denizli il kültür turizm müdürlüğü

Bölgeye özgü zakkum türü yok edildi

Pamukkale’deki zakkumlar, o bölgeye özgü doğal bir tür olduğuna dair araştırmalar yapılmış, Marmara Üniversitesi hocalarından Dr. Mustafa Yavuz tarafından tez konusu bile yapılarak, özel olarak araştırılmıştı. Pamukkale Bölgesi’ndeki Zakkum türünün, kendine has özellikler taşıdığı da araştırma da ileri sürülmüştü.

pamukkale antik kenti zakkumlar
Pamukkale Kleopatra Antik Havuzu – önceki hali

Havuzun doğal sembolü haline gelmişti

Pamukkale Antik Havuzu’nun, ilk çağlardan bu yana doğal tarihine yoldaşlık eden zakkum bitkisi, aynı zamanda da sadece bir bitki olmaktan öte, dünyaca bilinen Antik Havuz siluetinin en önemli parçası haline gelmişti. Her tanıtım filminde, kartpostallarda ve çekilen fotoğraflarda zakkumsuz bir antik havuz fotoğrafına rastlamak bile mümkün değildi.


pamukkale kleopatra antik havuz
Son hali

Vatandaşlar tepki göstermeye başladı

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, bu anlaşılmaz projesini, ilginç bir şekilde duyurduğu Facebook sayfasının hemen altında yorumlar yapan birçok vatandaş, yapılanın tam bir rezalet olduğunu ve Antik Havuz’un bir beton yığını haline dönüştürüldüğünü belirterek tepki gösterdiler.

Bu hale getirmek için el ele vermişler!

Pamukkale Antik Havuzu’nda gerçekleşen ‘ucube proje’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkezi tarafından teklif edildiği ortaya çıktı. Birçok kuruluşun da onay verdiği tadilat projesi sonucu, sürecin başlatıldığı anlaşıldı.

Kurul yazısında zakkumlarla ilgili karar yok


Konuyla ilgili Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne yakın kaynaklar ise, Antik Havuz’la ilgili tadilat projesinin kurula 3 ay önce geldiğini, bir palmiye ağacının yıkılarak duvarlara zarar verdiğini, ilgili müdürlüklerden gelen raporlar doğrultusunda, duvarların tümünün yine kendi taşlarıyla ‘kuru duvar örgüsü’ yöntemi kullanılarak onarılmasına izin verildiğini, zakkumlarla ilgili bir kararın söz konusu olmadığı öğrenildi. (Kaynak: Şifre Haber)

Hangi banka ne kadar temel ihtiyaç kredisi veriyor? Başvuru nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.