Seçim anketi: AKP yüzde 30’a düştü, kararsızlar MHP’nin oyundan fazla!

MetroPOLL Araştırma’nın son seçim anketi sonuçlarına göre; AKP’deki düşüş devam ediyor. AK Parti, Şubat ayından bu yana 3 puan kaybetti. Ankette kararsızların oranının MHP’nin oy oranından fazla olması ise dikkati çekti. İşte detaylı sonuçlar…

Seçim anketi: AKP yüzde 30 a düştü, kararsızlar MHP nin oyundan fazla!
// AŞAĞIDA: Seçim anketi sonuçları & aylara göre karşılaştırma

Seçim anketi: AKP’de düşüş devam ediyor, kararsızlar MHP’nin oyundan fazla!

MetroPOLL Araştırma’nın Twitter hesabından yayınladığı ‘Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2020: Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?’ anketine göre, AKP’nin oy oranındaki düşüş sürüyor.


Anket sonucuna göe, AKP’nin şubat ayında 33,9 olan oy oranı, martta 33,7’ye, nisanda 32,8’e ve mayısta 30,7’ye düştü.

Kararsızlar MHP’nin oyundan fazla!

• MHP’nin de Şubat ayına göre oy oranları önemli ölçüde düşüş gösterdi. Şubat ayında 8,5 olan oy oranı mayısta 7,3’e kadar geriledi.

• Seçim anketi sonuçlarına göre, kararsızların oranı yüzde 7,7 oldu. Kararsızların oranının MHP’nin oy oranından fazla olması dikkati çekti.

Son seçim anketi: Yeni partilerin oy oranları eşit

• Ankete göre, yeni partilerin oy oranı birbirine eşit. DEVA ve Gelecek Partisi’nin oy oranı yüzde 1,3 oldu.

• CHP’de ise şubat ayında yüzde 20,7 olan oy oranı martta 17,7’ye geriledi, nisan ve mayısta yükselişe geçerek 19,0 ve 21,7’ye ulaştı.

• Ankette HDP’nin oy oranı yüzde 8,4 olurken, İYİ Parti’nin oy oranı ise 7,7’ye ulaştı.

MetroPOLL Araştırma’nın ‘Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2020’ anketine göre partilerin oy oranları şöyle:

MetroPOLL Araştırma Mayıs 2020 seçim anketi sonuçları:

metropoll son seçim anketi
MetroPOLL seçim anketi (Mayıs 2020)

Son seçim anketi: Aylara göre karşılaştırma

metropoll son seçim anketleri
MetroPOLL seçim anketi (Mayıs 2020)

Erdoğan’ın görev onayı 50,8

MetroPOLL Araştırma geçen hafta yayınladığı ‘Türkiye’nin Nabzı Mayıs 2020: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Görev Onayı’ anketinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı yüzde 50,8 oldu.

erdoğan görev onayı mayıs 2020

Erdoğan’ın ‘Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını’ onaylamayanların oranı ise yüzde 39.8. Soruya ‘Fikrim yok/cevap yok’ diyenlerin oranı da yüzde 9.4.


​Araştırmaya göre AKP’lilerin yüzde 85,6’sı Erdoğan’a onay verirken, MHP’lilerde bu oran 64,5, CHP’lilerde 28,3. İYİ Partililerden Erdoğan’a destek ise yüzde 11.8 olarak anket sonuçlarına yansıdı.

cumhurbaşkanı erdoğan görev onayı mayıs 2020 metropoll araştırma

AK Parti’den oy oranlarını yüzde 30’lara düşüren anketlere itiraz geldi: Gerçekle bağdaşmıyor!

Son dönemlerde AK Parti’nin oy oranını yüzde 30’larda gösteren anketlerle ilgili bir açıklama yapan AK Parti Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “Bu anketlerin hiçbiri gerçekle bağdaşmıyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “Son günlerde geleneksel ve dijital medyada yandaş anket firmaları tarafından manipülatif, gerçeklerle bağdaşmayan anketler ve oy oranları açıklanmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Dağ, yazılı açıklamasında, AK Parti Ar-Ge Başkanlığının, toplumsal meselelerde vatandaşların bakış açısını, düşüncelerini ve hissiyatını politika yapım süreçlerinin önemli bir unsuru olarak gördüğünü, bu vesileyle toplumu ilgilendiren ve ülke gündeminde kendine yer bulan önemli meselelerde, düzenli olarak kamuoyu araştırmaları yaptığını belirtti.

“Salgın sürecinde uygulanan politikalar destek almıştır”

Periyodik olarak yapılan araştırmaların Kovid-19 salgını sürecinde de devam ettiğine dikkati çeken Dağ; “Bunun yanında bu dönemki çalışmalarda hükümetin uyguladığı ve uygulamayı planladığı politikalara yönelik kamuoyu araştırmaları yapılmıştır. Son dönemde gerçekleştirilen çalışmalar göstermektedir ki, salgın sürecinde uygulanan politikalar kamuoyunun büyük oranda desteğini almıştır.” ifadesini kullandı.

“Gerçeklerle bağdaşmayan anketler ve oy oranları açıklanmaktadır”

Türkiye’nin bu süreçte ortaya koyduğu başarı hikayesinin uluslararası alanda da gıptayla takip edildiğini ve büyük beğeni topladığını aktaran Dağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu hikayenin doğal bir sonucu olarak, toplumun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye olan teveccühü artmıştır. Uygulanan başarılı politikaların vatandaşlarımızda bulduğu karşılık istisnasız her kamuoyu araştırmasında net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bu duruma halel getirmek ve gölge düşürmek isteyen muhalefet partileri darbe ve erken seçim tartışmalarını ön plana çıkarmaya gayret etmektedir. Bunun yanı sıra son günlerde geleneksel ve dijital medyada yandaş anket firmaları tarafından manipülatif, gerçeklerle bağdaşmayan anketler ve oy oranları açıklanmaktadır.”

“AK Parti’nin oy düşüşü yalanına sarılıyorlar”

Dağ, bu anketlerde diğer partiler sabit bırakılırken, AK Parti’nin oy oranı düşürülüp kararsız seçmen oranının yükseltildiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Muhalefet partilerinin oy oranlarının yükseldiğini iddia edemeyen şirketler, böyle bir yol izlemeyi tercih etmektedirler. Muhalefetin bazı siyasi temsilcileri ise kendi oy oranlarına ilişkin herhangi bir iddia ortaya koyamadıklarından, AK Parti’nin oy düşüşü yalanına sarılmaktadır.

2023’ü işaret etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının anketlerin bilimselliği noktasında yapmış olduğu açıklamaya karşı, sesin bir heyecanla muhalefet partisi Grup Başkanvekilinden çıkması, yaşamış oldukları paniği göstermektedir. Yapılan tüm çalışmalar, milletimizin Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti’ye 24 Haziran 2018 seçimlerinden daha yüksek bir oranda destek verdiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.


Çalışmalarını muhalif refleksle ortaya koyan ve realiteden uzak olan bazı araştırma şirketleri, partimize karşı olumsuz algı oluşturmak için her dönem sistematik olarak bu tarz anketleri kamuoyuyla paylaşmaktadırlar. 2023 yılında yapılacak seçimlerde milletimiz, bu çalışmaların herhangi bir geçerliliğe sahip olmadığını bir kez daha gösterecektir.”

Kamu bankalarının verdiği 4 yeni kredi paketi kapsamı ne?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.