Sosyal mesafeli tatil için güvenli seyahat önerileri: Uçak, otobüs veya özel aracı ile yola çıkacaklar nelere dikkat etmeli? Havuz, deniz güvenli mi? Eldiven kullanılmalı mı? Virüs yemeklerden bulaşır mı?
Sosyal mesafeli tatil için güvenli seyahat önerileri!
1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci ile kalkan seyahat yasağının ardından özellikle büyükşehirlerden yazlıklara, tatil beldelerine doğru hareketlilik başladı.
Ancak yeni normal ile birlikte sosyal hayata dönüşe dair adımlar atılsa da, vaka sayılarının devamı, mevcut kısıtlamaların uygulanma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor.
Sosyal mesafeli tatil için güvenli seyahat önerileri:
Kapsamlı sağlık kontrolü
Yeni normal ile birlikte seyahat edeceklerin öncelikle sağlık kontrollerini kapsamlı bir şekilde yaptırması gerekiyor. Bu kontroller hem seyahat edecekler hem de diğer yolcuların sağlığı açısından önem taşıyor.
HES kodu
Öte yandan, yurt içinde seyahat edilmesine imkan sağlayan ve Sağlık Bakanlığı önlemleri kapsamında zorunlu bir uygulama haline getirilen HES kodu, bakanlığın sunduğu Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden ve SMS yoluyla temin edilmesi gerekiyor.
Sosyal mesafeye dikkat!
Koronavirüs henüz tüm dünyanın tam olarak atlatamadığı bir gerçek. Yolculuk öncesinde, sırasında ve sonrasında sosyal mesafe önemini koruyor. Bilim insanları yeni koronavirüsün bulaşmasını engellemek için uygulanan sosyal mesafenin yanı sıra maske ve koruyucu ekipman takma önlemlerinin de devamına dikkat çekiyor.
Hijyen kuralları
Koronavirüs ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaştığı kurallar bulunuyor. Seyahat edecek olan kişilerin bu kurallar bütününe harfiyen uymaları önem taşıyor.
Ayrıca uçak ve otobüs ile ulaşımı tercih eden kişilerin; uçak ve araç içinde mümkün olduğunca temastan kaçınmaları, sosyal mesafeye dikkat etmeleri, yanlarında birkaç tanesi yedek olmak üzere maske ve koruyucu ekipman bulundurmaları gerekiyor.
Özel araçla seyahat
Özel aracı ile seyahat edecek kişilere ise yolculuk öncesi araçlarını dezenfekte etmeleri öneriliyor. Araç içerisinde maske ve çeşitli koruyucu ekipmanlar bulundurmaları da önem taşıyor.
Öte yandan özel aracı ile yolculuk yapacak olan kişiler, virüsün hava partiküllerinden bulaşma olasılığını da göz önüne alarak klima kullanımına dikkat etmeleri ve mümkünse araç içinde de maske takmaları gerekiyor.
Alternatif rotalar tercih edin
Özel aracı ile seyahat edecek kişilerin de mobil cihazlarına Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeleri gerekiyor. Bu uygulamadan sonra seyahat için yola çıkıldığında yolculuktaki güzergahların risk durumunun kontrol edilmesi, yüksek risk taşıyan bölgeler yerine alternatif rotaların tercih edilmesi öneriliyor.
Kalabalık olmayan bölgeler
1 Haziran itibariyle başlayan yeni normal süreciyle birlikte yurt içi ulaşımın arttığı ve özellikle tatil bölgelerinin yoğun olarak tercih edildiği görülüyor. Seyahat planı yapılırken kalabalık olmayan bölgeleri tercih etmek önem taşıyor. Sosyal mesafeli alternatif tatil konseptlerini tercih edebilirsiniz.
Eldiven kullanmayın!
Maskelerin doğru şekilde takıldığından emin olun. Maskenin ellenmemesi gerekiyor. Yüzeylerle temas sonrası eller dezenfekte edilmeli. Eldiven kullanmak ise doğru değil.
Eldiven takıldığında eldivenlerle her yere rahatça temas ediliyor ve eldivenli ellerle maskeye ve yüze dokunabiliniyor. Çanta, cep telefonu gibi özel eşyalar kirli eldivenlerle kirlenebiliyor. Onun yerine eldiven takılmaması ve ellerin sık dezenfekte edilmesi daha doğru.
Deniz ve havuz riskli mi?
Virüs doğru oranda klorlanmış havuz suyuna ya da denize girmekle bulaşmaz ancak sudan çıktıktan sonra güneşlenirken sosyal mesafeye dikkate edilmeli. Havlular kişiye özel olmalı, şezlonglar her kullanımdan sonra silinmeli. Corona virüsü yüzmeyle bulaşır mı?
Virüs yemeklerden bulaşır mı?
Restoranlar için Sağlık Bakanlığı bazı düzenlemeler getiriyor. Bu önerilere hem işletmeler hem müşteriler uymalı. Servis kaşıkları, tabaklar herkes tarafından ellendiği için açık büfenin riskli olduğu yönünde ortak bir görüş var.
Diğer taraftan bulaşıklar yüksek ısıda yıkanırsa kap, çatal, kaşık riskli değil. Ancak yıkandıktan sonra bunların herkes tarafından ellenmeden, doğrudan müşteriye iletilmesi önemli. Aynı şekilde virüs, yemeklerle de bulaşmaz.