Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, corona salgını için riskmetre paylaştı. Teksas Medikal Derneği’nin kaynak olarak gösterildiği tabloya göre hangi aktivite ne kadar riskli?
Corona salgını için riskmetre: Hangi aktivite ne kadar riskli?
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yazısında riskmetre paylaşarak şu ifadelere yer verdi:
Pandemiyi sonlandırmanın tek yolu bir aşının bulunması olsa da sürecin daha kısa sürmesi ve daha az tahribatla atlatılabilmesi yine de önemli ölçüde bizim elimizde, bize bağlı.
Bizim “risk yönetimi” kapasitemizle ilişkili. Risk yönetimi de öncelikle “bulaşmayı azaltmak“tan geçiyor. Bulaşmayı azaltmanın en etkili çaresi olarak da virüs yükü yüksek mekânlardan uzak durmak gösteriliyor.
Geçtiğimiz günlerde elime geçen (Kaynak: Texas Medical Association) bir riskmetre sıralamasını editör arkadaşlarla yeniden gözden geçirdik ve sizinle paylaşmaya karar verdik. İşte o mükemmel ve detaylı riskmetre…
Lütfen dikkatle inceleyin ve mümkün olduğunca çok insanla paylaşmaya gayret edin.
Be informed. Know your risk. Stay safe. pic.twitter.com/t6G71wAHU6
— Texas Medical Association (@texmed) July 3, 2020
İyi haber: Aşı bulunursa bu iş biter!
PANDEMİDEN kurtulmanın tek yolu güçlü ve etkili bir aşıyı geliştirmektir. En az 20 farklı merkezde aşı çalışmaları işte bu nedenle inanılmaz bir hız ve gayretle sürdürülüyor. Bana göre de ilk bulgular da umut verici. Ben özellikle Oxford Üniversitesi Jenner Aşı Enstitüsü ’ne güveniyor, iyi ve erken haberi bu merkezden bekliyorum. Çünkü ünlü vaksinoloji uzmanı Sarah Gilbert’in açıklamaları oldukça umut verici.
Anlaşılan o ki yeni koronavirüsün hücrelerimizi hasta etmesini engelleyebilecek düzeyde güçlü antikor üretebilecek bir aşı yakında elimizde olacak. Yeter ki o aşının ürettireceği antikorların seviyesi yüksek, bedende kalma süresi kâfi derecede uzun olabilsin. (Yazının devamı: Hürriyet)