Gezici Araştırma anketi: AKP kadın seçmenlerini kaybediyor!

Gezici Araştırma’nın ‘Cinsiyet ve yaş gruplarına göre siyasi tercihler’ anketine göre, AKP’nin yüzde 53’lerde olan “50-64 yaş arası kadın seçmen desteği” yüzde 45.5’e geriledi. Hem Z Kuşağı hem de ev kadınlarının seçimler üzerinde belirgin bir etkisinin olacağını kaydeden Murat Gezici, “Araştırmamızda bu iki grubun AK Parti’ye karşı mesafeli durduğu görülüyor” dedi.

gezici anketi akp kadın

Gezici anketinden dikkat çeken sonuç: AKP’nin kadın tabanı eriyor!

Gezici Araştırma şirketinin “Cinsiyet ve yaş gruplarına göre siyasi tercihler” konusunda yaptığı anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.


Gezici Araştırma’nın Başkanı Murat Gezici, “AK Parti, kadın seçmenlerini kaybediyor” dedi. AKP’den kopan oyların CHP’ye gittiği ya da kararsız kaldığı vurgulandı.

Gezici Araştırma’ya göre AKP’nin yüzde 53’lerde olan “50-64 yaş arası kadın seçmen desteği” yüzde 45.5’e geriledi. Seçmenin yüzde 21.3’ünü oluşturan bu seçmen kitlesi 2015-2018 arasındaki seçimlerde yüzde 53.8 ile AKP’ye oy verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 18-75 arasındaki ev kadınlarının yüzde 58’i AKP adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi. Şu anda bu grubun oranı yüzde 48’e düştü. 35-49 yaş grubundaki kadınların 38.6’sı yine AKP’yi tercih edeceğini belirtirken, genel olarak her yaş grubundan yüzde 10-15 civarında kopuşlar olduğu belirlendi.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre araştırma sonucunda;

“Bu durum AK Parti’nin kadın seçmenlerini kaybetmeye başladığının göstergesidir” denildi. Araştırmaya katılanlar yaş gruplarına göre tercihleri incelendiğinde, geçmiş yıllarda AKP’ye oy veren 65 yaş ve üstü kişiler partinin en sadık seçmen grubu olarak görülüyor.

Türkiye’de 65 yaş üstü 8 milyon seçmen bulunuyor, genel seçmen içindeki karşılığı yüzde 15. Bu seçmen, ‘Eski Türkiye-Yeni Türkiye’ kavramından dolayı iktidarı başarılı değerlendiriyor. Millet Bahçesi gibi vaatlerle ve sağlık imkanlarının düzelmesi 65 yaş üstü kişilerde karşılık buluyor.

AKP seçmen kaybediyor!

Gezici Araştırma’nın Başkanı Murat Gezici, “Bu çerçeveden bakılırsa, AK Parti kadın seçmeninin olası bir seçimde oy verme davranışlarının değişeceği tahmin ediliyor. AKP’ye oy veren kadınların yüzde 54’ü hayatından memnun değil. Gençler ise toplumsal barış, kutuplaşmamış Türkiye beklentisi içerisindeler” dedi.


İktidar partisi geçmişte kadın seçmenlerinden daha fazla oy alırken, şimdi erkeklerin fazla oy verdiği parti konumuna doğru gidiyor. Kopan kadın seçmenin bir bölümü CHP’ye giderken, bir bölümü ise kararsızlar statüsünde bekliyor. CHP’ye oy verenlerin yüzde 55’i kadınlar oluşuyor. HDP, İYİ Parti ve MHP seçmenin yüzde 50’den fazlası erkeklerden oluşuyor.

Belediye yardımları

CHP’li belediyelerden yardımların kesilmeyip sürmesi dindar kadın seçmenin CHP’ye eğilimini de artırdı. Türkiye’de seçmenlerin yüzde 24.7’si ailesinden bir kişinin bir şekilde kamudan, yerel yönetimlerden yardım aldığını söylüyor. Murat Gezici, “CHP, yerel yönetimlerde yardımların sürmesini sağlarsa eğer, AK Parti’deki kırılmalar devam edebilir” dedi.

Seçimin sonucunu Z kuşağı ve ev kadınları belirleyecek!

Murat Gezici, seçmen grubu içinde ‘Z Kuşağı’ olarak bilinen ‘1995 ve sonrasında doğan kişiler’in yüzde 12’lik, ev kadınlarının ise yüzde 18.5’lik bir grubu temsil etiğini söyledi. Hem Z Kuşağı hem de ev kadınlarının seçimler üzerinde belirgin bir etkisinin olacağını kaydeden Gezici şöyle konuştu:

• Araştırmamızda bu iki grubun AK Parti’ye karşı mesafeli durduğu görülüyor. Eğer AK Parti’nin bu grup ile arasındaki boşluk genişlemeye devam ederse, olası 2023 seçiminde Sayın Erdoğan’ın yeniden seçilmesi epey zorlaşacaktır.

• Özellikle 2010 sonrası tüm dünyada bir milat oldu denilebilir. Bu yıllar global olarak bir kırılmanın gerçekleştiği yıllardır. Her şeyden önce hayat dijitalleşti. Yeni medyanın gündelik yaşam içinde etkinlik sahasını genişletmesi, yereli globale daha hızlı bir şekilde açık hale getirdi.

• Buna paralel olarak yaşam standartları gelişti ve konfor arttı. Bu durum bireylerin isteklerinin çeşitlenmesine ve beklentilerinin belli kalıplardan uzaklaşarak artmasına neden oldu.

• Yani artık seçmenin bakışı ciddi bir şekilde değişti. Bu anlamda bir 10 yıl ya da 20 yıl öncesinin seçmeni yok karşımızda. Dolayısıyla geçmişe ait kavramlar veya ölçütler ile seçmenin algısını ya da davranışlarını anlamak da mümkün değil.


• Artık seçmen öğrenilmiş çaresizlik paltosunu üzerinden atıyor. Bu AK Parti için büyük bir risk ve partinin, bu riski göze alması hiç mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla böylesi bir riskten kaçınmanın en hasarsız yolu da bir erken seçimden geçiyor.

MetroPOLL seçim anketi: AKP ve MHP’de düşüş devam ediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.