AKP’li Mahir Ünal, Erdoğan’ın sosyal medya platformlarının yanında Netflix’i de hedef almasının nedenini açıkladı. Ünal, yerli bir dizide eşcinsel bir karakterin yer aldığını öne sürdü. Ancak söz konusu dizide eşcinsel bir karakter yer almıyor.
Mahir Ünal, Erdoğan’ın Netflix’i hedef almasının nedenini açıkladı: Aşk 101 dizisindeki “eşcinsel karakter!”
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı açıklamada sosyal medya platformlarıyla birlikte Netflix’i de hedef almasının nedenini açıkladı. Ünal, konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Netflix’in yerli yapım dizisi Aşk 101’de eşcinsel bir karakter yer aldığını öne sürdü. Ancak sözü edilen eşcinsel karakterin var olacağı iddia edilse de böyle bir karaktere rastlanılmamıştı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sosyal medya konusunda yaptığı, “Son yıllarda bu tür ahlaksızlıkların artmasında hem mecraların kontrolsüzlüğünün, hem de organize saldırıların kolaylaşmasının rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını kontrol edilmesini istiyoruz” açıklamalarını değerlendirdi.
Twitter kapatılacak mı?
Mahir Ünal, Cüneyt Özdemir’ın “Twitter’ı kapatacak mısınız?” sorusuna “Twitter bugün Alman hukukunu, Fransız hukukunu tanıyor. Ancak Türkiye’de ne hukuki ne de mali yükümlülük altına girmiyor. İran’da bugün bu siteler kapalı ama herkes VPN üzerinden giriyor. Biz sosyal ağlarla sonuna kadar görüşmelerimizi, müzakerelerimizi sürdüreceğiz. Kapatmak tabii ki çözüm değil” cevabını verdi.
AKP’li Ünal Cüneyt Özdemir’in “Diğerlerini anladım da, Netflix niye araya sıkıştı. Neden gündeme geldi?” sorusunu ise, “Netflix araya sıkışmadı. Cumhurbaşkanımızın konuşmasının bağlamına baktığımızda, sosyal ve dijital ağların var oluşuna bir karşı olma ifade etmiyor. Dikkat ederseniz orada diyor ki, buraların bir düzen altına alınması ve buralardaki ahlâksızlığa çözüm bulmak gerektiğini söylüyor. Youtube’da bir kanal açıldı. Bir anda 500 bin takipçiye ulaştı. Bu kanalda 14-15 yaşındaki çocukların cinsel deneyimlerinin paylaşıldığı bir kanal açıldı. Şimdi bu bizim onaylayabileceğimiz bir şey olabilir mi? Hayır olamaz. Cumhurbaşkanımız orada ortaya çıkan ve çıkacak olan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarının ve hassasiyetin ortaya çıkacak sonuçlara karşı olduğunu ifade etti” diye yanıt verdi.
Mahir Ünal, Özdemir’in “Türkiye’de eşcinsellik yasaklandı mı? Böyle bir problem mi var acaba?” şeklindeki sorusunu ise, “LGBT’yle ilgili yani burada birçok şey söylenebilir. Hukuki olarak, her bir bireyin vatandaş olmasından kaynaklanan hakları vardır. Eşcinsellik üzerinden, LGBT üzerinden meselenin tartışılmasını doğru bulmuyorum” yanıtını verdi.
“Netflix yerli bir firmaya teklif verdi”
Özdemir’in Netflix ile ilgili konuda eşcinselliğin sürekli gündeme getirildiğini hatırlatması ve “Bir yanlış anlaşılma mı var o zaman” demesi üzerine Ünal şu ifadeleri kullandı: “Netflix bir dizi istedi, dizinin senaryosu hazırlandı. Ve dizi bir eşcinsel hikâyesiydi ve orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden yerli yapım firmasına bir dizi yapım teklifi verdi. Bu normal bir şey diyebilirsiniz. Ama Almanya’da, Fransa’da Hollanda’ya ya da ABD’de, bir eşcinsel kendi özel hayatını yaşar ama gazete almaya gittiğinde eğer yanında çocuk edindiği ya da kendi çocuğu da olabilir, gazete bayisine gittiğinde bir porno dergisinin poşet içinde satılmamasına tepki gösterir. Şimdi bu ülkede pankart açılıp, bu ülkenin bütün değerlerine, inançlarına karşı bir mücadele biçimine eşcinsel ya da başka eğilimleri dönüştürürseniz, ya da LGBT’yi siyasi parti gibi konuşan bir yapıya dönüştürürseniz, kaçınılmaz olarak bir ahlak tartışmasını ve bir kültürel tartışmayı gündeme getirirseniz” şeklinde yanıtladı.
“Kullanılan dil kabul edilebilir değil!”
Mahir Ünal, “Sizce Netflix bir meydan okuma için mi böyle bir dizi sipariş veriyor?” sorusuna da, “Ben Netflix üzerinden konuşmadım. Mitinglerde açılan pankartlarda kullanılan dil, bu dil kabul edilebilir bir dil değil. Kamusal anlamda kabul edebileceğimiz bir dil değil. Netflix ya da bir başka platform, bir toplhuma dönük, bir sorun alanını bir operasyon aparatına dönüştürme çabası içine girerse, bunu iyi niyetli bulmayız” diye yanıt verdi.
Netflix’in Aşk 101 dizisinde eşcinsel karakter var mı?
Mahir Ünal’ın bahsettiği dizide ise eşcinsel bir karakter yer almıyor. Söz konusu iddiaya bir sosyal medya paylaşımı neden olmuştu. Netflix’le doğrudan bağı belirlenemeyen ve resmi olmadığı tahmin edilen bir hesaptan yapılan paylaşımda Osman karakterinin eşcinsel olacağı göndermesi yapılmıştı.