AKP’li Demirel’in kızına Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nde kına gecesi

Yalova’daki Yürüyen Köşk’ün bahçesinde, AKP’den Yalova belediye başkan ve milletvekili adayı olan Aydın Demirel’in kızı için kına gecesi düzenlendi. İçişleri Bakanlığı’nca görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “Yalova’da kına gecesi yapacak başka yer mi kalmadı?” diyerek tepki gösterdi. Köşk, korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında yer alıyor.

yürüyen köşk

Atatürk’ün Yalova’daki Yürüyen Köşk bahçesinde kına gecesi >>video aşağıda

Mustafa Kemal Atatürk’ün, bahçesinde bulunan dört yüz yıllık çınar ağacının dalının kesilmesine izin vermediği için altına döşenen raylarla 4 metre 80 cm kaydırılması nedeniyle ‘yürüyen köşk’ adını alan ve müze olarak kullanılan Yürüyen Köşk’te, AKP’den hem belediye başkanı hem milletvekili adayı olan Aydın Demirel’in kızı için sazlı sözlü kına gecesi düzenlendi.


ANKA’dan Mehtap Belen’in haberine göre, sadece kadınların davetli olduğu kına gecesi nedeniyle, Atatürk müzesinin avlusunda bulunan kafeye gelen yurttaşlar geri çevrildi. Kına gecesinde davetlilerin koronavirüs tehdidine rağmen maske takmadıkları ve sosyal mesafe kuralına aldırmadıkları görüldü.

Vefa Salman: Bu Atatürk’e saygısızlıktır

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Yalova eski Belediye Başkanı Vefa Salman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

• Atatürk’e saygısızlık, mirasına sahip çıkmamak. Zaten 19 Temmuz da Yalova’nın kurtuluşu. Bunu önemsemeyerek, görmezden gelerek, gerçekleştirdi.

• Şunu kimse unutmasın Yalova Atatürk’ün kenti. ‘Benim kentim’ diye taçlandırdığı bir kent. Yalova’yı bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.

• Sanki Yalova’da kına gecesi yapacak başka bir yer kalmamış gibi orayı yönetenler, Yalova Belediyesi’ni yönetenler, hangi akla hizmet ederek orasını kına gecesine tahsis ettiler. Bunu kabullenmek, bunu anlamak mümkün değil.


Yürüyen Köşk hakkında

yürüyen köşk

Türkiye’nin kültür ve tabiat varlıkları arasında yer alan, birçok belgesel ve kitaba konu olan Yürüyen Köşk’ün hikâyesi Yalova Valiliği’nin internet sitesinde şöyle anlatılıyor:

“Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar O’nu çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturan Atatürk, çınarın yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bu ev 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929’da tamamlanır.

Atatürk: Dal kesilmeyecek, Köşk kaydırılacak!

Tam bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenen Atatürk o meşhur emrini verir: “Dal kesilmeyecek Köşk kaydırılacak!”

atatürk

Bu emir üzerine 8 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi’nden gelen mimar ve mühendis ekipler tarafından başlatılan çalışma ile köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılır ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilir. Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır, geri kalan iki gün içinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır ve bina 4.80 m. kadar doğuya kaydırılır.

Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi konusunda bir ilk teşkil eden bu olaydan sonra yapının adı “Yürüyen Köşk” olur. Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamış, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararlarını yine bu köşkte almıştır. Atatürk köşke 1930-1937 yılları arasında aralıklarla gelip gitmiştir.

atatürk yalova

Foto: 24 Temmuz 1930’da Atatürk, Afet İnan, Fethi Okyar ve Kılıç Ali ile birlikte Yalova Millet Çiftliğinde Yürüyen Köşk’ün yürütülme çalışmalarını takip ediyor.


Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. Köşkün yürütülmesine sebep olan tescilli Çınar Ağacı hakkında 2015 yılında hazırlanan rapor neticesinde Doğu Çınarı (Plantanus Oriantalis) türündeki ağaç 390 yaşında ve sağlıklı olarak raporlanmıştır. 2006 yılında restorasyonu yapılarak halkın ziyaretine açılan köşk bugün Yalova’nın en gözde mekanı durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.”

yalova çınar

İşte o görüntüler:

Atatürk’ün Yalova’daki mirasına millet bahçesi yapılacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.