Berat Albayrak: İkinci yarıya ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Tarihi bir dönüm noktası. İkinci yarıya ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor.

Berat albayrak

Berat Albayrak: İkinci yarıya ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre temmuzda Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.58 ile 0.90 olan beklentinin altında kalırken, yıllık enflasyon yüzde 12.62’den 11.76’ya geriledi.


Merkez Bankası, bu yıla ilişkin enflasyon tahminini yüzde 7.4’ten yüzde 8.9’a, 2021 tahmini ise yüzde 5.4’ten 6.2’ye yükseltmişti. Temmuzda aylık bazda en fazla azalış yüzde 3.48 ile giyim ve ayakkabıda oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde de yüzde 1.28 azalma gerçekleşti.

Berat Albayrak: Tarihi bir dönüm noktası

Dün açıklanan verilerle ilgili olarak sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önemli mesajlar verdi.

PMI endeksindeki yükselişe dikkat çeken Bakan Berat Albayrak, “Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye imalat PMI, temmuz ayında 56,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu tarihi bir dönüm noktası, Şubat 2011’den bu yana en yüksek seviye. Böylece yılın ikinci yarısına ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor” dedi.

Enflasyon rakamlarını da değerlendiren Bakan Berat Albayrak, “Enflasyonla mücadelemizi, hedefe ulaşma azmimizi ve bu konuda atacağımız yapısal adımları kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“Cari denge beklentiden iyi”

Bakan Berat Albayrak ihracat rakamları ile ilgili olarak, cari dengenin yılın ikinci yarısında beklentilerden iyi gerçekleşeceğini vurgulayarak, “İhracat 2020’nin en yüksek seviyesi oldu. Altın hariç karşılama oranı da yüzde 93.9 ile en yüksek değere ulaşıldı” dedi.


“Çarkların dönüşü hızlandı”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayında yüzde 56.9’a yükselerek 9.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Mustafa Varank: Türkiye pozitif ayrıştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan PMI verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Reel sektörün temmuzda hız kazandığını, ekonomik güven ve kapasite kullanımından sonra, PMI endeksinin de yükseldiğine işaret eden Varank, “Şubat 2011’den bu yana endekste en yüksek seviyeyi görerek pek çok ülkeden pozitif ayrıştık. Üretim cephesinde beklentiler olumlu” değerlendirmesinde bulundu.

Ruhsar Pekcan: İhracatçı sayısı 41 bini geçti

Pandemi krizinin ardından nisanda 8 milyar 993 milyon dolara inen ihracat. temmuzda hazirana göre yüzde 11.5 artarak 15 milyar doları aşıp bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ithalatın temmuzda yıllık yüzde 7.66 düşüşle 17 milyar 756 milyon dolar olduğunu belirterek, “Toplamda yüzde 84.5, altın hariç ise yüzde 93.9 ile yılın en yüksek ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaşmış bulunmaktayız” dedi.

Bakan Pekcan, ihracattaki artışın ve dış ticaretteki olumlu performansın devamı için, çabalarına ara vermeden devam edeceklerini de aktardı.

Pekcan, ihracat yapan firma sayısında da artış olduğunun altını çizerek, “Nisanda 27 bin firma ihracat yapmış iken, temmuzda 41 binin üzerinde firma ihracat yaptı” diye konuştu.

TİM Başkanı Gülle: Pandemi döneminde yoğun siparişler aldık


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, otomotiv sektörünün bir önceki yıla göre yüzde 24’lük kayıpla hala birinci olduğunu, ikincinin hazır giyim olduğunu söyledi. Gülle, “Pandemi döneminde çok yoğun siparişler Türkiye’ye geldi. Kimya sektörümüz üçüncü sırada orada biraz düşüş var. Bunların hızla toparlanıp yukarı çıkmaları özellikle çelik sektörünün dünya ticaretinin artması nedeniyle hızla bizi özellikle gelen yeni siparişlere yeni kapasiteler ile birlikte ihracatımızın hedeflediğimiz 16-17 milyar dolarlık aylık rakamlara götürecek veriler. Pandemide kenetlendik, şimdi kanatlanma zamanı” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar, Euro ve altında rekor yükseliş devam ediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.