Bilim insanları, Koronavirüs salgınına karşı korumada 14 farklı maskeyi test etti; en etkili ve en etkisiz maske çeşitlerini açıkladı!
En etkili ve en etkisiz maske çeşitlerini hangileri?
Bilim insanları Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılımını engellemek için takılan maske tiplerini ve ne kadar işe yaradıklarını inceledi. Araştırmaya göre, maske olarak kullanılan bandanalar, tozluklar ve örgü maskelerin en az koruyan maske çeşitleri olduğu ortaya çıktı.
En etkili maske N95
Bilim insanları 11 ve 12 numarada gösterilen bandana ve boyunluk tipi maskelerin koruyucu özelliğini hiç olmadığını açıkladı. Uzmanlar N95 tipi maskelerle birlikte, ameliyatlarda kullanılan maskelerin ve evde yapılan pamuklu maskelerin koruyucu özelliklerinin yüksek olduğunu aktardı.
New York Post’ta yer alan habere göre, Duke Üniversitesi’nden bilim insanları Covid-19’a karşı korumada 14 maske tipini inceledi. Genellikle sağlık çalışanları tarafından kullanılan N95 maskelerin konuşma sırasında damlacık taşınmasını engellemede en etkili tür olduğu ortaya çıktı.
Covid-19 yayılımını durdurma konusunda işe yarar olduğu tespit edilen diğer maskeler arasında 3 katlı cerrahi maskeler, evde yapılabilen pamuk maskeler yer aldı.
Öte yandan bandana, örgü maske gibi türlerin yeterli derecede koruma sağlamadığı belirtildi. Koşucuların sık sık kullandığı boyunlukların ise en az işe yarar tür olduğu belirtildi. Boyunlukların, hiç maske takmamaktan bir farkı olmadığı vurgulandı.
Toplam 14 maskeyi inceleyen uzmanlar, deney için lazerle donatılmış siyah bir kutu ve cep telefonu kamerası kullandı. Maske takan deneklerin kutuya doğru konuşmasını isteyen bilim insanları, ne kadar parçacık yaydıklarını tespit etti.
Bandana tipi maskeler koruyucu değil
Bandanaların boyundan başlayarak ağzı ve burnu kapatmasının pek bir koruyucu özelliği olmadığını açıklayan bilim insanları, örgü maskelerin de insanları korumadığını tespit etti.
Öte yandan sokakta spor yapanlar tarafından tercih edilen boyunluk ve benzeri aksesuarların da etkisinin zayıf olduğu belirtildi. Bilim insanları, boyunluk takan insanların maske takmayan insanlardan daha fazla damlacık bıraktığını da dile getirdi.
Uzmanlar, “Boyunluklar, solunum yolundan çıkan büyük boyutlu damlacıkları daha küçük hale getiriyor ve boyunluğun arkasından daha rahat çıkmasının önünü açıyor” dedi.
“Evde yapılan pamuklu maskeler çok iyi koruyucu”
Araştırmayı ABD basınına yorumlayan bilim ekibinden Martin Fischer, “Özellikle kumaş maskelerin damlacıkları nasıl yaydığını görmek bizi aşırı şaşırttı. Biz insanların maske takmasını vurguluyoruz fakat lütfen işe yarayan maskeler takın. Evde yapılan pamuklu maskeler damlacıkları çok iyi durduruyor” ifadesini kullandı.