Kredi kartı aidat ücretlerini geri almanın 3 yöntemi!

70 lira ile 180 lira arasında değişen kredi kartı aidat ücretlerini geri almanın kesin olmamakla birlikte 3 ayrı ve kolay yolu var. Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesi gereği bankanızın size ücretsiz kredi kartı sunması gerekiyor.

kredi kartı aidat

İşte kredi kartı aidat ücretlerini geri almanın 3 yolu!

Öncelikle kredi kartı aidat ücretini geri almaya çalışırken aldanmayın, dolandırıcılara dikkat edin!

Dolandırıcılar salgın hastalık dinlemeden vatandaşı dolandırıp parasını almaya çalışıyor. Dijital dünya geliştikçe dolandırıcılar da fishing (oltalama) yöntemi ile sizi bir siteyi tıklamaya yönlendirip o sitede bilgilerinize erişerek sizin hesaplarınızı ele geçirmeye çalışıyor.


Son günlerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’in logo ve internet adresi taklit edilerek kredi kartı aidatlarının bu sahte internet adresine tıklayarak geri alınabileceği sosyal medyadan yayılıyor.

Tabii aidatlarını geri almak isteyenler kredi kartı bilgilerini bu adrese yazarak tüm paralarını kaybediyor. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, dikkatli olalım ve oltaya gelmeyelim.

1- Yasa ücretsiz kart zorunluluğu diyor

Ancak 70 ile 180 lira arasında değişen kredi kartı aidatını geri almanın yolu elbette var. Öncelikle Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesini hatırlatalım. Madde aynen şöyle: “Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.”

Bu yasa maddesinden yola çıkarak bankanızdan ücretsiz bir kart isteyebilir ve geçmiş dönemde ödediğiniz aidatları geri isteyebilirsiniz. Bu isteği bir dilekçe veya bir e-mail ile gerçekleştirmeniz halinde elinizde bir yazılı metin olacağı için önümüzdeki yıllarda çıkacak sorunlar veya hukuki sorunlar nedeniyle sizin için daha iyi olabilir.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu maddeden yola çıkarak mevcut kredi kartlarının bankanın size sağladığı sadece bir tek kart olduğu için ücretsiz olduğunu ve kart aidatı ödenmemesi gerektiğin savunuyor.


Ağaoğlu, yazılı talebe rağmen 1 ay içinde ücretsiz kart sunmayan bankanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak ceza almasını sağlamak gerektiğini söylüyor. Ayrıca vatandaşların 3-4 bankaya daha başvurup ücretsiz kart istemesi ve bu bankaların da benzer cevap vermesi halinde Rekabet Kurulu’na şikayette bulunup bu yolla bankaların ceza alması gerektiğini düşünüyor.

2- E-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz

Genellikle hükümet konakları, kaymakamlık binalarında ile bulunan Tüketici Hakem Heyetleri üzerinden de sizden kesilen kredi kartı aidatlarını geri almanız mümkün. Ancak bu pandemi sürecinde internetten e-devlet üzerinden de kolaylıkla Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuru yapabilirsiniz.

Ona şöyle ulaşabilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi. TC Kimlik numarası ve şifre doğrulamasının ardından girdiğiniz site sizi https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr/ adresine yönlendirecek.

Bu adreste bazı bilgileriniz mevcut ancak e-mail adresi ve telefon numaraları gibi bir kaç bilgi eksik. Bunları doldurduktan sonra sağ tarafta yeni başvuru butonunu tıklayarak kredi kartını aldığınız bankanın bilgilerini yazdıktan sonra şikayet bilgileri ve uyuşmazlığa ilişkin belgeleri (aidat dekontu) ekleyerek 5 adımda aidat ücretini geri alma şansı yakalayabilirsiniz.

3- Bankalar Birliği Hakem Heyeti son adres

En son yol ise yine e-devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’ne başvuru yapılması. Bu yolda işlem yapabilmeniz için yine banka tarafından kartınızdan kesilen kart aidatını gösteren dekontun kopyasının olması gerekiyor.

https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti adresinden ” kimliği doğrula ” alanında T.C. ve şifremiz ile giriş yapabiliriz. Sağ tarafta yer alan butonuna tıklayarak başvuru işlemini başlatabiliriz. Karşımıza çıkan onayları onaylayarak devam edebiliriz.


En son https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti?asama=4 adresinde yer alan bankaların bulunduğu liste çıkacaktır. Burada kartınızı ait bankayı seçiniz ve ilgili alanları doğru bir şekilde doldurunuz ve başvuru işlemini sonuçlandırın. Size ortalama 30 iş günü içinde bir mail gelecektir. Gelen maili tekrar bankanıza iletmeniz durumunda kesilen kart aidatını geri alabilirsiniz.

Ev ve araba alacaklara kötü haber: Kredi faizleri yükseltildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.