Bilimkurgu gerçek oluyor! Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, insan beyni ile bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak Neuralink çipini etkinlikle tanıttı. Basitçe internete bağlanabilen her türlü elektronik cihazın beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini mümkün olacak. İşte detaylar…
Neuralink çipi Elon Musk tarafından tanıtıldı: Beyin ile bilgisayar birleşecek.
Elon Musk’ın merakla beklenen yeni buluşunu internet ortamından canlı olarak tanıttı.
Milyarder girişimci, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi.
Musk’ın tanıttığı ve kulağın arkasına implant edilen ‘Link’ adlı çip, bir madeni para büyüklüğünde.
Tanıtımında, söz konusu çipin ‘bir akıllı saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu’ söyleyen Elon Musk, cihazın, “Sıcaklık, basınç gibi bir çok veriyi ölçebileceğini açıkladı.
Çipin ‘Tesla’ arabalarının otomatik pilotunu kontrol etmek için de kullanılabileceğini belirten Musk, bir gün oyun oynamak için de kullanılabilme ihtimalinin ‘yüzde 100’ olduğunu vurguladı.
Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini, ancak elektrotları beynin içindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirebilecek ‘harika bir robota’ gerek olduğunu dile getirdi.
Çığır açan cihaz
Çip, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden ‘çığır açan cihaz’ unvanını almış olsa da henüz insan üzerinde denemelere başlanmadı.
Musk’ın 2016 yılında kurduğu Neuralink şirketi insan ve makine arasında yüksek hıza sahip arabirim üretmeyi amaçlıyor.
Musk geçtiğimiz aylarda söz konusu teknoloji sayesinde beş yıl gibi kısa bir süre içinde insanların yabancı dil öğrenmeye ihtiyacı olmayacağını iddia etmişti.
Neuralink özellikleri neler?
Neuralink, pek çok açıdan insanlık için önemli bir buluş olacak. İşitme cihazına benzeyen bir tasarıma sahip olan ürün, 23 mm çapında ve 8 mm kalınlığında bulunuyor.
Takıldığında 24 saat boyunca bataryası bitmiyor. Takılan her bir cihazın üzerinde 1024 adet elektrot bulunuyor.
Bu elektrotların beyne ulaşan kabloları ise saç telinden dahi ince bir yapıya sahip.
Sıcaklık ölçümü yapabilen bu teknoloji, basınç değerlerini de analiz edebilme yeteneğine sahip.
Telefon, tablet, kulaklık dahil pek çok cihazda bulunan Bluetooth teknolojisi de Neuralink’in kullandığı teknolojilerden biri.
Çip nasıl takılıyor?
Neuralink teknolojisinin beyin ile bağlantısının sağlanması için cerrahi bir operasyon gerekiyor. Ancak bu operasyon, göz ameliyatları kadar basit ve dakikalar içinde tamamlanabiliyor.
Cihazın takılması sırasında, yani operasyon esnasında anestezi gerekmiyor, yani kişi bilinci açık bir şekilde operasyon sürecini geçiriyor.
Bugüne kadar yapılan testlerin sonucunda herhangi bir enfeksiyon ya da yan etkiye rastlanmadı. Ancak araştırmalar sürüyor.
Cihaz olabildiğince küçük bir yapıda; dolayısıyla uzun ve karmaşık kablolar, büyük sensörler bulunmuyor.
Neuralink, basitçe internete bağlanabilen her türlü elektronik cihazın beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini sağlayacak.
Engelli bireyler için umut ışığı
Peki Neuralink ne işe yarayacak? Öncelike bu teknolojinin geliştirilmesi, engelli bireyler için umut ışığı olacak; zira fiziksel engele sahip olanlar için yeni ufuklar açılıyor.
Örneğin Neuralink teknolojisini kullanan kişiler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, kablosuz olarak düşünceleriyle kontrol edebilecekler.
Henüz açıklanmasa da Neuralink, artırılmış gerçeklik cihazlarına da bağlanabilir. Bu tip bir durumda insanların sadece gözlüklerle değil, beyinleriyle de dijital dünyalarda yer alması mümkün olacak. Yani görme engelliler için bir umut ışığı olabilir.
Bilgisayarlar, kablolar, devasa iskeletlere ihtiyaç duyulmadan sadece beyin kontrolü ile pek çok engel aşılabilecek.
Neuralink, düşüncelerin okunabilmesi gibi şu an kulağa ütopik gelen bir durumu da gerçeğe dönüştürüyor. Bu cihaz takıldığında kişinin düşünceleri takip edilebiliyor; daha da önemlisi davranışa geçmeyen, akıldan geçen düşünceler dahi bu teknolojinin radarında.
Domuz üzerinde deneme yapıldı
Neuralink ile gerçekleştirilen onlarca testten biri de bir domuz üzerinde yapıldı ve Neuralink teknolojisinin tanıtıldığı etkinlikte seyircilerle paylaşıldı.
Gertrude ismini taşıyan domuz, Neuralink için denek oldu. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarılırken, cihazın çıkarıldığı domuzda bir davranış değişikliği gözlemlenmedi.
Neuralink operasyonu kolayca gerçekleştiriliyor; kafa derisinin küçük bir bölümünün kaldırılmasıyla beraber cihazın elektrotları beyne implant ediliyor, sonrasında cihazın kafatasına kaynatılması aşamasına geliniyor. Son olarak da kafa derisi tekrar yerine dikiliyor.
Tabii bu teknolojinin korkulan yönleri de var. Düşüncelerin takip edilmesi ve okunabilmesi fikri kulağa pek hoş gelmiyor.
Bir diğer nokta ise beyin ile bilgisayar arasında kurulan bağlantının ters yönde gerçekleşme ihtimali. Diğer bir deyişle bilgisayardaki elektronik sinyallerin beyin sinyallerine dönüştürülmesi ve yapay zekanın devreye girmesi fikri uzun bir süre tartışılacak gibi görünüyor.