Üniversite mezunlarının yüzde 42’si iş bulamadı! Çarpıcı araştırma

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin de verilerini kullandığı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği verileri, Türkiye genelindeki üniversite mezunlarının yüzde 42’si mezun olduktan sonra iş bulamadığını ortaya koydu.

üniversite mezunları

Çarpıcı araştırma: Üniversite mezunlarının yüzde 42’si iş bulamadı!

6 ay içerisinde iş bulanların oranı yüzde 29 olurken, 6-12 ay arasında iş bulanların oranı yüzde 10. Mezun olmadan önce iş bulanların oranı ise yüzde 14. oldu.


Üniversite sınav sonuçlarının açıklamasının ardından, adayların tercih dönemi öncesinde, üniversite mezunlarının iş bulmaları oranlarına ilişkin bir araştırma yayımlandı.

Buna göre, Türkiye genelinde üniversite mezunlarının yüzde 42’si mezuniyetinin ardından iş bulamadığı belirtildi. Yüzde 31’i de iş bulduklarında asgari ücretle işe başlatılıyor. Türkiye’nin en başarılısı olarak gösterilen üniversitesinden mezun olanların da ülke genelindeki durumun aynısı olduğu belirtildi.

Yüzde 31 asgari ücretle işe başlıyor!

Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk tam zamanlı işe başlayan üniversite mezunlarının yüzde 31’i asgari ücret alıyor. Yüzde 42’si asgari ücret ile 2 bin 999 lira arasında alırken, yüzde 16’sı 3 bin ila 3 bin 999 lira arasında ücret ile işe başlayabiliyor.


Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerinden yararlandığı ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan “2019-2020 URAP Dünya Sıralaması”nda Türkiye’den en iyi performansı gösteren ilk 4 üniversiteden mezun olanların iş bulma olanaklarına ilişkin de dikkat veriler bulunuyor.

En iyi üniversiteler de aynı durumdan muzdarip

• Derneğin anketine katılan Hacettepe Üniversitesi mezunlarının yüzde 47,46’sı mezun olduktan sonra çalışamadığını, yüzde 28,81’i 6 ayda iş bulduğunu, yüzde 6,21’i 6-12 ay arasında iş bulabildiğini ve yüzde 14,12’si mezun olmadan önce işe başladığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi mezunlarının yüzde 44.33’ü mezun olduktan sonra işe başlayamadığını, yüzde 27,67’si 6 ay içinde iş bulduğunu, yüzde 7,67’si 6-12 ay arasında iş bulduğunu ve yüzde 16,33’ü mezun olmadan önce işe başladığını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunlarının yüzde 23,49’u mezun olduktan sora iş bulamadı, yüzde 37,25’i 6 ay içinde iş bulabildi, yüzde 7,72’si 6-12 ay içinde iş buldu, yüzde 27,85’i mezun olmadan önce işe başladı.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) mezun olanların yüzde 28,61’i mezun olmadan önce işe başlarken; yüzde 16,14’ü mezun olduktan sonra işe başlamadı; yüzde 37,41’i 6 ay içinde işe başladı, yüzde 13,69’u 6-12 ay arası bir zamanda iş bulabildi.

Anket: Liderlerin beğeni oranı, erken seçim ve parlamenter sisteme destek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.