Türkler VPN hizmetlerine akın ediyor: Türkiye en çok VPN kullanan 3. ülke!

Türkiye, dünyada  VPN teknolojisinin en çok kullanıldığı 3. ülke oldu. Türkiye bu istatistiğiyle dünyada internet sansürünün en çok uygulandığı Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri geride bıraktı. NordVPN, sosyal medya yasasının yürürlüğe girdiği Türkiye’de, internet erişim engellerinin aşılmasını sağlayan VPN’e olan talebin bir gecede yüzde 20 arttığını açıkladı.

vpn

Sanal Özel Ağ (VPN) hizmeti veren NordVPN, sosyal medya yasasının yürürlüğe girdiği Türkiye’de, internette erişim engellerinin aşılmasını sağlayan hizmetlerine ilginin arttığını duyurdu.

Dünyanın en tanınmış şirketlerinden NordVPN, Türkiye’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile ilgili bir açıklama yaptı.


“Türkler kendilerini VPN ile donatıyor”

Açıklamada, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya platformlarının kontrol altına alınması ya da tamamen erişime kapatılması planının başarıya ulaştığına” dikkat çekildi.

Bunun VPNlere talebin artmasına yol açtığına işaret edilen açıklamada, “Türkler VPN hizmetlerine akın ediyor” ifadelerine yer verildi.

NordVPN, hizmetlerine Türkiye’den gösterilen ilginin sadece bir gecede yüzde 20 oranında arttığına dikkat çektiği açıklamasında, “Türkiye sosyal medyaya sansür uyguluyor. Buna karşın Türkler kendilerini VPN ile donatıyor” ifadelerine yer verdi.

“Turistler Türkiye planlarını gözden geçirebilir”

Şirketin Kurumsal İletişim Yöneticisi Laura Tyrell, hükümetlerin internette denetimi, kısıtlamaları ya da baskıyı artırdıkları dönemlerde VPN gibi hizmetlere ilginin arttığını, Türkiye’de de benzer bir artış kaydedilmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin internet sansüründe Çin’in izinden gitmekte olduğuna dikkat çeken Tyrell, Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 11,3′ ünün turizm gelirlerine dayandığını, turistlerin ise gittikleri ülkelerde internet sınırlamalarıyla karşılaşmak istemediklerini belirtti.

Tyrell, “Şayet sosyal medya şirketleri hükümetin taleplerine uyarsa, o zaman turistler alışkın oldukları hizmetlere erişemeyebilir. Bu bile, Türkiye’yi ziyaret planlarını gözden geçirmelerine yol açabilir” diye konuştu.

“Demokrasiye zarar veriyor”

“İnternet özgürlüğü, ifade özgürlüğü kadar önemli” açıklamasını yapan Tyrell, internete getirilen kısıtlamaların sadece ekonomiye değil, demokrasiye de zarar verdiğini, bilgi edinme hakkının korunmasını sağlayan gazetecilerin görevlerini yapmalarını da tehlikeye attığını kaydetti.

Türkiye’de “sansür” tartışmalarına ve muhalefetin yoğun itirazlarına yol açan 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi dün AKP ve MHP’nin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlanan yasa yürürlüğe girdi.

Türkiye dünyada en çok VPN kullanan üçüncü ülke oldu

İnternette erişimi engelli sitelere girmeye yarayan VPN teknolojisinin dünyada en çok kullanıldığı 3. ülke Türkiye.

İnternette erişimi engelli sitelere girmeye ya da sanal ağda izini kaybettirmeye yarayan VPN (Virtual Private Network) teknolojisinin dünyada en çok kullanıldığı 3. ülke Türkiye oldu. Türkiye bu istatistiğiyle dünyada internet sansürünün en çok uygulandığı Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri geride bıraktı.

TheBestVpn’in, gerçek kullanıcılardan yola çıkarak yaptığı araştırma çok ilginç bir istatistik ortaya koyuyor. Buna göre VPNleri en çok kullanan ilk 5 ülkende Endonezya, Türkiye ve Malezya gibi Müslüman nüfusunun yoğun olduğu ülkeler oluşturuyor. Listenin ilk 10’unda Avrupa ya da Kuzey Amerika’dan hiçbir ülke yer almazken, ilk 5’te Hindistan ve Çin gibi Asya ülkeleri bulunuyor.


VPN sitelerini en çok kullanan ülkelerin başında Endonezya ve Hindistan yer alıyor. Bu ülkelerde VPN sitelerine giriş yapan internet kullanıcılarının oranı yüzde 38 olurken, bu iki ülkeyi Türkiye takip ediyor.

Türkiye’de VPN sitelerine giren internet kullanıcılarının oranı yüzde 32.

Türkiye’yi yüzde 31 oranla Çin ve yüzde 29 oranla Malezya takip ediyor.

İlk 10’da yer alan diğer ülkelerse sırasıyla Suudi Arabistan (yüzde 29), Brezilya (26), Vietnam (yüzde 25), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 25) ve Filipinler (yüzde 25).

VPN nedir? Ne için kullanılır?

vpn

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) kavramının kısaltması olarak kullanılan VPN, günümüzde internet engellerini aşmanın en kolay yollarından birisi olarak görülüyor.

Bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza kurduğunuz bir VPN servisi ile dünyanın farklı bir bölgesinde çalışan bir sunucuya bağlanabiliyorsunuz. Bağlandığınız sunucu ile sizin bilgisayarınız arasındaki trafiği şifreleyen servis, internet protokolünüzü (IP) değiştirerek internet sağlayıcınızın getirdiği kısıtlamaları aşmanızı sağlıyor.

Asya ve Güney Amerika’da çok yaygın

Asya kıtasında VPN kullanımı yüzde 30 ile ilk sırada. Güney Amerika’da ise bu oran yüzde 23. Kuzey Amerika ve Avrupa’da VPN kullanımı düşük olmasına rağmen yüzde 17’lik bir oran göze çarpıyor. Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde ise bu oran yüzde 19.

VPN en çok masaüstü bilgisayarlarda tercih ediliyor. Masaüstü bilgisayar kullanan her 100 kişiden 17’si VPN teknolojisini kullanırken, akıllı telefonlarda bu oran yüzde 15, tablet bilgisayarlarda ise yüzde 7 civarında.

İlk neden olarak eğlence içeriklerine erişmek için kullanılıyor 

VPN kullanıcılarının yarısı daha çok eğlence içerikli sitelere girebilmek için bu teknolojiye başvurduklarını söylerken, yüzde 34’lük bir kesim sansürlü haber siteleri ve sosyal medya ağlarına giriş için VPN’i tercih ediyor.

Yüzde 31’lik bir kesim internette anonim gözükmek, yüzde 27 yasaklı içerik indirmek (torrent siteleri) ve yüzde 25’lik bir kitleyse arkadaş ve ailesiyle görüşebilmek için VPN sitelerini kullandığını söylüyor. İnternet trafiğini hükümetten saklamak için VPN kullananların oranıysa yüzde 18 civarında.

VPN’i en çok 16-35 yaş arası kullanıyor

Kullanıcıların yaklaşık üçte 2’sini erkekler oluşturuyor (yüzde 62). Yüzde 38’i ise kadın. VPN’i yüzde 35’lik oranla en çok 16-24 yaş arası kullanırken, 25-35 yaş arası kullanıcıların oranıysa yüzde 33. VPNe başvuranların yüzde 19’u da 35-44 yaş arasında.

Elde edilen verilere göre Türkiye, İtalya, Arjantin, Çin, Brezilya, Hollanda ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin büyük çoğunlukla VPN’i kullanma sebebi eğlence içerikli sitelere erişebilmek. Kanada, Japonya, Almanya, İsveç ve Fransa gibi ülkelerdeki internet kullanıcılarının VPN tercihlerinde ilk sırayı sanal alemde anonim olarak gözükmek yer alıyor.


Rusya bu alanda ilginç bir istatistik çiziyor. Bu ülkede internet kullanıcıları VPNleri en çok yasak içerik (torrent) indirmek için tıklıyor.

VPN nedir? Nasıl kurulur? Nasıl kullanılır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.