İmam Osman Çilenti’ye Covid-19 cenazesi yıkatıldığı iddiasına Kaymakamlıktan yanıt

İmam Osman Çilenti’nin bağlı bulunduğu Müftülük tarafından ‘ceza olarak’ Covid-19’dan vefat edenlerin cenazelerini yıkatıldığı, imamın da koronavirüse yakalanarak hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Kaymakamlık yaptığı açıklamada, “Cezalandırmaya yönelik görevlendirildiği iddiasının asılsız olduğunu, merhumun Covid-19’a ne zaman ve ne şekilde yakalandığını tespit etme imkanı bulunmadığı” belirtildi.

imam osman çilenti

İmam Osman Çilenti’ye Covid-19 cenazesi yıkatıldığı iddiasına Kaymakamlıktan yanıt geldi.

Urfa’nın Siverek’e bağlı Burçalık köyünde imamlık yapan Osman Çilenti, iddiaya göre müftülük yönetimiyle bazı konularda tartıştığı için iki hafta önce Covid-19 nedeniyle vefat eden kişilerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi.


Çilenti’nin bu sırada kendisinin de Covid-19’a yakalanarak yaşamını yitirdiği iddialarına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlattı.

Siverek Kaymakamlığı açıklama yaptı

Siverek Kaymakamlığı, hayatını kaybeden imam Osman Çilenti’nin ölümüne ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “cezalandırmaya yönelik görevlendirildiği” iddiasının asılsız olduğu ve soruşturmanın devam ettiği ifadelerine yer verildi.

Kaymakamlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

• Sağlık personelinin tamamının yanında jandarma, polis, öğretmen, mühendis, zabıta, muhtar ve birçok kamu ve meslek kuruluş personeli, pandemi kurullarınca alınan kararlar doğrultusunda yapılan planlamaya uygun bir şekilde, kişisel koruma tedbirlerine de riayet ederek filyasyon, izolasyon ve alan denetimleri ile benzer çalışmalarda görev ifa etmektedir.

• Bazı basın ve yayın organlarında yer alan merhum imam hatibimiz Osman Çilenti’nin cezalandırmaya yönelik görevlendirildiği iddiası asılsız olup Covid-19 nedeniyle vefat eden vatandaşlarımızın dini vecibelerinin yerine getirilmesi ve cenazelerinin yıkanması amacıyla nisan ayından bu yana bu amaçla görevlendirilen 10 kişilik imam hatip gurubun içinde yer almaktaydı.


• Vefat eden vatandaşlarımızın dini vecibeleri gereği yıkanması hizmeti, ilçemiz devlet hastanesinde yapılmakta olup yıkama hizmetinde görevli bütün personele gerekli koruyucu ekipman sağlanmıştır.

• Merhumun, Covid-19’a ne zaman ve ne şekilde yakalandığını tespit etme imkanı bulunmamakla birlikte, vefat olayında ihmal bulunduğu, savunmasının alınması, merkeze çeklime talebinin kabul edilmemesi gibi iddialara ilişkin başlatılan idari soruşturma devam etmektedir.

İmam Osman Çilenti’nin ölümüyle ilgili iddialar neydi?

osman çilenti

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Burçalık (Daralı) köyünde, 2 yıldır cami imamlığı yapan 44 yaşındaki Osman Çilenti, Covid-19’lu bir cenazeyi yıkamış ve sonrasında koronavirüse bağlı olarak evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Onedio’nun haberinde yer verilen iddialar şöyle:

• Eşi Rahime Çilenti’nin aktardığına göre Osman Çilenti, virüsten dolayı vefat eden insanların nasıl yıkanacağına dair hiçbir eğitim almamış ve epey bir süre de tedbirsiz (koruyucu kıyafetler olmadan) bir şekilde cenazeleri yıkamak zorunda kalmış.

• Yıkadığı bir cenazeden virüsü kapatan ve rahatsızlanan Osman Çilenti, test sonucunun pozitif çıkmasının ardından müftülükten aranıp koronavirüsten ölen bir kişinin cenazesini yıkamak için çağırılmış.

imam

• Osman Çilenti, koronavirüse yakalandığını söylese de müftülükte görevli şefi inandıramamış ve ısrarla müftülüğe gelip raporu göstermesi istenmiş.


• Rahime Çilenti, ağrılar içinde olan eşinin sürekli aranıp önceki soruşturmalar nedeniyle de savunmasının alınmak istendiğini, müftülükteki bazı usulsüzlüklere itiraz ettiği için kendisine hastayken eziyet çektirildiğini söyledi

Uşşaki tarikatı lideri Nusrullah, 12 yaşındaki çocuğa istismardan tutuklandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.