Devlet KYK borcunu ödeyemeyen 300 bin öğrenciyi icraya verdi!

Son açıklanan verilere göre; KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyonu aştı. Devlet ise 300 bini aşkın öğrenci hakkında icra takibi başlattı.

kyk borcu

Devlet KYK borcunu ödeyemeyen 300 bin öğrenciyi icraya verdi!

Öğrencilerin eğitim hayatı boyunca devletten alabildikleri geri ödemeli krediler can yakmaya devam ediyor.


Koronavirüsün etkisi işsizlik verilerini pik seviyesine çıkarırken öğrencilik yıllarında alınan KYK borçlarının geri ödemesi de zorluyor.

Bu soruna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, öğrenim kredisinin yalnızca yarısının geri ödenmesini talep etti ve TBMM’ye yasa teklifi verdi

300 bin öğrenciye ulaştı

Özellikle kovid-19 pandemisinin ardından artış gösteren işsizlik ve ekonomideki sıkıntılar öğrenim kredisini geri ödemekte zorlanan öğrencileri yeniden hatırlattı. Bu zor günlerde ödeme yapmakta güçlük yaşayan öğrencilerin sesini ise CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç duyurdu.

İşe bile başlamadan icra takibi

Kılıç, “2020 yılı itibarıyla kredi alıp ödeyemeyenlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Bu gençlerin 300 bini hakkında ise hukuki işlem başlatıldı. 300 bin kişi, geçimlerini sağlayacak bir işe bile başlamadan öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altına girdi” dedi.


KYK borcunu ödeyemeyen öğrenciler zaman zaman sosyal medya hesaplarından da seslerini duyurmaya çalışıyor.

İşsizlik zirvede!

Kılıç, borcu olan öğrencilerin borçlarının da silinmesini istedi. Kılıç, pandemi ile birlikte zirveye ulaşan işsizlik ve ekonomik sıkıntıların, üniversiteyi bitiren öğrencilerin birçoğunun işsiz kalmasına ve geleceğe umutsuz bakmasına neden olduğunu söyledi.

Üniversiteyi bitirdikten sonra uzun süre iş bulamayan öğrencilerin, öğrenim kredisi borçlarını ödemekte zorluk çektiğini de belirten Kılıç şöyle dedi:

“Öğrenim kredisi 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla aylık 550 TL olarak ödenmektedir. Üniversite bitiminde TÜİK’in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle geri ödeme talep edilmektedir.”


Sevda Erdan Kılıç, teklifin kabul edilmesi halinde, öğrenim kredisinin öğrencilere yarı oranında artırılarak ödeneceğini vurgulayarak, “Yani ortadaki tabloya göre mevcut durumda öğrencilerimize 825 TL ödeme yapılacaktır. Bu rakam da öğrencilerimizin üniversite eğitimleri boyunca, ekonomik kaygıdan ziyade eğitimlerine ağırlık vermelerine ve daha başarılı olmalarına imkan sağlayacaktır” dedi. (Kaynak: Sözcü / Deniz AYHAN)

Gençlerin yüzde 76’sı yurt dışında yaşamak istiyor: İki gençten biri mutsuz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.