OECD: Okula ve işe gitmeyen genç nüfus oranı en yüksek ülke Türkiye

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD)’nin okula ya da işe gitmeyen 15-29 yaş arası gençler sıralamasında liste başında yer aldı.

genç nüfus

OECD raporu: Okula ve işe gitmeyen genç nüfus oranı en yüksek ülke Türkiye

OECD, Bir Bakışta Eğitim 2020 raporu ile ülkelerdeki genç nüfusun eğitim durumunu mercek altına aldı. Rapora göre Türkiye’de 15-29 yaş arasında ne okula ne işe giden gençlerin oranı yüzde 28,8. Aynı kategoride 20-24 yaş arasındaki gençlerin oranı ise yüzde 33,3.


Son 10 yılda en çok iyileşme kaydeden ikinci ülke olmasına rağmen Türkiye’de, eğitimde veya istihdamda olmayan (NEET) genç nüfusun oranı, OECD ülkelerinin ortalamasının neredeyse iki katı.

Türkiye’yi NEET sıralamasında yüzde 23,7 ile İtalya ve Kolombiya takip etti. OECD üyeleri arasında NEET oranı en düşük ülke yüzde 5,5 ile Lüksemburg oldu.

oecd raporu

10 yılda en çok iyileşme gösteren ikinci ülke Türkiye

2019 ile 2009 yıllarının kıyaslandığı rapora göre Türkiye’de 15-29 yaş NEET grubunun oranı son 10 yılda yüzde 10.8 azaldı.

Geçen yıl bu yaş grubundaki nüfusun yüzde 41’i okula, yüzde 31’i ise işe gidiyor olarak kayıtlara geçti. Son 10 yılda okula gidenlerin oranı yüzde 10 arttı, istihdamdaki gençlerin oranı ise sabit kaldı.

20-24 yaş aralığında ise 2009 yılında gençlerin yüzde 46,1’i ne okula ne de işe giderken, 2019’da bu oran yüzde 33,3’e indi.

Türkiye, 10 yılda İsrail’den sonra en iyi iyileşme gösteren ülke oldu.


Raporda, OECD ülkeleri olan Güney Kore ve Japonya ile ilgili bu konuda veri bulunmuyor.

12 milyon insan (yüzde 31,6) işsiz ya da atıl durumda!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.