Prof. Dr. Naci Görür: 4,3’lük deprem, 7.2’lik deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici. Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir. Bu da söz konusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir.
Naci Görür: 4.3’lük bu deprem fayın tetiklenmesine neden olmuş olabilir!
Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’da gerçekleşen 4.3 büyüklüğündeki depreme dikkat çekerek, “Fayın tetiklenmesine neden olmuş olabilir” uyarısında bulundu.
Naci Görür şu açıklamayı yaptı:
— Arkadaşlar Marmara’da olan 4,3’lük depremi görüyorsunuz. Min. 7.2 büyüklükte deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici. Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir. Bu da sözkonusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir.
“Marmara depremi ‘Geliyorum’ diye bağırıyor”
Yaptığı bilimsel tespit ve yazdığı çalışmalarla Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer alan, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Temmuz ayında T24‘ten Şirin Payzın’a yaptığı açıklamada; Marmara depreminin eli kulağında olduğunu belirterek “Hepimiz insanız, çok korkuyorum” demişti.
Prof. Dr. Naci Görür, “İçinde bulunduğun binaya güvenmiyorsan ve bir de sevdiklerin varsa korkmamak mümkün değil, nihayetinde insansın. Herkes gibi ben de korkuyorum” ifadelerini kullandı.
“100 binleri konuşuyoruz. Hazırlıklı olmamışız. İnsanlarımızı eğitmemişiz. İşte bunlar insanı ürkütüyor. Marmara depremi ‘Geliyorum’ diye bağırıyor” diyen Görür, şunları kaydetti:
“Bağdat Caddesi’ni deprem adı altında en güvensiz yere dönüştürdük”
“Deprem dünyanın doğasıdır, düzendir. Eğer depremler olmasaydı dünya yaşanmayan bir gezegen olurdu ay gibi. Dünyaya bilimle bakan toplumlar, depremi kavrar kavramaz önlem almışlar. Bugün Japonya, Hollanda gibi ülkelerden bahsediyorum. Önlem almak zor değil ama biz toplum olarak afete dönüştüyoruz her şeyi. Bağdat Caddesi’ni deprem adı altında en güvensiz yere dönüştürdük. 2-3 katlı bahçeli evler gitti, dar düdük binalar geldi. Cadde tünele döndü. Şimdi git gezemiyorsun, iki arabayla bi sokağından geçemiyosun.”
Arkadaşlar Marmara’da olan 4,3’lük depremi görüyorsunuz. Min. 7.2 büyüklükte deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici. Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir. Bu da sözkonusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir. pic.twitter.com/swlypXaDHB
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) September 24, 2020