PS5 ve Xbox oyun konsollarına yüzde 50 ek vergi süresi uzatıldı!

Gümrükte yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV uygulanan Playstation 5 (PS5) ve Xbox gibi oyun konsollarına, 30 Eylül tarihine kadar yüzde 50 ek vergi getirilmişti. Bu süre 31 Aralık’a uzatıldı. Playstation’ın Türkiye fiyatının 9 bin TL’yi aşması bekleniyor. 5 bin civarı üründe ilave gümrük vergisi uygulanıyor.

PS5 Xbox

PS5 ve Xbox oyun konsollarına yüzde 50 ek vergi süresi uzatıldı!

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, birçok ithal üründe 30 Eylül 2020 tarihine kadar geçerli olan ek gümrük vergisi kararlarının süresi yıl sonuna uzatıldı.


Ek gümrük vergisi süresi uzatılan ürünlerden biri de video oyun konsolları oldu. Gümrükte yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV uygulanan Xbox, Nintendo Switch ve Playstation gibi oyun konsollarına, 18 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yüzde 50 de ek vergi getirilmişti.

18 Nisan’daki kararda 30 Eylül 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacağı açıklanan ek verginin süresi, bugün yayımlanan kararla 31 Aralık 2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatıldı.

19 Kasım’da PS5 satış fiyatı 9 bin lirayı aşabilir!

Playstation 5 piyasaya 499 dolar bedelle sunuldu. Sozcu.com.tr olarak geçen hafta yaptığımız hesaplamada, nakliye ve diğer masraflarla bu oyun konsolunun gümrük girişinin 4 bin TL olduğu varsayımı ile 19 Kasım’da Türkiye’de satışa sunulacak ürünün fiyatının o tarihte 6 bin 796 TL olacağını belirtmiştik.

Ancak ek vergi kararının uzatılmasıyla, o tarihteki satış fiyatı 8 bin 896 TL’ye yükseldi. Dolar/TL kurundaki artış, fiyatı daha da yukarı çekebilir.


Kur artışı nedeniyle oyun konsolları satışa çıkmadan Türkiye fiyatlarında ciddi bir artış da yaşanabilir deniyor. Ayrıca bu verginin 2021 itibariyle “temelli uygulanır” hale getirilebileceği de düşünülüyor.

Ek vergi durumunda PlayStation 5 ve Xbox Series X fiyatları şöyle olacak gibi görünüyor Diskli ve disksiz olmak üzere iki farklı versiyonu olan PlayStation 5, disksiz sürümüyle yurt dışında 399 dolar, fiziksel disk sürücülü versiyonuyla ise 499 dolar fiyat etiketine sahip.

Xbox Series S ve Series X ise sırasıyla 299 dolar ve 499 dolar fiyatlara satılıyor. Son durum ışığında PS5’in 499 dolarlık diskli versiyonu Türkiye’de yaklaşık olarak 8 bin TL‘ye hatta daha üstüne satılacak.

PS5’in 399 dolarlık disksiz “dijital” versiyonu ise Türkiye’de yaklaşık olarak 7 bin TL‘ye hatta daha üstüne satılacak gibi görünüyor. 499 dolarlık Xbox Series X ve 299 dolarlık kardeşi Xbox Series S ise Türkiye’de sırasıyla 7.499 TL ve 4.599 TL fiyat etiketleriyle satılacak deniyor. Ancak bu fiyatın değişme ihtimali bulunuyor.


Pandemi nedeniyle evde kalmak zorunda kalınması, oyun konsollarına talebi artırmış, bunu gören Maliye yetkilileri bu artış fırsatını hemen vergiye tahvil etmek için kolları sıvamıştı. Artan ithalatın cari açığı da artırması ve bunun da TL’nin değer kaybında etkili olması, ekonomi yönetimini ithalatı frenleyecek adımlar atmaya yönlendirmişti.

Microsoft, Bethesda’yı satın aldı: Tüm oyunlar Xbox Game Pass’e gelecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.