29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kısıtlama getirildi mi?

Ayasofya’nın 350 bin kişi ile ibadete açılması ve Malazgirt Zaferi etkinliklerinin günlerce gerçekleştirilmesine karşın; 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na da kısıtlama getirildi. İçişleri Bakanı Sülayman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, “Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenen ve vali/kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlamaların dışındaki programlara izin verilmeyeceği” belirtildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kısıtlama getirildi!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kısıtlama getirildi mi?

Bakan Soylu tarafından 29 Ekim kutlamalarına ilişkin 21 Ekim’de genelge gönderildiği ortaya çıktı.


“Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlamalarının, yüce milletimizin bağımsızlık bilincini perçinlemesi, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesi, ulusal dayanışmaya katkı sunması ve devlet adına törenlerin sadece bu günde icra edilebilmesi açısından ulusal bayramlarda düzenlenen tören ve kutlamalar içerisinde müstesna bir yeri ve önemi bulunmakta” denilen genelgede, Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlama programının il ve ilçelerde oluşturulacak Tören ve Kutlama Komiteleri tarafından hazırlanacağı kaydedildi.

“İlave önlemler zorunluluk”

Covid-19 salgını nedeniyle tedbirlere uyulmasının büyük önem taşıdığı aktarılan genelgede, “Bu çerçevede Cumhuriyetimizin ilanının 97. yıldönümünün kutlanacağı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunduğumuz ‘kontrollü sosyal hayat’ döneminin maske ve temizlikle birlikte temel prensiplerinden olan fiziki mesafe kuralına riayet edilebilmesi için bazı ilave önlemlerin alınarak kutlanması dönemsel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmakta” denildi.

Genelgede, tören ve kutlamaların temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına uygun gerçekleştirilmesi; Covid-19’a ilişkin tüm tedbirlerin uygulanması; tören ve kutlamalara katılacak katılımcı sayısının sınırlandırılması; 28 Ekim’de gerçekleştirilecek çelenk sunma törenlerinin kamu kurum ve kuruluşları ile Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi dernekleri temsilcilerinden oluşan sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi ve tebrik kabullerinin açık alanda ve büyükşehirlerde 60, diğer illerde 40 kişiyi geçneyecek şekilde sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

“Aksaklığa meydan verilmesin”

Kamu kurum ve kuruluşlarının, özel işyerleri ve binalar ile caddelerin bayrak ve flamalarda donatılmasına önem verilmesi, yurttaşların evlerinin cam ve balkonlarını Türk bayrağı ile donatması konusunda teşvik edici paylaşımlarda bulunulması, Cumhuriyet Bayramı’na yakışır ses ve ışık gösterilerinin ve çevrimiçi etkinlikler düzenlenmesi gibi konulara dikkat çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi;

“Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu yansıtabilecek ve aynı zamanda salgınla mücadele koşullarına uygun tören/etkinlik/programlara yer verilmesi, Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenerek Vali/Kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi gerektiği değerlendirilmekte.”

Genelgede, tören ve kutlamaların uygulamasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

Sinyali vermişti

İçişleri Bakanlığı, 2 Ekim’de yayımladığı genelge ile koronavirüs tedbirleri kapsamında; sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri, 1 Aralık’a kadar ertelemişti. Bu ertelemenin, 29 Ekim ve 10 Kasım kapsamında yapılacak etkinlikleri de kapsayabileceği belirtilmişti.


Milli bayramlara yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 19 Ağustos’ta gönderilen genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümü etkinlikleri de yasaklanmıştı. 30 Ağustos’taki kutlamaların yasaklanmasına karşın Ayasofya’nın 350 bin kişi ile ibadete açılması, 22-26 Ağustos tarihlerinde Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü etkinliklerinin gerçekleştirilmesi tepki çekmişti.

CHP’den ilk tepki

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, yasağa yönelik yaptığı açıklamada bayramı kutlayacaklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Barut 30 Ağustos Zafer Bayramından sonra şimdi de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı önlem alarak dahi kutlamamız yasaklanıyor. Gücünüz yetmeyecek asla, içimizdeki Cumhuriyet sevgisini ve Atatürk sevdasını yok etmeye. Size rağmen halkımızla bayramımızı kutlayacağız.” (Kaynak: Cumhuriyet)

İçişleri Bakanlığı’ndan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin açıklama geldi

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yasaklanmadı, tam aksine pandemi koşullarına uygun şekilde tüm yurtta coşkuyla kutlanması istenildi.” ifadesini kullandı.

Çataklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yasaklandığı iddialarını yalanladı. Çataklı, “Tam aksine pandemi koşullarına uygun şekilde tüm yurtta coşkuyla kutlanması istenildi.” değerlendirmesinde bulundu.

İllere gönderilen genelgede, kutlamalara ilişkin herhangi bir yasaklamanın söz konusu olmadığını vurgulayan Çataklı, şunları kaydetti:

“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tek bir tören yapılması yerine salgınla mücadele şartları göz önünde bulundurularak, gün boyuna yayılacak şekilde, temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları gözetilerek; çelenk sunma törenleri, evlerin cam ve balkonlarının şanlı bayrağımız ile donatılması, çevrimiçi etkinlikler (konserler, gösteriler), ses ve ışık gösterileri, mobil araçlarla ses ve müzik yayını gibi kutlama komitelerince belirlenecek program çerçevesinde, vatandaşlarımızın sağlığını da koruyacak şekilde planlanarak, coşkuyla kutlanacaktır.”


Paylaşımında, “29 Ekim kutlanacak! Hem de coşkuyla.” ifadesini kullanan Çataklı, “Cumhuriyet sevgisini, Atatürk düşmanlarından öğrenecek değiliz.” cümlelerine yer verdi.

İstanbul’da Suriyeliler sokağa indi: ÖSO adına eylem yaptı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.