Antalya Limanı Port Akdeniz’in işletmesini Katarlı şirket aldı!

Global Yatırım Holding’in liman iştiraki Global Ports Holding, Antalya Limanı işletme hakkını 140 milyon dolar karşılığında Katarlı şirket QTerminals WLL’ye satmak için anlaştı.

antalya limanı port akdeniz katar

Antalya Limanı Port Akdeniz’in işletmesini Katarlı şirket aldı!

Global Ports Holding tarafından Londra borsasına yapılan açıklamada satış geliri ile şirketin Kasım 2021’de geri ödeyeceği 250 milyon dolarlık eurobondun bir kısmının finanse edileceği belirtildi. Orta Doğu Antalya Liman İşletmeleri’nin (Port Akdeniz) Antalya limanını Ağustos 2028’e kadar işletme hakkı bulunuyordu.


Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere küresel pazarlara yönelik kargo konteynerleriyle genel ve dökme yük konusunda önemli bir konuma sahip olan Antalya limanı 2019 yılında 47.5 milyon dolar gelir elde etmişti.

Antalya limanı, İzmir-Mersin arasında yaklaşık 700 deniz mili kıyı şeridi üzerinde en büyük organize liman olma özelliğini taşıyor.

Liman, yıllık ortalama bin 500 adet gemi kabul, 4 milyon ton genel & dökme yük ve 350 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip.

Katarlılar daha önce neleri almıştı?

• Katarlıların Türkiye’de çok sayıda yatırımı bulunuyor. Daha önce Digiturk, Al-Jazeera’nin de sahibi olan Katarlı BeIN Media Grubu’na satılmıştı.

• Lüks devi Valentino’nun da sahibi olan Katar merkezli Mayhoola for Investments fonu, Boyner Group’a 885 milyon liralık yatırım yaparak Boyner‘in yüzde 30,7 hissesini almıştı.


• Öte yandan Katarlılar, QNB ile Finansbank‘ı 2.75 milyar euroya satın almıştı.

• Commercial Bank of Qatar ise, 2013 yılında Abank‘ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara satın aldı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek ABank’ın tüm hisselerini satın aldı.

• 1964 senesinde İzmir’de kurulan BMC‘nin hisselerinin yüzde 50’lik bölümü de Katarlıların.

• Katar Emiri Şeyh Temim 2015 yılında Türkiye’nin en değerli yalısı olan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı‘nı, 100 milyon euro ödeyerek satın almış ve ikinci karısı Sheikha Anoud bint Mana al-Hajri’ye hediye etmişti.

• Kanal İstanbul’un çevresinde kurulacak yeni şehrin uygulama imar planları onaylandı. Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın Baklalı’da satın aldığı 44 dönümlük tarla, turizm + ticaret alanı oldu.


Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani’nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned, 8 Kasım 2018’de 100 bin lira sermaye ile Triple M Gayrimenkul Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ni kurmuştu. Başakşehir merkezli şirketin hisselerinin yüzde 45.45’ini Şeyha Moza’ya, yüzde 31.82’sini Katar eski Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Hamad el-Attiyah’ın eşi olan Munira bint Nasır el-Misnad’a, yüzde 22.73’ünü ise Shanna Nasır el-Misned’a pay edilmişti.

Katar Kraliyet ailesi için Yalova’da dev saray yapılıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.