Meteorolojiden yapılan uyarılar, Türkiye’nin bir bölümünde şiddetli yağış ve dolu yağışı olacağını gösteriyor. Uzmanlar son 3 gündür herkesi bu yağışlarda zarar görmeyecekleri şekilde hazırlanmaları için uyarıyor. Peki ömürlerinin yüzde 90’ı otoparklarda geçen otomobillerimizi dolu yağışından nasıl koruyabiliriz?
Aracınızı dolu yağışı hasarından nasıl koruyabilirsiniz?
Düşük maliyetlerle dolu yağışından aracınızı koruyabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi uzmanların ve meteorolojinin yaptığı uyarıları dikkate almak, yakından takip etmek.
Dolu yağışı uyarısı yapıldığı günlerde aracınızın bagajında dış aksamı darbelere karşı koruyabilecek örtü vb. bir ürün araç içinde bulundurmak sizi bir adım öne geçirecektir.
Balonlu naylon: Genellikle paketleme işlemlerinde kullanılan balonlu naylonlardan 10 metrelik bir parçayla aracınızın zarar görmesini de engelleyebilirsiniz.
Nakliye battaniyesi: Balonlu naylondan daha etkili bir yöntem olan nakliye battaniyesiyle aracınızın şiddetli dolu yağışlarından hasarsız şekilde kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Yolda hazırlıksız şekilde yakalandığınızda eğer aracınızın üzerini hiçbir şekilde örtme imkanınız yoksa en yakın benzin istasyonuna sığınabilirsiniz.
Evdeki malzemelerle korunun: Kapalı park alanınız bulunmuyorsa park ettiğiniz aracınızı evdeki battaniyelerle koruyabilirsiniz. Basit bir koruma yöntemi olarak görülse de dolunun aracınızda bırakacağı etkiyi ciddi derecede azaltacaktır.
Tüm bu detaylara ek olarak dolu uyarısı veya şiddetli yağış uyarısı yapıldığı zamanlarda aracınızı yaşadığınız bölgedeki kapalı otoparklara park edebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa yağıştan en az şekilde etkilenecek bir yere aracınızı park etmenizi önerebiliriz.
Kasko sigortası dolu hasarını öder mi?
Zorunlu trafik sigortası doğal afetten doğan hasarları karşılamıyor. Trafik sigortasına ek olarak yaptırılan kaskoda ise dolu teminatı varsa hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanıyor. Kasko poliçenizde dolu hasarını karşılayacak ilgili madde yer alıyorsa hasarınız sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.
Dolu hasarları kasko teminatları içinde bulunmaktadır. Sigorta şirketleri dolu hasarı sonrası otomobillerde gelecek zararlar kaskonun bozulmayacağını belirtiyor. Eğer araç kasko sigortanız var ise doğal afet, dolu sonucu meydana gelen durumlarda dolu hasarı kaskoyu bozmuyor. Ancak doğal afet sonucu aracınızın onarılması durumunda tramer bilgisi kaydında dolu hasarı onarımı diye belirtiliyor.
Dolu yağışı nerelerde etkili olacak?
İstanbul’da sabah saatlerinde başlaması beklenilen sağanak yağış Trakya kesimi, Çanakkale, Balıkesir ile Bursa illerinde de etkili olacağı açıklandı.
İzmir’in kuzey ve doğu ilçelerinde de yerel dolu yağışı ile gök gürültülü sağanak yağış beklendiği uyarıları yapıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalara göre, Sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların Perşembe günü Marmara Bölgesinin tamamı ile Kuzey Ege’de kuvvetli olması bekleniyor. Yağışlı sistemle birlikte batı bölgelerimizde sıcaklıkların 8-10 derece düşeceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Ege için yaptığı uyarılarda şu açıklamalara yer verildi;
Yapılan son değerlendirmelere göre; 08.10.2020 (Perşembe) günü sabah saatlerinden itibaren Kuzey Ege’de görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Kütahya ve Manisa çevreleri ile İzmir’in kuzey ve doğu (Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Bayındır, Kemalpaşa, Beydağ, Tire, Ödemiş, Kiraz) ilçelerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 Kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
Dolu uyarısı yapılan iller
Yapılan son değerlendirmelere göre; 08.10.2020 (Perşembe) günü sabah saatlerinden itibaren Marmara bölge genelinde görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, kuvvetli (21-50 Kg/m2), Trakya Kesimi, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Bursa’nın batı ilçelerinde yerel olarak çok kuvvetli (40-75 Kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.