DSÖ’den uyarı: Dünküyle aynı pandemi değil, ölüm oranları 5 kat artabilir!

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: Dünküyle aynı pandemi değil! Ölüm oranları 5 kat artabilir! Covid-19 aşısının tüm nüfusa ulaşması 2022’yi bulacak.

dsö ölüm oranları

DSÖ’den uyarı: Dünküyle aynı pandemi değil, ölüm oranları 5 kat artabilir!

Corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, rakamların hızla artış göstermesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’den çarpıcı açıklamalar geldi.


Avrupa’daki vakaların endişe verici hızda yükseldiğini belirten Kluge, toplam vaka sayısının 6 milyondan 7 milyona yalnızca 10 günde ulaştığını, günlük vakanın ilk kez 120 binin üzerine çıktığını söyledi.

Günlük can kaybı 1000’den fazla!

Günlük can kaybının 1000’in üzerinde olduğunu ifade eden Kluge, “Gelişen durum büyük bir endişe doğuruyor. Günlük vakalar ve hastane doluluk oranları artıyor. Covid bölgedeki ölüm nedenleri arasında beşinci sırada” dedi.

Vaka artışının sebepleri arasında artan test oranları olduğunu da belirten Kluge, gençler arasındaki bulaşma oranının artmasının da faktör olduğunu ekledi.

Dünküyle aynı pandemi değil!

Bu karanlık tabloya karşın pozitif düşünmek için de sebepler olduğunu savunan Kluge, salgının ilk dalgasıyla aynı durumda olmadıklarını söyleyerek; “Nisan ayındaki vakalara kıyasla 2-3 kat artış yaşandığını görüyoruz. Ancak ölüm oranları 5 kat daha az. Bugün karşılaştığımız pandemi de dünküyle aynı değil. Sadece bulaşma açısından değil, şu an yüzleşmek için daha hazırlıklıyız” diye konuştu.

Ancak tedbiri elden bırakmamanın önemine değinen Kluge, “Modeller gösteriyor ki, eğer hükümetler kısıtlamalar üzerinde kontrolü sağlamazsa, günlük ölüm oranları Nisan ayındakine kıyasla 5 kat daha fazla artış gösterebilir” uyarısını yaptı.

Gençler 2022’ye kadar aşısız kalabilir!

Corona virüs aşısı bulunduğunda dağıtımı kademeli bir şekilde gerçekleştirilecek. DSÖ’nün üst düzey yöneticisine göre genç ve sağlıklı bireylere aşı sırasının gelmesi 2022’yi bulacak.


Corona virüs aşısı geliştirildiğinde nasıl dağıtılacağı bir başka problem.

Aşı üretim kapasitesinin sınırlı olması ve çok fazla insanın aşıya ihtiyaç duyması nedeniyle aşı dağıtımının nasıl yapılacağı ortaya çıkan temel sorulardan biri.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey araştırmacılarından Soumya Swaminathan önemli bilgiler aktardı.

Yüksek risk grubundakilerin aşı dağıtımında öncelikli olması herkesin üzerinde anlaştığı noktalardan biri. Soumya Swaminathan’ın açıklamalarına göre genç ve sağlıklı bireyler aşılamada en son atılacak.

Dünya üzerindeki milyarlarca insan göz önünde bulundurulduğunda gençlerin aşı sırası en 2022’de gelecek.

Soumya Swaminathan’a göre risk grubundakiler de kendi aralarında derecelendirilecek. Örneğin sağlık çalışanlarının da sınıflandırılması gerekeceğini düşünüyor. Swaminathan’a göre aşıların ortaya çıkmasıyla beraber DSÖ ve ülkeler temel kuralları belirleyecek.


Uzmanlar 2021 yılında en az bir corona virüs aşısının geliştirileceğini düşünüyor. Halihazırda salgın 40 milyon vakaya doğru hızla ilerliyor. Can kaybı da 1 milyon 90 binin üzerine çıktı.

Bilim Kurulu üyesi: Tüm sınıflar ve üniversitelerin açılması gündeme gelebilir


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.