İzmir’de 811 bin kaçak yapı İmar Barışı ile yasal hale geldi!

6.9 büyüklüğündeki depremle sarsılan İzmir’de 2018 yılındaki “İmar Barışı”na rekor düzeyde başvuru olmuştu. Toplam 811 bin 453 başvurunun yapıldığı İzmir, nüfusa oranlandığında Türkiye’nin en yüksek kaçak yapı başvurusu yapılan kenti olmuştu.  Bayraklı’da yıkılan binaların tamamının ise belediyeden ruhsatlı olduğu ortaya çıktı. Bayraklı ilçesinde 34 bin kaçak yapı İmar Barışı’ndan faydalanmış.

izmir bayraklı

İzmir’de 811 bin kaçak yapı İmar Barışı ile yasal hale geldi!

Türkiye’nin deprem riski en büyük şehirlerinden biri olan İzmir’de ruhsatsız yapı stoku da çok büyük. Kentsel dönüşümün bir türlü tamamlanamadığı İzmir’deki yapıların önemli bölümü hayati risk taşıyor.


2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız yapıları yasal hale getiren “İmar Barışı”nda nüfusa oranlandığında en çok başvuru İzmir’de gerçekleşmişti.

Türkiye genelinde 10 milyon 79 bin vatandaş imar barışından yararlandı. Bir başka deyişle 10 milyondan fazla kaçak yapı yasal hale geldi. İstanbul 1 millyon 747 binle birinci sırada yer alırken ikinci sırayı 811 bin 452 başvuruyla İzmir izledi.

Ankara’da ise 459 bin başvuru yapılmıştı. İmar Barışı’ndan Hazine’ye 19 milyar 300 milyon lira para girmişti. İzmir’den devletin kasasına giden toplam para ise 2 milyar 150 milyon lira olmuştu.

Bayraklı ilçesinde 34 bin kaçak yapı İmar Barışı’ndan faydalanmış

İzmir’deki İmar Barışı başvurularının en yoğun olduğu ilçe yüzde 15.9’la Bornova oldu. Buca yüzde 10.9’la ikinci, Karabağlar ise yüzde 7.8’le üçüncü sırada yer aldı. Başvuruların yüzde 4.3’ü, yani yaklaşık 34 bin başvuru depremin en ağır hasar verdiği Bayraklı ilçesinde gerçekleşti. Ağır hasar alan bir başka ilçe olan Seferihisar’da ise yüzde 3 oranla yaklaşık 24 bin başvuru oldu.


İzmir’de ilçelere göre imar barışı başvuru oranları şöyle:

imar barışı izmir

Bayraklı’da yıkılan binalar ruhsatlıymış

İzmir Bayraklı’daki toplam 12 binada can pazarı yaşandı. Bu binaların 5’i tamamen yıkılırken, 7’si ise kullanılamaz hale geldi. Binaların tamamı için belediyeden yapı ruhsatı alındığı öğrenildi.

Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Ege ve Marmara bölgelerinde birçok ilde hissedilen deprem, İzmir’de yıkıma yol açtı. Bazı binaların çöktüğü, çok sayıda binanın da hasar gördüğü depremden en fazla etkilenen ilçelerden biri de Bayraklı oldu.

Binaların tamamı ruhsatlı!

İzmir’in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle 5 bina tamamen yıkıldı, 7 binanın ise kullanılamayacak halde olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının ardından yıkılacağı öğrenildi.

12 binanın tamamının 1999 yılındaki büyük Marmara depreminden önce inşa edildiği bu nedenle yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi.

izmir bayraklı yıkılan binalar ruhsatlı


Binaların tamamının yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesine sahip olduğu tespit edildi. (Kaynak: Sözcü)

Prof. Ahmet Ercan: Bir ülkede ekonomi ne kadar bozuksa deprem o kadar öldürücü olur


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.