Ambulans uçaklarla Covid hastaları taşınıyor: 20 bin doları veren Türkiye’ye geliyor!

Dünyada vaka sayıları rekor seviyede. Yoğun bakımlar doldu taştı. Ülkeler sağlıklı insanları bile kabul etmiyor. Vatandaş hastanelerde yatak bulamazken, 20 bin doları veren Covid hastaları, ambulans uçaklarla Türkiye’ye geliyor.

ambulans uçaklarla covid

Ambulans uçaklarla Covid hastaları taşınıyor: 20 bin doları veren Türkiye’ye geliyor!

Covid-19 salgını tüm dünyada yeniden hızla yayılmaya başladı. Özellikle Avrupa, yeniden ciddi tedbirler için harekete geçti. Her ülkedeki panik ise hastanelerdeki kapasitelerin dolması ve hastaların sağlık hizmetine ulaşamaması…


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 69.9 oldu. Bu resmi rakam bile endişe yaratırken, başta Irak, İran, Gürcistan, Rusya olmak üzere Avrupa ve dünyanın birçok noktasından Türkiye’ye hasta taşınıyor.

Kaç hasta taşındığı belli değil

Açık kaynaklardaki bilgiler yurtdışından hasta akışını ortaya koymaya yetiyor.

Tüm dünyadaki hava trafiğini canlı olarak takip eden Flight Radar adlı sistemdeki verilerde Sağlık Bakanlığı’nın ihaleyle kiraladığı uçaklar, “devlet uçağı” statüsünde gösterildiği için gizleniyor.

Ancak özel sektöre ait ambulans uçakların uçuş verileri açık. Bunlardan biri Katarlılar’ın ortak olduğu Redstar, diğeri ise S.O.S. … Örnek olarak Redstar’ın Learjet 45XR model TC-RSB tescilli ambulans uçağının son bir haftada, günde 5-6 sefer yaptığı net bir şekilde görülüyor.


tc-rsb redstar ambulans uçak

İzin almasına gerek yok

Ağırlıklı Tiflis’ten olmak üzere Moskova, St. Petersburg, Roma, Ohri, Tiran ve Saraybosna ambulans uçağın sefer yaptığı bazı şehirler… Redstar, Irak, Gürcistan, Arnavutluk, Rusya ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden uzaklığa göre hasta nakli için 18 bin ile 22 bin dolar arasında tarife uyguluyor.

Covid-19 testi pozitif çıkmış birinin Türkiye’ye girmesinde hiçbir engel yok. Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınması da gerekmiyor. Şirkete ücreti yatıran herkes uçakla ülkemize getiriliyor. Hastaların şehir hastanelerine ve bazı özel hastanelere yatırıldığı ileri sürüldü.

“Çin, yabancılara barkod takıyor ve kısıtlı alanlara izin veriyor”

Konuyu yakından takip eden sektörde üst düzey pozisyondaki kaynaklar bu noktada çok çarpıcı bilgiler veriyor:

“Tüm dünyada birçok ülke ciddi kısıtlamalar uygulamaya koydu. Sağlıklı insanlar dahi kabul edilmiyor ya da ciddi denetimlerden geçiriliyor. Örneğin Çin’e giden bir kişi önce bir süre adeta bir askeri kampa alınıyor. Ardından kendisine bir barkod tanımlanıyor ve sadece belli kentlerin belirli bölümlerine girmesine izin veriliyor. Ama şu an Türkiye’de bu konuda hiçbir kısıtlama yok.”

İki özel şirket ambulans uçak hizmeti veriyor


Türkiye’de Sağlık Bakanlığı dışında, özel sektörde iki şirket ambulans uçak hizmeti veriyor. Bunlardan biri filosunda 5 uçak bulunan Redstar, diğeri ise S.O.S. . Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışından yabancı hasta getirip getirmediği, getiriyorsa ne kadar getirdiği konusunda resmi bir açıklama yok. Bakanlık, Ceylan İnşaat ve Katarlılar’ın sahibi olduğu Redstar’dan ihaleyle kiraladığı ambulans uçaklarla hizmet veriyor. (Kaynak: Sözcü)

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maskelerin ne zaman çıkarılabileceğini açıkladı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.