Tekel bayileri saat kısıtlamasına tepki gösterdi: Salgın bahane, dertleri alkol karşıtlığı!

Tekel bayi işletmecileri 22.00 olan satış saatlerinin 20.00’a çekilmesine tepki göstererek, yapılanın yaşam tarzına müdahale olduğunu söyledi. “Salgın bahane, dertleri alkol karşıtlığı ve yaşam tarzına müdahale!”

Tekel bayileri saat kısıtlamasına

Tekel bayileri saat kısıtlamasına tepki gösterdi: Salgın bahane, dertleri alkol karşıtlığı!

Büyük bir hızla tırmanışa geçen corona vaka sayısıyla birlikte daha sert kısıtlama uygulama tartışmaları da başladı. Tekel bayi işletmecileri 22.00 olan satış saatlerinin 20.00’a çekilmesine tepki göstererek, yapılanın yaşam tarzına müdahale olduğunu söyledi.


Koronavirüs salgını nedeniyle yeni alınan tedbirler en çok esnafı vurdu. Satış saatleri 10.00-20.00’ye çekilen tekel bayileri ise yasaktan en çok etkilenen kesim arasında. Birçok tekel bayii kısıtlamanın saat 22.00’dan 20.00’a çekilmesini salgın bahanesiyle ‘yaşam tarzına müdahale’ olarak görüyor. Yüzde 50 ciro kaybı yaşayan, kirasını ödeyemeyen, dükkânından çıkarılmak istenen esnaf, “Salgın bahane, dertleri alkol karşıtlığı” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki tekel bayileri pandemide ne gibi sıkıntılar yaşadı, son gelen kısıtlamalar hakkında ne düşünüyor? Sözcü‘de yer alan habere göre, işte tekel esnafının sıkıntıları…

“Yasağın başlamasına yarım saat kala alışverişe geliyorlar”

Hasan Teke (Antalya): Şu anda herkes kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. Bizler de ne yapacağımız şaşırmış durumdayız. Hırsız-polis oynuyoruz burada. Vergimizi veriyoruz, kiramızı ödüyoruz ama karşılığında hiçbir şey görmüyoruz. Kazanmamız gereken parayı kazanamıyoruz. Vatandaşlarımızda da hata var. Yasak olmayan saatlerde alışverişe gelmiyor, yasağa yarım saat kala alışverişe geliyorlar. Bu işin çözümü bu yanlışın bir an önce terk edilmesidir.

“Ciromuz yarı yarıya düşmüştü, onun da yarısı gitti”

Ali Aslan (Antalya): Dükkanımı sabah 10’da açıyorum. Saat 09.00’da virüs var, 10.00’dan sonra yok. Alkol satmayan yerlerde virüs yok, alkol satan yerlerde virüs var bir intiba oluştu. Restoran ve kafeler paket servis yapabiliyor ama biz yapamıyoruz. Pandemiden önce yaptığımız ciro yarı yarıya düştü. Şimdi bir de saat yasağı koydular, yarının yarısı da gitti. Vermiş oldukları krediyi nasıl ödeyeceğimizi bilemiyoruz. Hükümetin almış olduğu yanlış karar doğrultusunda batmaya doğru gidiyoruz. En azından paket servise izin versinler.

“35 yıldır ilk kez kiramı ödeyemedim”

Ceyhan Çobanoğlu (Denizli): İşlerimiz çok kötü. Akşam 20.00 sınırlaması getirildi ama zaten müşterimiz yoktu. İnsanlar o saatte evlerine gidiyor. Artık eskisi gibi değil. Esnafın ayakta kalmasını sağlayacak adımlar beklerken tam tersi oluyor. 35 yıldır ilk kez dükkan kirasını ödeyemez duruma geldim. Altı aydır kira veremeyince tahliye kararı geldi. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.


“İki kasa bira satsam mutlu oluyorum”

Mustafa Semerci (Denizli): Daha önce 22.00’dan sonra alkol satışı yasaklanmıştı. Şimdi de bunu saat 20.00’ye çektiler. İnsanlar sabahın köründe kalkıp alkol almaz. Alkol satışı genellikle akşam saatlerinde olur. Vergi yüksek, sık sık da zam geliyor. İnsanlar sahte içkiye yöneliyor. Corona virüsü salgını döneminde yüzde 60 müşteri kaybettik. Eskiden dolaplar boşalırdı. Şimdi iki kasa bira sattığımda mutlu oluyorum.

“Saat 22.00’a çekseler bari”

Levent Gültekin (Elazığ): Zaten ekonomik kriz yaşıyorduk. 20.00’dan sonra içki satışının yasak olması bizi daha da sıkıntıya soktu. En azından tekrar saat 22.00’a çekseler. Hem bizim kazancımız biraz düzelir hem de müşteriler bu kuralara uymakta zorluk çekmez.

“Bu yasaklar alkol karşıtlığından kaynaklanıyor”

İdris Çoban (Elazığ): ‘Kuruyemiş’ yazan yer saat 20.00’dan sonra açabiliyor ama hem kuruyemiş hem alkol satışı yapıyorsa açamıyor. Alkol satan esnafı eziyorlar. Bu hükümet gitmediği sürece biz ne konuşsak boş. Bu yasak alkol karşıtlığından kaynaklanıyor.

Fevzi Çatal (Aydın): Pandemi döneminde en çok ciro kaybı yaşayanlar tekel bayileri. Kısıtlamada adaletsizce davranılıyor. Sokaklarda insan yok, vaka sayıları arttıkça insanlar dışarı çıkmıyor. Geçen yıla göre yüzde 30-40 kaybımız var.

Tüm marketler hafta içi de saat 20:00’de kapanıyor; sipariş kurye servisleri de 20’den sonra yasak

18 Kasım’da yayımlanan ve 21 Kasım’da uygulamaya konan İçişleri Bakanlığı koronavirüs tedbirleri genelgesine göre alışveriş merkezi (AVM), market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri saat 10.00 ila 20.00 arasında hizmet sunabiliyor.


Vatandaşlar marketlerin hafta içi saat 20:00’de kapanmasına tepki gösteriyor. Diğer yandan hafta içi, hafta sonu farketmeksizin saat 20:00 itibariyle Getir, Banabi, Migros Sanal Market gibi sipariş kurye servisleri da yasak.

Yasaklar: pandemi bahane, toplumsal yaşamı dini ve ideolojik saiklerle dizayn etmek şahane uygulamaları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.