Türkiye ekonomisinde fırtına öncesi sessizlik mi?

Merkez Bankası başkanının görevden alınması; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası… Türkiye ekonomisinde fırtına öncesi sessizlik işareti mi?

Türkiye ekonomisinde fırtına öncesi sessizlik

Türkiye ekonomisinde fırtına öncesi sessizlik

Bundan birkaç yıl önce Binali Yıldırım Başbakan iken “Dolar, dolsa ne olur dolmasa ne olur” demişti.


İstifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise geçtiğimiz ay, doların öneminin olmadığını belirtmek için Ahmet Hakan’a “Dolarla mı maaş alıyorsunuz?” diye sormuştu. Geçtiğimiz haftalarda ise, “Dolar kuru bizi ilgilendirmiyor” demişti.

Ekonomilerde bazı parametreler vardır. Bizim gibi kırılgan ve her 10 yılda bir kriz yaşayan ekonomilerde, bugün yaşadığımız virajlar dalgalanmaları beraberinde getiriyor.

Merkez Bankası başkanı 16 ay önce ‘laf dinlemiyordu’ denilerek görevden alınıp yerine yardımcısı getirilmişti. O da “Paramız değersizleşti” deyince onun da ipi çekilmiş oldu. Yerine AKP’li Naci Ağbal atandı.

“AKP’li” olmasının çok büyük bir önemi var. Dünya ekonomi piyasası partili bir Merkez Bankası başkanına sıcak bakmaz, hoş görmez; bağımsızlığını törpüleştirmesinden dolayı…

Berat Albayrak’ın istifasından sonra da yeni Bakan Lütfi Elvan oldu.


Bu gelişmeler sonrasında da dolar kuru 8.50 seviyelerinden 7.70 seviyesine kadar sert bir düşüş yaşadı.

Burada önemli ayrıntılar var. Doların iniş yapmasının nedenini, Merkez Bankası başkanının görevden alınması, bakanın istifası ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasalara dönük açıklamaları olarak görülebilir.

Daha önce de kurda bu tür seyirler görmüştük. Burada, doları olan düşük yatırımcıyı paniğe sevk ederek dolarını elden çıkarmasını sağlamak. İkinci bir neden ise piyasaları 19 Kasım‘daki Merkez Bankası’nın kararına hazırlamak.

Biliyoruz ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında Merkez Bankası Başkanı olan Murat Çetinkaya‘yı aldığı faiz kararlarından dolayı görevden almıştı.

19 Kasım’daki toplantıda, uluslararası ekonomi piyasalarına göre Merkez Bankası’nın 300 ile 500 baz politika faizi uygulayacağı düşünülmekte. Ancak, bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hoşuna gitmeyecek bir durum olacaktır.

Doların yükselişini faizle durdurmak mümkün müdür? Tabi ki, mümkün değildir! Faizle ancak, doları bir süre dizginleyebilirsiniz; ki faiz kararı alındığında da bunun da ayrı ekonomik sonuçları olacaktır! Ne olacağını önümüzdeki süreçte yazarız… (Eğer olursa) Faiz kararından bir süre sonra, dolar kuru tekrar yükselişe geçecektir. Ülkede yapısal finansal reformlar olmadıkça ekonomi dibe vuracak ve dolar bugünleri aratacak seviyeye çıkacaktır!..


Berat Albayrak’ın istifasının nedenlerinden biri de bahsetmiş olduğum, gelecekte dolar çok yukarılarda olduğu taktirde bunun nedeninin Albayrak olarak gösterilmesinin önüne geçmek olduğunu söylemek isterim…

Ali Babacan: Mevcut kötü durumun sorumlusu Cumhurbaşkanıdır


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…