Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu: Haydarpaşa Garı ‘eski Türkiye’de kaldı, ‘yeni Türkiye’de Marmaray var.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu‘nun Haydarpaşa Garı’nın ulaşımdaki önemine ilişkin sözlerine “Haydarpaşa Garı eski Türkiye’de kaldı” şeklinde yanıt verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasındaki konuşmasında tarihi Haydarpaşa Garı’na ilişkin konuştu. Bakanlığın sunumunda tarihi gar ile herhangi bir ifadenin yer almadığını söyleyen Kerestecioğlu, Haydarpaşa’nın tarihi ve anılarıyla gar işlevini koruması gerektiğini ifade etti.
Kerestecioğlu’nun söz konusu ifadelerine ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan tartışma yaratacak bir yanıt geldi. Karaismailoğlu, “Sayın vekilimize söylemek isterim; Haydarpaşa Garı eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var” dedi. Karaismailoğlu’nun söz konusu ifadeleri şöyle:
“Haydarpaşa Garı eski Türkiye’de kaldı”
“Sayın vekilimize söylemek isterim; Haydarpaşa Garı eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de Marmaray var. Marmaray’a Sirkeci’den, Kadıköy’den, Ayrılıkçeşmesi’nden 5 dakikada gidebiliyorsunuz. Hatta Ayrılıkçeşme’den Kadıköy-Kartal hattına binip ta Pendik Tavşantepe’ye kadar gidebiliyorsunuz.”
Ne olmuştu?
TCDD, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl halde bulunan depo alanlarını ticari faaliyette kullanılmamak üzere kiralamak amacıyla 4 Ekim 2019’de aylık kira bedeli 30 bin lira olarak ihale yapmıştı.
İBB, ihaleye Medya A.Ş, Kültür A.Ş, İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) A.Ş ve Metro A.Ş şirketleriyle katılmış, ancak İBB ihale dışı kalmıştı. İhalede Hezarfen Danışmanlık şirketi ihalede aylık 300 bin TL teklif sunarken, İBB aylık 100 bin TL teklif sunmuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının atıl durumdaki depo sahaları bölgesinin, sadece “kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere” kiraya verilmesine ilişkin yaptığı ihalenin iptali için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuş, mahkeme başvuruyu reddetmişti. İBB kararı temyize götürmüştü.
26 Ekim 2020 tarihinde Danıştay, Bölge İdare Mahkemesinin kararını bozup Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanı ihalesini iptal etti. Danıştay iptal kararını, İBB iştiraklerinin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle aldı.
Kararda; “İBB’nin ortak girişim tarafından ihaleye teklif verilmesi hâlinde, her bir ortak tarafından 4 milyon TL tutarında iş deneyim belgesi (ihaleye teklif veren ortak girişim dört şirketten oluştuğundan toplam 16 milyon TL iş deneyim belgesi) istenilmesinin rekabeti daraltan ve eşit yarışma şartlarını ihlâl eden bir düzenleme olduğu sonucuna varıldığı” vurgulanmıştı.