Amasya çiftçisi kredi borcunu ödeyemedi, traktörleri haczedildi!

Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları tarımsal malzemelerin bedellerine uygulanan yüksek faiz ve katılım katkı payı ile borcu katlanan Amasya çiftçisinin traktörleri haczedildi. Çiftçiler kısa süre önce “Bütün köy icralık” diyerek eylem yapmıştı.

Amasya çiftçi borcunu ödeyemedi traktörler haczedildi!

Amasya çiftçisi kredi borcunu ödeyemedi, traktörleri haczedildi!

Amasya’da Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları kredilerin faiziyle birlikte ödenemeyecek boyuta geldiğini belirterek bir süre önce eylem yapan çiftçilerin traktörleri haczedilmeye başlandı. Köye jandarma eşliğinde gelen kooperatifin avukatı alacaklarına karşılık köylünün traktörlerini veya araçlarına el koydu. İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Osman Yüce, şu ana kadar 19 köylünün traktör, tarım aracı veya kamyonetinin haczedilerek çekildiğini söyledi.


İlgilenen olmadı, Amasya çiftçisinin traktörleri haczedildi!

Merkeze bağlı Kızılca köyü çiftçileri, Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları fide, gübre gibi tarımsal malzemelerin bedellerine uygulanan yüksek faiz ile katılım katkı payı adı altında kooperatifin aldığı yüksek miktarda parayla birlikte borçlarının artması sonucu zor durumda kaldı. Ağustos ayında eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan köylülerin sorunlarıyla ilgilenen olmadı. Kooperatifte borçlarını ödeyemeyen çiftçiler için haciz kararı çıkardı.

Bütün köy icralık!

Ana miktara uygulanan, faiz ve katılım katı payı ile birlikte borçları 2 katına çıkan köylüler, “Tüm ülkemizin salgın hastalık nedeniyle evlerine kapandığı dönemde, biz çoluk çocuk tarlalarına giderek canlarımızı hiçe sayıp üretim yaptık. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin uyguladığı faiz sitemini, ülkemizde hiç bir banka uygulamıyor. Bunlar tefecilik yapıyorlar. Bütün köy halkı icralık” diyerek isyan etti. Kooperatifin avukatı ise borçlarını ödeyemeyen köylüler için haciz kararı çıkararak jandarma eşliğinde köye gitti. Seracılıkla uğraşan 250 hanelik köyde Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçları ödenmediği için çiftçinin tarlasında veya evinin önünde bulunan traktörü, tarım aracı ve kamyonetlerine el koyarak çekiciyle kaldırdı.

12 bin 500 TL borç, 10 ayda 38 bin TL oldu!

Çiftçiler üretimlerini devam ettirebilmek için kredi alıyor. Ancak çiftçiye kaynak temin ederek destek olması gereken Tarım Kredi Kooperatifi yüksek faiz ve katılım katkı payı isteyince, zaten çok düşük karlarla çalışan çiftçilerin bu borcu geri ödeyebilmesi mümkün olmuyor.

Tarım Kredi Kooperatifi’nden domates fidesi almak için 12 bin 500 liralık kredi çektiğini ifade eden Furkan Türkmen, “Beni, ayrıca 6 bin 500 lira katılım katkı payı için borçlandırdılar. Toplam 20 bin lira üzerinden faiz işlettiler. Yaklaşık 10 ay önce aldığım destek şimdi 38 bin lira oldu” dedi.


çiftçi traktörlere haciz

“Kooperatif, katkı payı ve yüksek faiz ile çiftçileri soyuyor!”

Kendi köyünde yaşanan sorunları yakından takip ettiğini dile getiren İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Osman Yüce, Tarım Kredi Kooperatifi’nin köylüyü soyduğunu belirterek, “Kooperatif köylüye nakit para vermiyor. Köylü ihtiyacını belirtiyor. Onlar da temin ediyorlar ve ödedikleri parayı köylüden istiyorlar. Ancak, bu paraya banka faizi ve bir de katılım katkı payı adı altında bir ekleme yapıyorlar. Yani borç 2 katına çıkıyor. Haliyle köylüde ödeyemiyor” dedi.

amasya çiftçisi haciz

Osman Yüce, “Şimdi kooperatif bir tabur askerle köye çıkmış ve çiftçilerin tarladaki traktörlerine el koyuyorlar. Tarım araçlarını alıyorlar. 19 çiftçinin araçları alındı. Köylü borcunu ödeyecek ama faiz ve katkı payı denilen paranın kaldırılması gerekiyor. Spor kulüplerine o kadar kolaylık yapıldı. Çiftçiye de bir kolaylık yapsınlar. Milletin efendisi olan köylüler rezil oldular” ifadelerini kullandı.

“Faizler silinsin, borçlar yapılandırılsın”

Çevre köylerden çiftçilerin de destek verdiği eylemde yaklaşık 100 traktörle konvoy yapıldı. Bazı traktörlere, “Çiftçinin kurduğu kooperatifi sat borcu kapat, Tarım Tefeci Kooperatifi İstifa” diye pankartlar asıldı.

Traktörü haczedilen çiftçilerden Ömer Sarı, özellikle son 3.5 yılda artan tohum ve işçilik maliyetleri nedeniyle ürünlerinin maliyetin altında satmak zorunda kaldıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:


• Çiftçi tarım makinaları olmadan mahsulünü ekip biçemez. Bizim devletten isteğimiz, fide tohum, gübre ve ilaç fiyatının düşürülmesi. Devletimizin gerçek anlamda üreticinin yanında olduğunu göstermesini ve üreticiyi desteklemesini bekliyoruz. Bu zor günlerde faizlerin silinip ana paranın en az 5 yıla bölünerek yapılandırılması ayrıca haczedilen traktörlerin de çiftçilerimize iade edilmesini istiyoruz.

Amasya’dan AKP-MHP ittifakına yüzde kaç oy çıkmıştı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.