Amasya’nın çiftçisi neden kızıyor ki?

Amasya son yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’na yüzde 81,49 oranında oy verdi. Bugün ise Amasya’ya bağlı Büyükkızılca Köyü’nde traktörlerine haciz geldiği için AKP iktidarına bir protesto vardı…

amasya traktör haciz protesto

Amasya’nın çiftçisi neden kızıyor ki?

Amasya halkı; ülkesini seven, vatanperver ve siyasi gelişmelere karşı tavır geliştirebilecek bir halk…


Amasya halkının politik düşünce yapısı geçmişten itibaren daha çok, sağ muhafazakar kimliğe bürünmüştür.

Özellikle AKP iktidarının siyasette boy göstermesiyle Amasya’nın son yerel seçim haricinde (yerel seçimde kırsalda yaşayan CHP’lilerin desteği ile belediyeyi MHP’li Mehmet Sarı kazanmıştır) bu partiden vazgeçmediğini görüyoruz. Saygı duymak gerekiyor. Sonuç itibariyle demokrasi de bunu gerektirir.

O zaman Amasya halkı, seçtiği ve oy verip iktidara taşıdığı AKP’ye karşı da saygı duymalıdır diye düşünüyorum.

Bunu neden söylüyorum?

Çünkü son yerel seçimleri baz alırsak, Cumhur İttifakı‘nın Amasya’da oy oranı toplamda %81,49′du…

Amasya’da son günlerde bir şeyler oluyor! Esnaf, işçi pandemiden dolayı zaten kan ağlıyor! Bu bir tarafa…

Amasya’nın Büyükkızılca Köyü‘nde yaşanan, her şeyden öte bir çiftçi krizi olayı ve ciddiye alınması gereken bir durum! Köydeki çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifinden aldıkları kredileri ödeyemedikleri için traktörleri haczedildi ve sonra faizlerin silinmesini, borçlarının yapılandırılmasını istediler…

Bugüne kadar ekonomi ile ilgili sayısız yazı yazdım. Köylünün yani çiftçinin, hayvan yetiştiricinin dertlerini, sıkıntılarını yazılarımızda anlattık durduk.

İyi hatırlıyorum şunu demiştik: Devlet, Romanya’dan getirdiği sığırları, Bulgaristan’dan aldığı samanla ülkemizde besleyecek ve sonra halka sunacak!

Ne oldu peki bu ithalle?

Ne halk ucuz et yedi ne de Türk çiftçisi, besicisi kazandı.

Yani “Milliyetçiyiz” diyenler, yabancının çiftçisine, köylüsüne kazandırdı. Bizim köylümüz Kars – Ardahan’da yetiştirdiği hayvanını, Ankara’da Çubuk’a getirip yalnız ya yem fiyatını karşıladı ya da kasaplarda üç kuruşu kestirdi!

Bu kadar mı?


Patates’i ‘kavgalı’ olduğumuz Suriye’den,

Tohumu “one minute” dediğimiz İsrail’den,

Samanı Kongo’dan,

Mercimeği Kanada’dan,

Kosta Rika’dan kavun,

İspanya’dan marul,

İtalya’dan ıspanak,

İran’dan karpuz,

İngiltere’den yumurta,

Elmasıyla meşhurdur Amasya; gelin görün ki elmayı dahi Şili, Fransa gibi ülkelerden ithal ettik.

Bunlar da yetmedi; yakın geçmişte ekip biçmek için Sudan‘da 99 seneliğine 7 milyon 805 bin dönümlük toprak kiraladık…

Çok geriye gitmeyeceğim… 2017 yılının Eylül ayında Ordu’da fındık üreticisi, para etmediğini iddia ederek fındığını yaktı. 10 ay sonra 2018 Haziran seçiminde ise Ordu’da AKP’nin oy oranı %48.8, MHP ile birlikte oy oranı ise %65.6 idi.

Şimdi ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ bir durum!


O zaman Amasyalı köylümüz de, bu olanlara kızmayacak ve bu söylediklerimizi dikkate alarak bir sonraki seçimlere hazırlanacak!..

Yabancılaşma, tehlikeli kitlesellik (güruhlaşma) üzerine


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…