Aşı fiyatı tartışması: Gizli bilgi paylaşılınca aşıyı ucuza alanlar belli oldu

Belçika’da Devlet Bakanı Eva De Bleeker’in gizli bilgiyi paylaşarak AB’nin aşılara doz başı ne kadar ödediğini açıklaması aşı fiyatları üzerinde tartışma yarattı. AB’nin korona aşısını ABD’ye oranla yüzde 24 daha ucuza aldığı ortaya çıktı. Pfizer tepki göstererek “Anlaşmanın gizliliğinin ihlal edildi” dedi.

korona aşısı fiyat tartışması

Aşı fiyatı tartışması: Gizli bilgi paylaşılınca aşıyı ucuza alanlar belli oldu

Belçika’da Bütçe ve Tüketici Haklarını Korumadan Sorumlu Devlet Bakanı Eva De Bleeker, Covid-19 aşıları için üreticilerin, Avrupa Birliği ile doz başına yaptığı fiyat anlaşmasının detaylarını açıkladı.


Gizli bilgiyi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla açıklayan De Bleeker’in bu hamlesi hem AB’den hem de aşı üreticilerinden tepki çekti. Bakan, paylaşımını sildi ancak sosyal medya kullanıcıları, paylaşımın yayında kaldığı sürede ekran görüntülerini alınca gizli tutulan anlaşma detaylarına tüm dünya ulaşmış oldu.

Paylaşıma göre AB’nin aşı üreticileriyle doz başına yaptığı anlaşma şu şekilde:

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson: $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56
  • Pfizer/BioNTech: €12
  • CureVac: €10
  • Moderna: $18

Her ülkeye ayrı fiyat

Standart bir fiyattan ziyade her ülkeyle ayrı ayrı anlaşma yoluna giden aşı firmalarının AB’ye verdiği fiyatların ortaya çıkmasının, pazarlık aşamasında diğer ülkeler için bir referans noktası oluşturması bekleniyor. Listede Moderna aşısı, AB’nin aldığı en pahalı aşı olarak öne çıkarken Oxford/AstraZeneca aşısı ise en ucuz aşı olarak dikkat çekiyor.

Belçika Devlet Bakanı Eva De Bleeker’ın Twitter’dan paylaştığı fiyat listesi:

Belçika Devlet Başkanı Eva De Bleeker'ın Twitter'dan paylaştığı fiyat listesi:

Pfizer: Anlaşmanın gizliliğinin ihlal edildi

Pfizer adına açıklamada bulunan Elisabeth Schraepen, anlaşmanın gizliliğinin ihlal edildiğini ifade etti ve yaptığı resmi açıklamada “Bu fiyatlar, AB komisyonuyla yapılan sözleşmedeki gizlilik maddesiyle korunmaktadır” dedi.


Dünyadaki neredeyse her ülke Covid-19’a karşı kitle bağışıklığı için toplu aşılanma yoluna gitmeyi düşünüyor ve her ülke sağlık programı kapsamında risk grubundaki ve güvence dahilindeki vatandaşlarını aşılamak için üreticilerle büyük anlaşmalar yapma yolu arıyor. Her zaman ticari sır olarak saklanan aşı ve ilaç fiyatlarının bu şekilde ayyuka çıkmasının yaratacağı etki de merak konusu.

AB, ABD’ye oranla yüzde 24 daha ucuza alacak

ABD özelinde aşı fiyatları konusunu ele alan yatırım ve araştırma firması Bernstein Research’nın yaptığı çalışmaya göre BioNTech’e ilk aşamadan beri destek sağlayan AB, Pfizer/BioNTech aşısını ABD’ye oranla yüzde 24 daha ucuza alacak.

Bernstein’a göre ABD, Oxford/AstraZeneca aşısının dozuna 4 dolar, AB ise 1.78 Euro (yüzde 45 daha ucuz) ödeyecek. Buna karşın ABD, üretim aşamasında 2.5 milyar dolar destek verdiği Moderna aşısı için 15 dolar ödeyecek. AB ise Moderna ile doz başına 18 dolar ödemek için anlaşmaya vardı.

Üretim aşamasındaki destek fiyatları etkileyecek

Birleşik Krallık örneğinde konuyu ele alan The Guardian, hükümetin aşı çalışmaları için finanse ettiği şirketlerden aşı alırken uygun bir fiyat aldığı değerlendirmesinde bulunurken üretim aşamasında Pfizer/BioNTech ve Moderna’ya finansal açıdan bir destek sağlanmadığının ve bunun da nispeten fiyatı yükselteceğinin altını çizdi.

Eva De Bleeker, 17 Aralık’ta yaptığı paylaşımda Belçika’nın toplamda 279 milyon Euro ödeyerek 33.5 milyon doz aşı alacağını açıklamıştı. AB anlaşmasının dışında yer alan Birleşik Krallık ise yedi farklı üreticiden toplamda 357 milyon doz aşı alacak. Dünyada herkesten önce Pfizer/BioNTech aşına onay veren Birleşik Krallık, Pfizer/BioNTech’ten 40 milyon doz, AstraZeneca’dan ise 100 milyon doz aşı alacak.

AB adına yaşanan çarpıcı gelişmeye dair açıklamada bulunan yetkililer “Bu konu hakkında hiçbir şey söyleyemeyiz. Aşılar ve fiyatları hakkındaki her şey, toplumun ve ayrıca devam eden müzakerelerin menfaati açısından gizlilik hükümleri kapsamındadır” diye konuştu.


Birleşik Krallık’ta ise hükümet, açıklamasında “Hükümet tarafından güvence altına alınan her bir aşının maliyeti, her firmayla farklı olarak müzakere edildi ve Birleşik Krallık’a güvenli ve etkili bir aşı programı sunabilmek adına ödenen paranın karşılığını alabilmek için değerlendirildi” ifadelerine yer verdi.

Koca’dan “AKP’liler aşı olmaya başladı” iddiasına yanıt: Çin’de eczanede satılıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.