Bir günde 3 kadın öldürüldü: Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez

Ve kadın öldü! Toplum nedenlerini sorguladı. Ölümü hak edecek bir sebep aradı. Ölümün nasıl bir hak edişi olursa? Milyonlarca kez akladılar erkeği ama kadın öyle mi? Bir kadının aklanması için, ölüm bile yetmez! Ondandır belki ölüp gideni rahat bırakmamaları. Kadın ölür lakin ölürken bile suçludur!

aylin sözer selda taş

Bir günde 3 kadın öldürüldü: Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez

Dün, bu ülkede 3 saat içinde 3 kadın öldürüldü. Biri yakılarak, ikisi vurularak!


Dr. Aylin Sözer

Aylin Sözer, 48 yaşındaydı. Akademisyendi. Maltepe’de yaşadığı evde önce boğazı bıçakla kesildi ardından evle beraber yakılmaya çalışıldı.

Aylin Sözer
Aylin Sözer

32 yaşındaki katil Kemal Ayyıldız’ın verdiği ifadede; “Aylin Sözer’le 10 yıl önce sosyal medya da tanıştık. Daha sonra aramızda bir ilişki başladı. Bazen kavga ediyor, bazen barışıyorduk. Ben askere gittim geldim. Bu arada evlendim. Ama gönül bağımız aralıklarla devam etti. Çocuklarım dünyaya geldi. Geçtiğimiz yıllarda eşimle aram bozuldu. Boşanma kararı aldık. Karım çocuklarımla Manisa’ya gitti. Ben yılbaşını çocuklarımla Manisa’da geçirmek istediğimi söyleyince tartıştık. Sırtımı dönünce bıçakla bana saldırdı, ancak elinden bıçağı aldım. Boğazına sapladım. Öldüğünü görünce, çakmak doldurmak için kullanılan gaz yağını üzerine dökerek ateşe verdim” dediği öğrenildi

Aylin yok artık. Bir katil O’nu sevdiklerinden ilelebet kopardı.

Selda Taş

selda taşSelda Taş 38 yaşındaydı. Kendi evinde çocuklarının gözü önünde kurşunlanarak öldürüldü. Sebebi belirlenemeyen bir sebepten tartışmaya başlayan kocası tarafından başından vurularak öldürüldü.

Katil kocanın üzerinde bir miktar uyuşturucu bulunduğundan bahsedildi. Koca gözaltında. Çocuklar, babasının annesiyle sürekli kendisini aldattığını söyleyerek tartıştığından bahsediyor.

Gerçekler tam olarak bilinemeyecek hiç bir zaman. Çünkü artık Selda yok. O’nun hikayesini katili anlatacak! ve o çocukların artık bir annesi yok!

Selda, O artık aramızda değil!

Vesile Dönmez

vesile dönmezVesile Dönmez, 55 yaşındaydı. Gaziantep Islahiye’de yaşıyordu. 32 yaşındaki şizofreni hastası oğlu Uğur Dönmez tarafından önce rehin alındı sonra pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.


15 gündür ilaçlarını almadığı söylenen Uğur Dönmez’i, ikna çalışmaları bir işe yaramadı ve Vesile artık aramızda yok!

***

1 gün içinde yitip giden 3 kadın!

Şimdi ne olacak? Vesile için daha doğrusu onu katleden oğlu için hasta diyecekler, takdiri ilahi diyecekler. Peki ya Selda ve Aylin için ne denilecek? Belki Selda’nın kocası kıskandım diyecek, aldatıyordu diyecek. Nasıl olsa öldü artık konuşamayacak. Nasılsa artık savunamayacak kendini.

Ya Aylin? Aylin’in katili konuşmak için gittim demişti peki bunun gerçek olduğunu nerden biliyoruz? Kim konuşmak için gittiği arkadaşının evine kendini saklayarak gizleyerek gider? Ne malum hırsızlık gibi göstermek için ziynet eşyalarının alındığı? Ya gerçek sebep aslında yine her zamanki gibi paraysa ve bir kadın bu toplumdan, öğrencilerinden sırf o para için koparıldıysa?

Aslına baktığımızda yiten yitti ne olsa ne olur da denilebilirdi. Ama biliyoruz ki neden mühim! Çünkü biliyoruz ki bu ülkede “iyi hal” indirimi denen bir şey var! Biliyoruz ki binlerce belki milyonlarca cani sırf mahkemede terbiyeli şeytan gibi durduğu için, sırf takım elbise giydiği için “iyi hal” indirimi aldı! Oysa bu ülkenin imzaladığı bir sözleşme var ve adı İstanbul Sözleşmesi!

İstanbul Sözleşmesi

Hani şu çarmıha gerdikleri sözleşme! Aileyi yok ediyor diye yaftaladıkları sözleşme! Hatırlıyorsunuz değil mi tüm bu adımların nasıl atıldığını? Hatırlıyorsunuz değil mi pırıl pırıl bir genç kadının Özgecan’ın katledilişini? Özgecan’dan sonra hiçbir şey aynı olmayacak denmişken, Özgecan’dan sonra kaç kadın katledildi?

Hâlâ devam mı “iyi hal” indirimlerine? Hâlâ devam mı erkeği çapkın diye yükseltirken kadını or*spu diye yaftalamaya? Hâlâ devam mı “O saatte orada ne işi varmış?, “Üzerinde ne varmış?”, “Kadın alkollü müymüş?” diye sorgulamaya? Hâlâ devam mı “Kadın mıdır kız mıdır belli değil!”, “Erkeğin elinin kiri”, “Oğlum göster amcalara pipini, kızım ört bacaklarını.” diye erkeği kutsamaya kadını küçültmeye?

Hâlâ devam mı namusun kadına has olduğunu erkeğin tüm namussuzlukları yaparken bile namuslu olduğunu savunmaya? Toplum bunları savundukça, adalet takım elbisenin ardındaki caniyi görmedikçe ne Özgecan’lar biter ne Aylin’ler ne Selda’lar ne Vesile’ler…


“Ama o kadın da….” diye söze başlayan herkesi iki yüzlü vicdanından öpüyorum.

Öğretim üyesi Aylin Sözer cinayeti: Eski erkek arkadaşı tarafından yakıldı


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.