Dünya Bankası raporuna göre dünyada en çok kamu ihalesi alan şirketler listesi güncellendi. Buna göre 1’inci sıraya Limak otururken, 3’üncü sırada Cengiz, 4’üncü sırada Kolin yer alıyor. 7’inci sıraya Kalyon, 8’inci sıraya ise MNG Holding oturdu.
Dünyada en çok kamu ihalesi alan şirket Limak oldu
Dünya Bankası tarafından 137 ülkede 6 bin 400 ihalenin incelendiği altyapı ihaleleri raporu yayınlandı. Rapora göre Limak listede 1. olurken Brezilya’dan Odebrecht Sa ikinci oldu. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında ise Cengiz ve Kolin yer alıyor.
Dünya Bankası 137 ülkede 6 bin 400 ihalenin incelendiği altyapı ihaleleri raporunu güncelledi. Her yıl güncellenen listede yine Türk şirketleri ilk sırada yer aldı.
Limak 1’inci, Cengiz 3’üncü, Kolin 4’üncü
Güncellenmiş yeni listede, Limak 1. olurken, ikinciliği büyük kriz yaşayan Brezilya’dan Odebrecht Sa şirketi aldı. Limak 49 milyar dolar ile birinci olurken, Brezilyalı şirket 43 milyar dolarla ikinci oldu.
Üçüncü ve dördüncü sırada da Cengiz ve Kolin var. Dünya Bankası’nın listesindeki 3.ve 4. şirketlerde Türkiye’den. Cengiz İnşaat 42.1 milyar dolar ile 3. Kolin ise 40.4 milyar ile 4. sırada yer aldı.
Dünyada en çok kamu ihalesi alan ilk 10 şirketten 5’i Türkiye’den!
Dünya Bankası raporuna göre; 2002-2020 arasında dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirketin 5’i Türkiye’den: Limak, Cengiz, Kolin, Kalyon, MNG Holding.
İşte o liste:
Askeri arazinin bedelsiz devri meclis gündeminde
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Kırklareli Pınarhisar İlçesi’ndeki askeri arazinin Limak Holding’e bedelsiz olarak verilmesini Meclis gündemine taşıdı.
“Bedelsiz olarak Limak Holding’e verilmesinin gerekçeleri nelerdir?”
CHP’li Milletvekili Başarır Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu önergesinde Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilmiş, önceden askeri atış ve tatbikat alanı olarak kullanılan askeri arazinin Milli Emlak tarafından bedelsiz olarak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding’e verildiğinin basına yer aldığını belirterek şu soruları yöneltti;
► Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilmiş olan askeri arazinin, bedelsiz olarak Limak Holding’e verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
► Ne ya da nelerin karşılığında askeri arazi Limak Holding’e bedelsiz olarak verilmiştir?
Kaynak: The World Bank. PPI Data https://ppi.worldbank.org/en/ppidata
Dünya Bankası 137 ülkede 6,400 ihalenin incelendiği altyapı ihaleleri raporunu güncelledi.
Rapora göre 2002-2020 arasında dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirketin 5’i Türkiye’den:
• Limak, Cengiz, Kolin, Kalyon, MNG pic.twitter.com/95OwG68ImC
— Nezih Onur Kuru (@NOnurkuru) December 18, 2020