İBB’ye 1 milyondan fazla sosyal yardım başvurusu yapıldı; AKP-MHP engel oldu!

Korona salgınının olumsuz ekonomik etkilerine karşı İBB’nin başlattığı sosyal yardım kampanyalarına bugüne kadar 1 milyondan fazla kişi başvurdu. Kampanyalar devam ediyor ancak bu alanda da AKP-MHP engeli dikkat çekiyor.

İBB sosyal yardım başvurusu

İBB’ye 1 milyondan fazla kişi sosyal yardım başvurusu yaptı; İBB Meclisi’nde AKP-MHP grubu oyları ile Mayıs ayında alınan kararla yardımlara set çekildi!  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan ihtiyaç sahibi İstanbullular için başlattığı sosyal yardım kampanyaları devam ediyor.


Askıda fatura: 26 milyon liralık fatura ödendi

Askıda fatura, uygulaması ile bugüne dek 191 bin 570 fatura, hayırseverler tarafından askıdan alınarak yaklaşık 26 milyon liralık su ve doğalgaz faturası ödendi. Askıda şu an ödenmeyi bekleyen 62 bin 881 adet fatura bulunuyor.

Aile Destek Paketi: Kardeş aile yardımı

“Aile Destek Paketi” kampanyası ile İBB tarafından sosyo-ekonomik ön değerlendirmesi yapılmış ve onaylanmış ihtiyaç sahibi bir aileye aylık 100 TL veya 250 TL destekte bulunuluyor. Yardımseverlerin destek olacağı aile, sistem tarafından otomatik olarak belirleniyor ve ihtiyaç sahibi ailenin İstanbulkart’ına otomatik olarak yatırılıyor. Aralık ayı itibariyle bu kampanya kapsamında toplam 3 bin 354 kardeş aileye, 545 bin 700 TL ödendi. 14 bin 845 aile, kendisine kardeş aile bekliyor.

“Anne bebek paketi” kampanyası da İBB tarafından ön değerlendirmesi yapılmış, 0-3 yaş arası 1 ya da 1’den fazla bebek sahibi olan annelere destek için bez, mama ve ıslak mendilden oluşan paketi kapsıyor. Kampanyaya katılanlar tek bebek için 125 TL, 2 bebek için 200 TL destekte bulunabiliyor. Bu kampanyada da yapılan yardım, bebek sahibi annelerin İstanbulkart’ına yatırılıyor. Bugüne dek toplam 3 bin 332 anne- bebek, eşleşerek 502 bin 400 TL yardım aldı. 7 bin 660 anne- bebek sistemde yardım severlerin desteğini bekliyor.

1 milyon üstünde vatandaş sosyal yardım için başvurdu

İBB’ye pandemi boyunca 1 milyon 72 bin 120 kişi sosyal yardım için başvurdu. Başvuralar üzerine yapılan incelemelerde şu ana kadar 709 bin 577 kişi “ihtiyaç sahibi” olarak belirlendi. 555 bin 722 aileye gıda ve hijyen kolisi teslim edildi, 35 bin 743 aileye de alışveriş destek kartı teslim edildi. En çok sosyal yardım başvurusunda başvuran ilçeler Esenyurt, Küçükçekmece, Sultangazi ve Bağcılar oldu.

https://birliktebasaracagiz.ibb.gov.tr/ ve https://askidafatura.ibb.gov.tr/ adreslerinden, İBB’nin pandemi sürecinde başlattığı askıda fatura, anne bebek paketi, aile destek paketi, gıda kolisi kampanyalarına destek olunabiliyor.

AKP – MHP grubu nasıl engel oldu?

İBB pandemi döneminin başında sosyal yardım incelemesinde vatandaş beyanını doğru kabul ederek yardımlara başlamıştı. Ancak Mayıs ayında olağanüstü toplanan İBB Meclisi’nde AKP ve MHP Grubu’nun oyları ile vatandaş beyanı yeterli görülmeyerek İBB’nin evlerde tespit yapması kararı alınmıştı.

Bu nedenle İBB yeni sosyal yardım talebi almayı durdurdu ve gelen başvurular doğrultusunda evlere giderek tespit çalışmalarına başladı.


Ekrem İmamoğlu olağanüstü meclis oturumunda yeni yardım başvurularında sosyal yardımın uygun olup olmadığını araştırmanın en az 2 yıl süreceğini belirterek makul bir düzenleme yapılmasını önermişti. (Kaynak: Sözcü)

Rakamlarla İBB sosyal yardım başvurusu kampanyaları:

ibb yardım

ibb yardım

• Sosyal yardım başvurusunda bulunan kişi sayısı: 1 milyon 72 bin

• İhtiyaç tespiti yapılan kişi sayısı: 709 bin 640

• Askıda fatura kampanyası ile 255.875 fatura askıya çıktı. Bu faturalardan 191.823‘ü ödendi. Halen 64 bin fatura askıda bekliyor.

• Gıda ve hijyen kolisi teslim edilen aile sayısı: 555 bin 772

• Alışveriş destek kartı teslim edilen aile sayısı: 35 bin 743

• Bugüne kadar yapılan desteklerin toplam sayısı: 26.349.078


• En çok sosyal yardım başvurusunda bulunan ilçeler: Bağcılar, Esenyurt, Küçükçekmece, Sultangazi.

İmamoğlu ilk yolsuzluk dosyasını yargıya taşıdı: 23 kişiye suç duyurusu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.