Mobil oyun araştırması: Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyunda!

İlginç araştırma: Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor. Türkiye’de mobil oyunları oynayan yetişkinlerin yüzde 81.7’si kadın, yüzde 76.5’i ise erkek. Rapora göre en çok tercih edilen tür, yüzde 49.2 ile aksiyon-macera.

mobil oyun

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor!

Mobil reklam ve pazarlama platformu AdColony, bağımsız araştırma şirketi Global Web Index ile birlikte mobil oyun sektörüne yönelik bir rapor yayımladı.


21 ülkeyi kapsayan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor. Mobil oyun tutkunu yetişkinlerin yüzde 81.7’si kadınlardan, yüzde 76.5’i ise erkeklerden oluşuyor.

Raporda Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya 21 ülkede mobil oyuncuların demografik yapıları, favori oyun türleri, online aktivite tercihleri, kişisel ilgi alanları, ikinci ekran tercihleri ve farklı medya kanallarında günlük geçirdikleri süreler gibi bilgiler yer alıyor. Rapor, aynı zamanda Türkiye’deki mobil oyuncularla ilgili çarpıcı ve ilgi çekici dataları gözler önüne seriyor.

Mobil oyun oynayan yetişkinlerin yüzde 81,7’si kadın

Rapora göre sanıldığı gibi yalnızca gençler mobil oyun oynamıyor. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynadığını belirtiyor. Bu yetişkinlerin yüzde 81,7’si kadın, yüzde 76,5 ‘i ise erkek. Güncel datalar aynı zamanda Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının yüzde 84’ünün en az bir cihaz ile mobil oyun oynadığını gösteriyor.

En çok aksiyon, puzzle ve yarış oyunları tercih ediliyor

Türkiye’deki mobil oyuncuların en sevdiği oyun türü yüzde 49.2 ile aksiyon-macera oyunları olurken onu, yüzde 46.2 ile puzzle ve yüzde 45.7 ile yarış oyunları takip ediyor.

Mobil oyuncuların yüzde 60,6’sı televizyon izlerken oyun oynuyor

Mobil oyuncuların kişisel ilgi alanlarına bakıldığında ise filmler ve müzik yüzde 81,7 ve yüzde 72,8 ile ön plana çıkıyor. Teknoloji ve yeme-içme ise yüzde 70,5 ve yüzde 70,1 ile takip ediyor. Özellikle televizyonun artık ikinci ekran olarak adlandırıldığı bu günlerde mobil oyuncuların yüzde 60,6’sı televizyon izlerken mobil oyun oynuyor.

mobil oyun infografik

Araştırma verilerini değerlendiren IFASTURK Eğitim, Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel şöyle konuştu:

• Mobil oyun, oyun sektörü içinde en hızlı büyüyen alan. Geçmişte sadece eğlenceli vakit geçirmek için yapılan aktiviteler olarak görülen mobil oyun dünyası, günümüzde dünyanın en büyük ciroya sahip sektörlerinden biri oldu.

• Oyun alanında yapılan girişimler gerek sektörün giderek büyümesiyle gerekse sağlanan devlet destekleriyle özellikle gençler için gözde bir konumda.

2020’ye damga vuran en iyi mobil oyunlar:

PUBG – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Tasarımcısı Breandan Greene tarafından 2017 yılında Microsoft Windows ile çıkış yapmak için kolları sıvadığında bir kaç ay içerisinde fazla kopyalanması sebebiyle kullanıcı ile erken buluşmuştur. 2018 yılında ise İOS ve Android platformlar üzerinde mobil uygulamalarda yerini almıştır.

Mobil uygulamalarda 2. yıl dönümünü kutlayan oyun, milyonlarca kişiyi etkisi altına alarak bağımlı hale getirmiştir. Savaş içerikli bu oyun; 100 kişiyi içerisine dahil ederek, bir bölgede verilen harita üzerinden tercihen seçmiş olduğunuz bölgeye giriş yaparak sıfır seviyesinde( ekipman) oyuna başlangıç yapılmaktadır.

Savaşmak için silah ekipmanlarını ihtiyacınız olacağı için ekipmanları toplamanız gerekmektedir. Global kullanıcılar eşliğinde start verdiğiniz andan itibaren ekibinizi ve kendinizi koruyarak savaşıyorsunuz. En son kalan kişi ise birinciliği tamamlamaktadır.


Clash Royale

Spercall oyun şirketi tarafından 2016 yılında piyasaya çıkış yapmıştır. Strateji video oyununu ücretsiz olarak İOS ve Android mobil cihazlarda kullanıcıyla buluşarak 2020 yılının sürümünde mobil uygulamalarda yerini korumaktadır. Strateji video oyunu içerisinde, Clash of Clans oyunundaki bir çok karakteri barındırmaktadır.

Bir kart oyunu olan bu oyunda amaç savaşarak verilen kartların puanlarını yükseltmektir. Rakiplerinin kalelerinde bulunan prenses veya kralları kalelerinden indirmek için stratejik yöntemleri kullanarak savaşmaktır. İlk olarak kartları dizerek başlıyan oyunda her bir kat iksir değeri taşımaktadır. İksiri doğru harcayarak karşı rakibin kalelerini yıkmayı daha fazla başaran oyuncu kazanmaktadır.

Call of Duty Mobile

İlk olarak Microsoft Windows platformu ile yola çıkan oyun İnfinity, Ward, Treyarch, Amaze ve bir çok oyun şirketi ile farklı zamanlarda geliştirilerek 2003 yılında Activision ve Aspry Media tarafından piyasaya sunulmuştur.

Piyasaya sunulma tarihi geçmiş yıllara dayanan oyun 2019 yılında ise mobil uygulamalarda yerini alarak 2.yılını kutlayan PUBG oyununun büyük rakibi olmuştur.

Aksiyon içerikli oyunun ana teması 2. Dünya savaşı olsa da modern savaşa geçiş yaparak olabilitesi yüksek savaş potansiyelini ilerleyen sürümlerinde soğuk savaş olarak yansıtmaktadır.

Oyunun içeriği global kullanıcılarla 100 kişilik kadro ile başlayarak harita üzerinde deniz ve hava savaşı mevcuttur. Atv, helikopter ve deniz araçları mobil platformda yer almaktadır. Karakter ve silah ekipmanlarını güçlendirerek ilerleyen oyunda birçok oyun modu seçeneği içerisinde savaşı kazanmak için mücadele vermektedirler.

Asphalt 9: Legends

Gameloft Barcelona oyun şirketi tarafından 2018 yılında piyasa sürülen oyunun tasarımcısı Marc Garcìa’dır. 2019 yılında tasarım ödülü alan yarış oyunu olarak grafik tasarımı sayesinde yer çekimine meydan okuyan birbirinden farklı araç modelleri ile hız tutkunlarının nefesini kesiyor İOS ve Android mobil uygulamalarda ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Join Clash 3D

Supersonic Studios LTD şirketi tarafından 2020 tarihinde Android işletim sistemi aracılığı ile mobil cihazlar ile buluşarak piyasaya sunulmuştur. Arcade tabanlı oyunun Aksiyon içerikli oyunun teması şehir içerisinde kaleye ulaşmak, şehirde kurduğunuz ekibiniz ile mücadele vererek kaleye ulaşmanız ile kazanacağız bir oyundur.


Kaynak: Adcolony. “Global Mobile Gaming Research 2020” https://www.adcolony.com/reports/global-mobile-gaming-research-2020/

Zynga, Türk oyun şirketi Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın aldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.