Sudan, Nijer çiftçisine değil kendi çiftçimize sahip çıkalım!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğlalı çiftçilerinin taleplerini TBMM Genel Kurulu’na taşıdı. Çiftçilerin sorunları dururken, iktidarın Sudan ve Nijer’den 1 milyon hektar arazi kiraladığını hatırlatan Girgin, “Sudan ve Nijerli çiftçilere değil Muğlalı çiftçilerin sesine kulak verin” diye konuştu.

Sudan, Nijer çiftçisine değil kendi çiftçimize sahip çıkalım

CHP’li Girgin: Sudan, Nijer çiftçisine değil kendi çiftçimize sahip çıkalım

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Muğlalı çiftçilerin sorunlarını anlattı.


“Elektrik fiyatlarındaki KDV, katkı payı gibi vergiler kaldırılmalı”

Genel Kurul’da önerilerini dile getiren Girgin, “Seçim bölgem Muğla’da 13 gölet ve baraj inşaatı tamamlanmamıştır. Bunlar acilen tamamlanmalıdır. Sulama birliklerinin tahsil ettiği ücretler yüksektir, ücretler makul seviyelere çekilmeli, eskiyen ve su kaybına neden olan sistemler rehabilite edilerek sulama oranı ve randımanı artırılmalıdır. Sulama ve elektrik borçları nedeniyle desteklere bloke konulmakta veya borçlar desteklerden kesilmektedir, bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin fiyatları artmıştır, üreticilere fatura ödemelerinde yaşanan en ufak bir aksaklıkta elektrikleri kesilmekte ve abonelikleri iptal olmaktadır. Elektrik fiyatlarındaki KDV, katkı payı gibi vergiler kaldırılmalı ve faturalar aylık değil, yılda iki defa hasat zamanı ödenmelidir. Narenciye meyve sebze üretimi havza bazlı destek kapsamına alınmalıdır. Zeytinyağı fiyatları düşük seyretmektedir, üretimin devamı, fiyat istikrarı sağlanması için TARİŞ ve Marmara Birlik gibi piyasa düzenleyici kuruluşlar devreye alınmalıdır. Çiftçinin sesine kulak verin” diye konuştu.


“Çiftçi borçları uzun vadeli faizsiz yapılandırılmalı”

Çiftçilerin borçlarını ödeyemediğini, Ziraat Bankası ve diğer kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan çiftçi borçlarının faizsiz yapılandırılması gerektiğini ifade eden Girgin, tarımsal desteklerin ekim sezonundan önce açıklanarak zamanında ve toplu ödeme yapılmasını ve desteklerden yüzde 2 – 4 oranında kesilen gelir vergisinin de kaldırılmasını gerektiğini söyledi.

“Sudan ve Nijer çiftçisine değil, kendi çiftçimize sahip çıkalım!”

Çiftçinin prim ödemelerinde esas alınan pamukta 500 kilogram, dane zeytinde 400-700 kilogram ve zeytinyağındaki 80-140 kilogram verim kısıtlamalarının kaldırılmasını istediğini aktaran Girgin, “Hayvancılık işletmelerinde kullanılan su ücretlerinin yüzde 50 indirimli olmasını istiyor. Kırsal kalkınma hibe desteklerinde KDV muafiyeti istiyor.


TARSİM kapsamının genişletilmesini, prim oranının düşürülmesini ve devlet desteğinin artırılmasını istiyor. Çiftçimizin dertleri ortadayken iktidar ise Sudan yetmedi Nijer’den 1 milyon hektar arazi kiralıyor. Nijer’den neden gidip de 1 milyon hektar arazi kiralanır? Türkiye’de yer mi kalmadı? Bu halkın yararı için çiftçimize destek vermekten başka yol yok!” dedi.

Amasya çiftçisi kredi borcunu ödeyemedi, traktörleri haczedildi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.