Cumhurbaşkanlığı, İstanbul’a 855 milyon liraya Millet Kütüphanesi yaptıracak

2021 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı 855 milyon TL’ye İstanbul’a ‘Millet Kütüphanesi’ yaptıracak. Sadece bu yıl için 250 milyon TL’lik bütçe ayrılan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.

millet kütüphanesi istanbul
Fotoğraf: Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılış töreni (27 Şubat 2020)

Resmi Gazete’de yayımlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’na göre, Cumhurbaşkanlığı 855 milyon liraya İstanbul’da da bir ‘Millet Kütüphanesi’ yaptıracak.

Saray’da yer alan Millet Kütüphanesi’nin 2’ncisini yapmaya hazırlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin açılışında kütüphanenin Rami Kışlası restorasyon projesi kapsamında inşa edileceğini söylemişti.


Bu yıl 250 milyon TL harcanacak

Dört yılda 855 milyon lira harcanacak Cumhurbaşkanlığı İstanbul Millet Kütüphanesi için sadece bu yıl 250 milyon lira harcanacak. Milyonlarca liralık projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.

106 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesi

2021 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan bilgiye göre, projede 122 bin metrekarelik kütüphane ve 106 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesi yapılacak.

Ne olmuştu: Türkiye’nin en büyük kütüphanesi Beştepe’de açılmıştı

millet kütüphanesi ankara

Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Şubat 2020’de açılmıştı.

İnşa çalışmalarına 2016’da başlanan kütüphane, 125 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek. Kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.

Basılı kaynakların yanı sıra elektronik kaynak aboneliklerine de başlanan kütüphanede, 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap ile 120 milyon makale ve rapor, uzunluğu 201 kilometreyi bulunan raflarda yer alıyor.


Kütüphaneye giriş protokolü

millet kütüphanesi beştepe

Kütüphaneden faydalanmak isteyen yeni kimlik kartı sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, turnikelerdeki haznelere kimlik kartlarını okutarak kolaylıkla ve hızla giriş yapabilecek.

Eski kimlik kartı sahipleri kütüphane giriş bankolarından “hızlı giriş kartı” alarak kütüphaneden yararlanabilecek.

Henüz 15 yaşını doldurmamış kullanıcılar, kütüphane giriş bankolarından hızlı giriş kartı alarak turnikelerden geçebilecek.

Kütüphaneye üyelikler, e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. Yabancı uyruklular da pasaportları karşılığında alacakları “geçici giriş kartlarıyla” kütüphane hizmetlerinden faydalanabilecek.

Araçlarıyla kütüphaneye giriş yapmak isteyen yeni ve eski kimlik sahibi kullanıcıların, kimlik ve araç ruhsatlarını ibraz etmeleri gerekecek. Türk kullanıcılar, e-Devlet üzerinden oluşturdukları hızlı giriş kartlarında bulunan QR kodunu araçtan inmeden görevli personele göstererek kütüphaneye giriş sağlayabilecek.


Resmi web sitesi: https://mk.gov.tr/

beştepe kütüphane

Kütüphanede bulunan alanlar:

  • 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi
  • 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi
  • Nadir Eserler Kütüphanesi
  • Araştırma Kütüphanesi
  • Cihannüma Salonu
  • Süreli Yayınlar Salonu
  • Selçuklu Müze ve Sergi Salonu
  • Anadolu Salonu
  • Divan Salonu
  • Mücellithane
  • Kitap Şifahanesi ve davet kabul alanları
  • 500 kişilik konferans salonu
  • Teknoloji sınıfları
  • Mesleki eğitim sınıfları
  • Özel grup çalışma ve film izleme alanları
  • Yemek salonları
  • Seminer salonları
  • Mescit
  • Personel çalışma alanları ve dinlenme alanları

Cumhurbaşkanlığı’nın inşa ettiği iki sarayın maliyeti 740 milyon lira


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.