Hollanda tarım ihracatı 116 milyar doları aşarak rekor kırdı!

Korona salgını ile birlikte değişen küresel ticaret dengeleri ve lojistik kanallarında yaşanan kısmi aksaklıklara rağmen Hollanda tarım ihracatı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 1 artarak 116 milyar doları aştı!

Hollanda tarım ihracatı 116 milyar doları aşarak rekor kırdı!

Hollanda’nın 2020 yılında toplam tarım ihracatı yeni bir rekor olan 95,6 milyar euro (116,3 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu ihracatın 68,3 milyar euroluk (83,1 milyar dolar) kısmı Hollanda’da üretilen ürünlerin ihracatından elde edilirken, 27,3 milyar euroluk (33,2 milyar dolar) kısmı ise ithal hammaddelerin işlenerek ihraç edilmesinden elde edildi.


Tarımla ilgili diğer kategorideki mallar dahil edildiği takdirde Hollanda’nın tarımsal ihracat rakamı 105,4 milyar euro (128,2 milyar dolar) oldu.

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı tarafından yaptırılan ortak bir çalışmaya dayalı olarak Hollanda İstatistik Kurumu ve Wageningen Ekonomik Araştırma (WUR) tarafından hazırlanan rapora göre, Hollanda’nın ihracat değerindeki sınırlı yükseliş, ihracat fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı zira ülkenin tarımsal ihracat miktarı yaklaşık yüzde 7 geriledi.

2019’da olduğu gibi 2020 yılında da süs bitkileri grubu (çiçekler, bitkiler, çiçek soğanları ve fidan ürünleri) en çok ihracatı gerçekleştirilen kalemlerin başında geldi. 2020 yılında 9,5 milyar euro (11,6 milyar dolar) değerinde süs bitkileri ürünleri ihraç edildi. Çiçekçilik ihracat pazarı, korona krizinin ilk aylarında zor bir süreç geçirdi ancak daha sonraki aylarda toparlandı. Söz konusu ihracatta 2019’a göre yüzde 0,3’lük bir artış gerçekleşti.

Süs bitkilerinden sonra, değer açısından en çok ihraç edilen ikinci ürün segmenti et oldu. Ancak bu pazar 2019’da 9,0 milyar Euro (11 milyar dolar) iken, 2020’de yüzde 3 gerileyerek 8,7 milyar euroya (10,6 milyar dolar) düştü.

Süt ürünleri ve yumurta ile sebze ürünlerinde de ihracatta sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3 düşüş kaydedildi. Bununla birlikte meyve ihracatı yüzde 11 arttı.

Hollanda'da seraların gece görüntüsü
Hollanda’da seraların gece görüntüsü

Hollanda’nın 2020 yılında, tüm tarımsal ihracatında en büyük pazar 24,6 milyar euro (30 milyar dolar) ve yüzde 26’lık pazar payı ile Almanya oldu. Hollanda’nın diğer önemli ihracat pazarları Belçika, İngiltere ve Fransa oldu.


Hollanda’nın tüm tarımsal ürünlerinin yüzde 67’si AB pazarında (Birleşik Krallık hariç) satıldı.

Hollanda’nın en büyük beşinci ihracat pazarı ise Çin oldu. Çin’e tarım ihracatı 2019’da 3,1 milyar (3,8 milyar dolar) iken 2020’de özellikle domuz eti ve bebek süt tozu ihracatındaki artışın etkisiyle yüzde 24 yükselerek 3,8 milyar euroya (4,6 milyar dolar) çıktı.

Hollanda’nın eera malzemeleri ihracatı, söz konusu malzemelerin İngiltere’ye ihracatındaki artışın etkisiyle yüzde 19 yükseldi. Gübre ihracatı ise yüzde 9 geriledi.

Hollanda, Türkiye’den 23 kat daha küçük bir ülke ancak dünya tarım ihracatında ABD’den sonra ikinci konumda

Türkiye’nin ortalama 23 katı küçük olan ve yaklaşık 34 bin kilometrekarelik karasal yüzölçümüne sahip Hollanda’nın büyük bir bölümünde seralarda gelişmiş teknoloji kullanılarak tarım yapılıyor. Su kullanımıysa normalden yüzde 90 oranında daha az. Modern bir tarım ülkesi olan Hollanda organik üretime de önem veriyor.

Hollanda, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci tarımsal ihracatçısı konumunda yer alıyor.

Ülkede pestisit gibi zirai ilaç kullanımı neredeyse sıfıra yakın. Birçok sera ve tarlada drone ve sürücüsüz traktör kullanılıyor. Bu sayede toprağım verimlilik durumu, ürünlerin kalitesi gibi etmenler insansız olarak kontrol edilebiliyor. Hollanda’da ekili arazilerden alınan ürün rekoltesi, diğer ülkelerde alınan orandan iki kat daha fazla.

Türkiye’de durum ne?


Türkiye İhracat Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye’nin 2019-2020 arasındaki yıllık tarım ihracatı 24 milyar 369 milyon dolar oldu. Bu ihracatın yüzde 21’ini Egeli ihracatçılar gerçekleştirdi.

Ipsos Araştırma: Dünyada tüketici güveni en düşük ülke Türkiye


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.