MetroPoll seçim anketi: Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı kazanıyor!

Seçim anketi: Metropoll Araştırma, Aralık 2020 “Türkiye’nin Nabzı” başlıklı araştırmasını açıkladı. Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı kazanıyor. Parlamenter sisteme dönüşü talep edenlerin oranı yüzde 57’ye yükselmiş durumda. İşte detaylar…

MetroPoll seçim anketi: Mansur Yavaş, Erdoğana karşı kazanıyor

MetroPoll seçim anketi: Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı kazanıyor!

Türkiye genelinde 28 ilde 1791 kişi ile telefon yoluyla yapılan seçim anketi çalışmasına göre halkın gündeminde ne türban, ne de Ayasofya Camisi var. Halkın gündemi; ekonomi, koronavirüs ve işsizlik.


İşte seçim anketi sonuçları

Araştırmaya göre bu pazar günü seçim yapılsa halkın oy tercihleri şöyle şekillenecek:

AKP: Yüzde 30.6

CHP: Yüzde 20

İYİ Parti: Yüzde 8.9

HDP: Yüzde 8.7

MHP: Yüzde 6

Deva: Yüzde 1.7

Gelecek: 1.3

Kararsızlar: 21.3

MHP seçmenleriyle ilgili öne çıkan bulgular:

• MHP’de ciddi bir oy kaybı var. 2018’de MHP’ye mühür vuran seçmenlerin yüzde 50’si bugün başka partilere oy vereceğini söylüyor.

• MHP seçmenlerinin yüzde 57’si parlamenter sisteme geçişi isterken, yüzde 34.5’i bu sistemde kalınmasını savunuyor.

• Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa MHP seçmenlerinin yüzde 43.3’ü Erdoğan’a oy vereceğini, yüzde 50.7’si vermeyeceğini belirtiyor.

• MHP seçmenlerinin yüzde 45.6’sı Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylarken, yüzde 48.1’i onaylamıyor.


anket

Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı kazanıyor

• Olası Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan ile Mansur Yavaş’ın yarışması halinde Erdoğan yüzde 40.7 oy alırken, Yavaş’ın oyu yüzde 43.9’a çıkıyor.

• Siyasilerin beğeni düzeyinde ilk dört sırada Mansur Yavaş, Recep Tayyip Erdoğan, Ekrem İmamoğlu ve Süleyman Soylu var.

Yüzde 59 borçlu

• Yüzde 64.8’e göre Türkiye kötüye gidiyor. Sadece yüzde 21.7 memnun.

• Ülkenin en önemli sorunu ise yüzde 49.5 ile ekonomi, yüzde 13.2 ile koronavirüs ve yüzde 12.3 ile işsizlik.

• Yüzde 63.8’i ekonominin kötüleştiğini savunuyor. “İyileşti” diyenler yüzde 8.4.

Ekonominin kötü gidişatından kim sorumlu?

• Yüzde 28.5’i kötü gidişattan Erdoğan’ı, yüzde 27.6’sı hükümeti, yüzde 10.6’sı dış güçleri ve yüzde 7.2’si Berat Albayrak’ı sorumlu tutuyor.

• Yüzde 59.4’u borçlu.

• Borçluların 77’si bankalara, yüzde 12.5’i eşe dosta borçlanmış.

• Yüzde 91.9’u borcunu ödemekte güçlük çekiyor.

Halk güvenmiyor

• Yüzde 60’ı Sağlık Bakanlığı’nın salgınla ilgili açıkladığı vaka ve ölüm sayılarına inanmıyor. Yalnızca yüzde 36.3’ü verileri doğru kabul ediyor.

• Yüzde 52.5’i hükümetin koronavirüs ile ilgili önlemlerini başarısız buluyor.

• Yüzde 81.2’si koronavirüsten ötürü endişeli.

• Yüzde 51.5’i aşı yaptıracağını, yüzde 48.5’i ise yaptırmayacağını vurguluyor.


• Yüzde 55.2’si Çin aşısına güvenmezken, yüzde 37.9’u güveniyor.

Anket: 52 ilde muhalefet toplamı Cumhur İttifakı’nı geçiyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.