NASA, Türkiye’ye kuraklık uyarısı yaptı: Mahsul üretimi tehlikeye girebilir!

NASA, Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren iki harita paylaştı. Buna göre Türkiye’deki yer altı suları ortalama seviyenin altında. Kuraklık sorununun ciddi bir seviyede olduğuna dikkat çeken NASA, Mansur Yavaş’ın kuraklık uyarısına da yer verdi.

nasa türkiye kuraklık haritası
1. Harita: Mevcut durum

NASA, Türkiye’ye kuraklık uyarısı yaptı: Mahsul üretimi tehlikeye girebilir!

2020’nin son aylarında Türkiye’de yağış oranları, neredeyse her ay ortalamanın altında kaldı. Yağış oranlarındaki düşüş, baraj doluluk oranlarını da etkiledi. Son günlerde görülen etkili yağışlarla baraj seviyeleri yükselse bile NASA’nın açıklamasına göre, kuraklık sorunu çok ciddi.


NASA’dan Türkiye haritası paylaşımı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA), Türkiye ile ilgili yeni bir paylaşım yaptı. Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınladı.

Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye’deki yer altı sularının durumu hesaplandı.

Yayınlanan karedeki mavi kısımlar, normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri gösteriyor.

Hesaplamalara göre, Türkiye’deki yer altı suları ortalama seviyenin altında.

Yayınlanan raporda, “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” ifadelerine yer verildi.

Konya Ovası’nda mahsul üretimi tehlikede!

Mevcut durumun 2019 yılındaki yağış azlığı nedeniyle ortaya çıktığı, 2020’nin ise son 5 yılın en kurak yılı olduğu belirtilen raporda ayrıca Konya’ya da yer verildi ve “Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu” denildi.

NASA Dünya Gözlemevi tarafından paylaşılan raporda şu ifadelere yer verildi:

• Temmuz 2020’den bu yana, Türkiye’deki tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim-Aralık ayları arasında ülke genelinde yağışlar, 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 oranında daha düşüktü.


• İkinci harita, 11 Ocak 2021 itibarıyla kök bölgesinde (toprağın en üst metre (83 cm)) toprak neminin GRACE-FO tahminlerini göstermektedir.

GRACE-FO = Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (Yerçekimi Geri Kazanımı ve İklim Deneyi Takibi)

nasa türkiye kuraklık haritası
2. Harita – Projejeksiyon – GRACE-FO tahminleri

• Bu bölgedeki nem, doğal olarak yetiştirme için mevcut olan sudur ve tarım için oldukça önemlidir. Kök bölgesi nemi kısa sürelerde büyük ölçüde dolabilir veya kuruyabilir çünkü yağmurla hızlı bir şekilde doldurulabilir veya kurumayla kısa sürede buharlaşabilir.

• Yetkililer, yağmur eksikliği ve yüksek su talebi nedeniyle, mevcut koşullar devam ederse İstanbul‘un aylar içinde suyunun bitebileceğini söyledi. 13 Ocak 2021 itibarıyla İstanbul civarındaki en az yedi barajdaki depolama oranları yüzde 25’in biraz altında ölçüldü.

Konya Ovası‘nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış aldılar. Son altı ayda yağış eksikliği, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimi için belirsizlik söz konusu.

Mansur Yavaş’ın uyarısına da yer verildi

• Tahminler, 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur bekleniyor, ancak su seviyelerini rahat hacimlere çıkarmak için uzun ve kalıcı yağmur gerekecek.

• Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, devam eden yağmur eksikliğinin yazın önemli bir kıtlığa neden olabileceği konusunda uyardı.


Kaynak: NASA Earth Observatory. “Turkey Experiences Intense Drought” (January 11, 2021) https://earthobservatory.nasa.gov/ // images by Lauren Dauphin, using GRACE data from the National Drought Mitigation Center. Story by Kasha Patel.

Uzmanlar uyardı: Yeni yıl ile birlikte gıda savaşları ve isyanlar kapıda!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.