Sendika yöneticilerinin maaşı tartışması: Aylık 14.500 lira artı yılda 4 ikramiye!

DİSK yöneticileriyle ilgili başlayan sendika yöneticilerinin maaşı ile ilgili tartışmasına Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan yanıt verdi. Aylık 14.500 lira ve yılda 4 kez ikramiye aldığını söyleyen sendika başkanının maaşı ortalama 19.300 lirayı buluyor.

Sendika yöneticilerinin maaşı tartışması: Aylık 14.500 lira artı yılda 4 ikramiye!

Sendika yöneticilerinin maaşı tartışması: Aylık 14.500 lira artı yılda 4 ikramiye!

Asgari ücretin 2 bin 825 lira olarak açıklandığı süreçte, işçi ve kamu çalışanı sendikalarının yöneticilerinin aldığı maaşlar tartışma yaratıyor.


Nüfusun yüzde 50’sinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye’de, sendika yöneticilerinin aldığı maaşlar çift haneli rakamlardan oluşuyor.

Independent Türkçe’ın haberine göre sendika yöneticilerinin maaşlarına yönelik tartışmada, Hak – İş, Türk – İş yöneticilerinin aldığı maaşlar daha çok konuşuluyor. Ancak Türkiye’nin sol geleneğinde en önemli yerlerden birini tutan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yöneticilerinin aldığı maaşlar, tıpkı Hak – İş ve Türk – İş yöneticileri gibi ülke ortalamasının epey üzerinde.

“25 bin lira maaş alıyorlar” iddiası

İlk olarak Umut-Sen Koordinatörü Başaran Aksu’nun dile getirdiği iddiaya göre, DİSK’e bağlı en büyük sendika olan Genel-İş’in Genel Başkanı ve yöneticileri, 20 ile 25 bin lira aralığında maaş alıyor. Aksu, yöneticilerin ‘Hizmet Ödülü’ başlığında ek ücretler aldığını belirtiyor ve bunu ‘yağma’ olarak nitelendiriyor.


Çalışkan aylık ortalama 19 bin 300 lira kazanıyor

Aksu’nun iddiaları ile ilgili konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Yöneticilerimizin maaşı 13-14 bin lira civarında. Benim maaşım da 14 bin 500 lira” dedi.

25 bin lira aldığı iddiasını reddeden Çalışkan, maaşının yanı sıra yılda 4 maaş da ikramiye aldığını ifade etti. 12 ayda toplam 16 maaş alan Çalışkan’ın, aylık ortalama 19 bin 300 lira cebine giriyor.

Genel İş Başkanı Remzi Çalışkan
Genel İş Başkanı Remzi Çalışkan

“Sendikaya üye olanlar o rakamları kazanabiliyor mu?” sorusuna Çalışkan’ın yanıtı şöyle oldu:

Biz, bazı iş yerlerinde 11 – 12 bin lira seviyesinden toplu sözleşme imzaladık. Sendika yöneticileri de üyelerden çok farklı maaşlar almıyor. “Bazı giderleri sendika karşılıyor, bazılarını da cebimizden ödüyoruz.”


Türkiye’nin dört bir yanında 120 bin üyelerinin olduğunu ve 24 saat çalıştıklarını söyleyen Çalışkan, otel, konaklama gibi giderlerin sendika tarafından karşılandığını ancak bazı giderleri de kendi ceplerinden ödediklerini ileri sürdü.

2021 kira artış oranı belli oldu: Ne kadar zam yapılabilecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.